• DOLAR 32.451
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2479.348
  • ...
Fırıncılar da ekmeğe zam hazırlığında!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doların yükselişini bahane eden bazı un firmaları bir ay içerisinde torba başına 17 ile 21 lira arasında zam yaptı. Undaki fiyat artışı ekmek fiyatlarına yansıyacak.

Türkiye ekonomisine Amerikan müdahalesi sonrası artan doları bahane eden bazı kesimler, buğdaya ve una zam yaparak fırıncı esnafını mağdur ediyor. Siirt merkezdeki fırıncı esnafı, daha önce aldığı 70 liradan aldıkları unu şuan 95-100 lira arasında aldıklarını belirterek, un firmalarına tepki gösterdiler.

Son günlerde hızla artış gösteren un fiyatlarına tepki gösteren fırıncılardan Abdurrahman Aşkara, artan un fiyatlarının kendilerini zor duruma soktuğunu söyledi.

Aşkara, "Son bir ay içerisinde un fiyatlarına zam geldi. 73 TL'ye aldığımız unun torbasını şu anda 95 TL'ye alıyoruz. Günde 4 çuval kullandığımız un çuvalı başına 100 TL zarar ediyoruz. Kolisini 40 TL'ye aldığımız maya şu anda 60 TL, ekmek poşetini 100 TL'ye alıyorken şu anda 180 TL, 1 ay önce 55 TL'ye aldığımız gazeteye 100 TL fiyat isteniyor. Toptancıya; 'Gazete Amerika'dan mı geliyor? Diye sordum, oda 'Yok ağabey, Kanada'dan geliyor.' cevabını verdi. Türkiye kendi gazetesini demi üretemiyor. Bu resmen büyük bir kriz, hatta krizin babası gelmiş, 1 ay içerisinde un 21 TL zam yemiş 100 adet çuval un indirdiğiniz zaman 2 bin 200 TL fark ödemiş oluyorsunuz." dedi.

"Ya fırını kapatacağız yâda bu mesleği bırakacağız"

"Fırıncılar olarak büyük bir mağduriyet yaşıyoruz." diyen Aşkara, sözlerini şöyle sürdürdü:  " Ne yapacağımızı bilemiyoruz, buradan Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayip Erdoğan'a seslenmek istiyorum: Nasıl olurda bir ay içerisinde bir çuval una 21 TL zam gelir. Herkes fırsatçı olmuş, toptancının elinde bulunan yağ 80 TL iken birden 130 TL'ye çıkarıyor. 80 TL'ye aldığı yağı 130 TL'ye satıyor. İnsanlar bu kadar fırsatçı olmasın, 3 yıldan bu yana ekmeği 1 TL'ye satıyoruz; ama gelen zamlardan sonra ne yapacağımızı şaşırdık. Ya fırını kapatacağız, yâda bu mesleği bırakacağız. 1 ay önce gündemde olan zam şu anda gündemden kalkmış durumda, işçilerimizin maaşını da ödeyemez durumdayız. Geçenlerde Batman'dan maya aldım, 40 TL olan mayanın kolisi 60 TL'ye çıkmış. 'Amerika malı' diye soruyorum. Aldığım cevap şu:  Bu maya fabrikası Batman'da ama ham maddesi Amerika'dan geliyor."

"70 liralık torba un 95 lira oldu"

Un fabrikalarının doların yükselişini bahane ederek aşırı bir zam yaptığını dile getiren fırıncılardan İsmail kılıçvuran, bu yapılanın zamların fırsatçılık olduğunu söyledi.

1977'den bu yana fırıncılık mesleği ile uğraştığını söyleyen Kılıçvuran, "Bu mesleği çok severek yapıyorum, son zamanlarda un fiyatlarına çok zam geldi. Bu zamlardan dolayı çok mağduruz, işçiler hakkını tam anlamıyla alamıyor. Ben hakkımı almadan işçiye veremem ki; İnşallah bu sorun en kısa zamanda hal olur. Unun torba fiyatı 70-75 TL arasıydı şimdi ise 97-100 TL arasında, bir koli maya 45 TL'den 60 TL'ye yükseldi. Bu sebepten ötürü çalışamaz hale geldik hesap ortada, sattığımızı yerine koyamıyoruz. 3 yıl önce ekmek 1 TL'ydi şimdi de 1 TL, işçi parası çıkmıyor, şu anda cepten yiyiyoruz, kazanmıyoruz. Yetkililer bu işe bir an önce bir ey atmaları lazım bizlerde çok mağduruz 1 ekmek 1 TL, bir suda, 1 çay da 1 TL, unun torbasını 75 TL'den alıyorduk şimdi ise 100 TL'den alıyoruz. Bu resmen fırsatçılıktır. Buradan yetkililere sesleniyorum: bu duruma el atmaları gerekiyor. Hepimiz günahız, nereye kadar gidecek bu durum, dolar bahane edilerek fırsatçılık yapılıyor. Ben sadece kendim için söylemiyorum halkımız içinde söylüyorum hepimiz günahız. Mecburi olarak zam yapacağız yoksa kimse çalışamaz. Ya işçi çıkaracağız yâda kapatacağız." diye konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir