• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...

Dünyada Antep fıstığı üretiminde önde gelen ülkelerden İran ve Türkiye yapacakları iş birliğiyle, fıstık üretimindeki sorunları ortak projelerle çözmeyi hedefliyor.

Bu kapsamda Türkiye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği üzerine araştırma ve incelemelerde bulunmak için fıstığın "başkenti" olarak bilinen Gaziantep'e gelen İranlı fıstık üreticileri, Antep fıstığı üretimi ile ilgili sektör temsilcileriyle karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

İran Fıstık Üreticileri Birliği (IPA) üyelerinden oluşan 27 kişilik heyet, kentte gerçekleştirdikleri çeşitli temasların ardından Gaziantep Ticaret Borsası'nı (GTB) ziyaret etti.

GTB hububat ve bakliyat satış salonlarında düzenlenen toplantıda, GTB yönetim kurulu üyeleri ve Antep fıstığı sektör temsilcileriyle bir araya gelen İran heyeti, Antep fıstığı üretimi hakkında bilgiler aldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cesim Arslan, dost ve kardeş ülke İran'ın fıstık üreticilerini, Antep fıstığının ana vatanı olan Gaziantep'te görmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Türkiye'de fıstığın ismini Gaziantep'ten aldığını ve Antep fıstığının bölge halkının en önemli tarımsal geçim kaynaklarının başında geldiğini aktaran Arslan, fıstıkta verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik iki ülke üreticileri arasında yapılacak görüş alışverişlerinin sektörün gelişimine de katkı sağlayacağını söyledi.

"Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi" kurulacak

Gaziantep Ticaret Borsası'nı Genel Sekreteri Özgür Bayram, toplantıda Gaziantep Ticaret Borsası'nın Antep fıstığına yönelik hazırladığı projeleri hakkında sunum yaptı.

Antep fıstığının kalitesinin korunması ve sağlıklı bir şekilde depolanmasına yönelik Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk çalışmaları yürüttüklerini vurgulayan Bayram, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve GTB iş birliğiyle Gaziantep'te 10 bin ton kapasiteye sahip Antep fıstığı lisanslı depo kuracaklarını dile getirdi.

İhale ve etüt çalışmaları tamamlanan projeyi 2019 yılında hizmete kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Bayram, borsanın Antep fıstığına yönelik diğer önemli projenin ise "Pilot Ölçekli Antep fıstığı İşleme Tesisi" olduğunu söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası ve TÜBİTAK iş birliğinde Antep fıstığı rekoltesinin artırılması, daha modern tesislerde işlenerek pazar payının genişletilmesi amacıyla "Pilot Antep Fıstığı İşleme Tesisi" kurulacağı bilgisini veren Bayram, teknoloji ve AR-GE odaklı hizmet verecek olan pilot tesisin TÜBİTAK iş birliğiyle hayata kazandırılacağını belirtti.

"İran'da fıstık bahçeleri sulandığından dolayı periyodisite sorunu yaşanmıyor"

İran heyeti temsilcileri de toplantıda, İran'da gerçekleştirilen fıstık üretimi, verimi, ihracatı ve sulu tarımın sağladığı avantajlar hakkında açıklamalarda bulundular.

 

İran'da fıstık bahçelerinin büyük bir bölümünde çeşitli yöntemlerle sulama yapıldığına ve bu nedenle periyodisite sorununun pek yaşanmadığına dikkat çeken İranlı fıstık üreticileri, bu sene kurak hava şartlarından dolayı toplam rekoltede bir düşüş beklediklerini açıkladılar.

Ülkelerinde hasadı yapılan fıstığın yüzde 30-40'lık bir kısmının iç piyasaya ve geri kalan kısmının ise ihracata ayrıldığını kaydeden İranlı fıstık yetiştiricileri, 1990'dan sonra üretim alanları genişleyerek rekolte artışı göstermeye başlayan fıstığın ülke tarımı için büyük önem arz ettiğini söylediler.

İranlı temsilciler, ayrıca Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde incelemelerde bulunarak, fıstık üretimindeki uygulama farklılıklarını ve işleme tekniklerini yerinde gözlemlemek istediklerini de sözlerine eklediler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)