• DOLAR 32.602
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2488.355
  • ...
İklim değişikliği orman yangınlarını artırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2017 yılında çok sayıda orman yangını meydana geldi. 2018'de yangın sayısı daha da arttı. Aşırı sıcakların tetiklediği orman yangıları ABD ve Avrupa'da büyük çapta hasara neden oldu.

Sıcak ve kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle orman yangını sezonu giderek daha erken başlıyor ve uzunca bir döneme yayılıyor.

Orman yangınları artık olağan bir hal almaya başlarken, gelecekte bunların azalması bir yana, daha da artması kuvvetle muhtemel görülüyor.

Orman yangınları genel olarak insanların dikkatsizlik ve ihmali ya da yıldırım düşmesi gibi etkenler nedeniyle çıkıyor. Ancak hızla yayılmasının ve kontrol altına alınamayışının en önemli nedeni olarak kavurucu sıcaklar gösteriliyor. Önümüzdeki yıllarda sıcaklıkların daha da artacağını öngören iklim araştırmacıları, orman yangınlarının da olağan hale gelebileceği uyarısını yapıyor.

İklim araştırmacılarına göre orman yangını mevsimlerinin süresi giderek uzayacak ve yangıların şiddeti daha da artacak. Kuraklığın yanı sıra insan faktörüne de dikkat çeken iklim araştırmacıları, çoğu zaman gelişi güzel şekilde ormanda yere atılan sigara izmaritleri ya da söndürülmeyen mangal ve kamp ateşlerinin, büyük felaketlere neden olduğunu hatırlatıyor.

Bu nedenle hükümetlerin sadece iklimin korunmasına dair önlemler almakla yetinmeyip, yangın tehlikesine karşı daha bilinçli ve tedbirli olunması için halkı uyaran bilgilendirme kampanyalarına büyük önem vermesi gerektiği belirtiliyor. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir