• DOLAR 32.557
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2428.003
  • ...

Siirt'te kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan Siirt fıstığı, yaşanan hırsızlık vakaları ve kuraklıktan dolayı ürünleri yanan fıstık üreticileri büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Bu yıl yağışların az olması ve aşırı sıcaklardan dolayı yanan fıstıkların üzerine bir de engellenemeyen hırsızlık vakaları eklenince, üreticiler çareyi erken hasatta buldu.

Konu ile ilgili İLKHA'ya açıklamada bulunan Siirt Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bu yıl çok iyi bir rekolte beklediklerini ancak aşırı sıcakların bunun önüne geçtiğini söyledi.

Aslan, "Daha önce Siirt ili ve ilçelerinde Tarım ve Orman Müdürlüğü ile rekolte tahmin çalışmaları yapmıştık. O çalışmalarda 15 bin tona yakın kavlak fıstık üretimi beklerken maalesef bu son aylarda yaşanan kuraklık nedeni ile bu rekoltenin düşeceği görünüyor ama inşallah bu hasat döneminin bereketli, kazasız ve belasız geçmesini temenni ediyorum." dedi.

"Üreticiler fıstıklarını erken toplamak zorunda kalıyor"

Hırsızlık vakalarına dikkat çeken Aslan, "Siirt ili ve ilçelerinde bulunan fıstık bahçelerinde çok ciddi hırsızlık olayları yaşanıyor. Bu nedenle üreticiler fıstıklarını erken toplamak zorunda kalıyor. Bu durum da ürünün kalite kaybı yaşamasına neden oluyor. Fıstık üreticileri de çaresizlikten dolayı adeta fıstıklarını hırsızlardan kaçırıyor. Fıstık Üreticiler Birliği olarak bizim görevimiz yasalarla belirlenmiş ve koruma amaçlı bir birlik değiliz fakat bu görevi Türkiye'de çiftçileri koruma dernekleri adı altında birçok dernek yapmaktadır. Bizler de daha önce çiftçilerimizi bir araya getirerek güzel bir çalışma yapmak istedik. Siirt'te bulunan fıstık bahçelerini büyüklüklerine göre 3 sınıfa ayırdık ve fıstık bağlarında 4 koruma olacak şekilde, Valilik ve jandarmanın desteğini alarak bir düzenleme hazırladık fakat başaramadık. Çünkü bir kısım çiftçiler ücret ödemeye yanaşmadı veya ücret onlara fazla geldi. Bu çalışma için Belediye Başkan Vekilinden ve Tarım ve Orman Müdüründen yardım sözü almıştık ama bu çalışma sekteye uğradı." ifadelerini kullandı.

Valiliğin fıstık üreticilerine yardım etmesi çağrısında bulunan Aslan, "Devlet bütün vatandaşların canını, malını korumakla mükelleftir. Tabi biz bunu her bağın başına bir polis veya Jandarma koymak anlamında söylemiyorum. Valilik, üreticilere bir önderlik ve destekte bulunursa -aynen daha önceleri Sayın Vali Nuri Okutan Beyin Siirt'te başlatmış olduğu fidan dikimindeki büyük katkılar gibi- 2000 yıllarında yeni gelen mülki amirler de bu işin sürdürülebilirliği açısından, gerek sulama olsun, koruma, ürün depolama da üreticilere önderlik yapmaları gerekiyor. Çükü Siirt'in tarımı fıstıkçılığa dayalıdır. Fıstık; olmazsa olmazlardandır." şeklinde konuştu.

Bu yıl fıstık hasadına sıcaklardan dolayı erken başladığını belirten Hüseyin Fırat, "Bu sene fıstıklarımızda yanma meydana gelmiş. Güzel bir rekolte bekliyorduk fakat düşük bir rekolte gelecek gibi. Yanan fıstıkların erken toplanması gerekiyor.  Bir de hırsızlık olaylarından dolayı muhafaza etmemiz gerekiyor ama sabahtan akşama kadar bahçede kalamayacağımız için erken toplamak zorunda kalıyoruz." şeklinde konuştu. (Murat Orhan- İLKHA)