• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
Bayraktar: "Kentlerin Çevre Üzerindeki Etkilerini Azaltmaya Çalışıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

 

Türkiye'nin ve Finlandiya'nın Avrupa coğrafyasının farklı uçlarında yer almasına rağmen, aynı dil ailesine mensup dost iki ülke olduğunu belirten Bakan Bayraktar Finlandiya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği sürecine güçlü destek verdiğini söyledi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak iklim değişikliği eylem planını hazırladıklarına değinen Bakan Bayraktar "Bu eylem planı, yeşil büyüme çerçevesinde hazırlanmış olan Türkiye'nin ilk strateji belgesidir. Bakanlık olarak 'kentsel çevre stratejisinin' oluşturulması kapsamında da 'sürdürülebilir kentsel gelişme stratejisi ve eylem planını' hazırlamış bulunuyoruz. Bu stratejinin hedeflerinden birisi de kentlerin çevre üzerindeki etkilerinin azaltılmasıdır." şeklinde konuştu.

 

Bakan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: "2010 yılında Finlandiya'ya ihracatımız 296 milyon, Finlandiya'dan ithalatımız ise 1.115 milyon dolar olmuştur. Bu veriler göstermektedir ki, Türkiye ile Finlandiya arasında ilişkiler giderek derinleşmektedir. Halklarımız arasındaki temas ve etkileşimin geliştirilmesi, ticaret hacmimizin ve ortak yatırımlarımızın arttırılması, altyapı, çevre ve enerji alanlarında işbirliğimizin geliştirilmesi, iki ülke yararına olacaktır. Finlandiya'nın özellikle nükleer enerji ve alternatif enerji kaynakları konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğu bilinen
bir gerçektir."

 

Bakanlık olarak alternatif enerji kaynaklarının konuttan sanayiye çeşitli sektörlerde, kullanımına büyük önem verdiklerini söyleyen Bakan Bayraktar "Binalarda ve sanayide enerji verimliliğinin artırılması için yasal ve teknik çalışmalarımız son sürat devam etmekte olup, ülke genelinde çalışmalarımız yürütülmektedir" dedi.

 

Alexander Stubb ise Türkiye'nin dünyadaki en önemli beş ülkeden biri olduğunu söyleyerek, Alexander Stubb sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bana göre Türkiye stratejik konumu, bölgedeki siyasi bağlantıları, Doğu ve Batı arasında köprü olması, demografik özellikleri, ekonomik potansiyeli ile dünyadaki en önemli beş ülkeden biridir."

 

Avrupa Birliğine üyelik konusunda, ilk günden itibaren Türkiye'nin en sadık, en güçlü destekçilerinden olduklarına değinen Stubb "Biz AB içerisinde Türkiye'nin dostu bir grup içerisindeyiz. Bu Türkiye'yi destekleyen ama resmi olmayan bir grup. AB ile 35 fasıldan yalnız 8'i aşıldı. Son iki yıl içerisinde hiçbir fasıl açılmadı. Bunların sebebinin teknik değil siyasi olduğunu düşünüyoruz. Mümkün olduğu kadar Türkiye'nin katılım müzakerelerini desteklemeye ve ilerlemesini sağlamaya çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin Avrupa Birliğine ihtiyacı var ama bence Avrupa Birliğinin de Türkiye'ye ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

 

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanı sıra Avrupa Birliği Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Genişlemesi ve Batı Balkanlar Birimi Danışmanı Satu Rajala, ve Finlandiya İşadamlarından oluşan bir grup katıldı. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir