• DOLAR 32.535
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2432.14
  • ...

2018-2019 eğitim yılının ilk ders zili, 17 Eylül Pazartesi günü çalacak. Okulların açılmasına az bir süre kala Kurban Bayramı'ndan çıkan velileri şimdi de kırtasiye malzemeleri telaşı sardı. İLKHA'ya konuşan kırtasiyeciler, alışverişe çıkacak velilere önemli uyarılarda bulundu. 

Kırtasiye ürünlerine mevcut krizden kaynaklı yüzde 30'luk bir zam yapıldığını kaydeden Kırtasiyeci Ferhat Özbadem, "Bu yüzde 30'luk zammı bir kısım fırsatçılar ya da bir kısım art niyetli tüccarlar tarafından yüzde 40 ile yüzde 50'leri bulabilmektedir. Öğrenci velilerine bu konuda tavsiyemiz ürünlerin araştırmasını yapıp, mümkün mertebe kaliteli ürünler almaları, çocukların sağlığına zarar vermeyecek ürünler almalarıdır." dedi.

Ürünleri alırken markadan ziyade kalitenin ön planda tutulması gerektiğini anlatan Özbadem, önceki yıla göre bir öğrencinin kırtasiye masrafının ciddi oranda artığına işaret etti.

Özbadem, "Geçen sene ile bu seneyi karşılaştıracak olursak, geçen sene ilkokul birinci sınıf öğrencinin çanta dâhil masrafı 100-150 TL arası iken bu sene yaklaşık 200-250 lira civarında olacaktır. Lise öğrencisinin geçen sene masrafları yaklaşık 80-100 lira arası değişirken bu sene 100 ile 150 lira arasında değişecek. Böyle olmasının arka planında yine zam var." dedi.

Yeni eğitim ve öğretim yılının öğrencilere ve öğretmenlere hayırlı olmasını dileyen kırtasiye esnafı Abdullah Çatan, öğrenci velilerine çağrıda bulunarak; şunları söyledi:

"Kırtasiye ürünleri kırtasiyeciden alınır. Alışverişini kırtasiyelerden yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü ucuz ürünleri herhangi bir marketten aldıkları zaman tekrardan bize uğruyorlar ve şikâyetlerini dile getiriyorlar ama artık iş işten geçmiş oluyor. İnşallah bu konuda biraz daha dikkatli olsunlar."

Dövize gelen zammın kırtasiye ürünlerini de etkilediğini dile getiren Çatan, gelen zamların vatandaşa yansıyacağını dile getirerek, "Dolara gelen zam muhakkak kâğıdı da etkiliyor. Çünkü ülkemiz de herhangi bir kâğıt üretimi bildiğim kadarı ile olmuyor. Bizim aldığımız kâğıdın tamamı ithal ürünlerdir. Böyle olunca da büyük ölçüde etkiliyor. Bu durum sadece kâğıda değil ders kitapları ve romanlara da yansıyor." dedi. (Cemil Özdaş - İLKHA)