• DOLAR 32.51
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2486.018
  • ...
BM: Bir milyona yakın Uygur derhal serbest bırakılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM), Komünist Çin yönetiminin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki "yasadışı" bir şekilde tecrit altında tuttuğu, kendilerine her türlü işkence ve kötü muamelede bulunduğu bir milyona yakın Uygur'u derhal serbest bırakmasını istedi.

BM Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi'nin denetim organı olan Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesinin, 6-30 Ağustos'ta BM Cenevre Ofisinde gerçekleştirilen 96'ncı oturumuna ilişkin raporu açıklandı.

Çin hükümetinin "terörizm" ve "ayrılıkçılık" kavramlarının tanımlamalarını geniş tutmasının eleştirildiği raporda, "Bu tür tanımlamaların, barışçıl şekilde kendi haklarını kullanmak isteyen Uygur, Budist, Tibetli ve Moğollar da dahil olmak üzere etnik ve dini azınlıklara karşı kullanıldığı ve suçlu profilini kolaylaştırdığı" uyarısında bulunuldu.

Çin'de, başta Uygur halkı olmak üzere azınlıklara işkence ve kötü muamele yapıldığının vurgulandığı raporda, "Çok sayıda etnik Uygur ve diğer Müslüman azınlık mensuplarının kendilerine herhangi bir suçlama olmaksızın ve yargılama yapılmaksızın terörizm ve dinsel aşırıcılık bahanesiyle genelde uzun süreler boyunca hücre hapsinde tutulmalarının alarm verici olduğu" belirtildi.

Müslümanların "yeniden eğitim" adı altında tutuldukları kamplarda birbirlerine selam vermelerinin dahi yasaklandığının belirtildiği raporda, sık sık polis tarafından durduruldukları, polis kontrol noktalarındaki istasyonlarda cep telefonlarının tarandığı, DNA örneklerinin alındığı ve ülke dışına çıkmak için yaptıkları müracaatlara yıllarca cevap verilmediğine dikkat çekildi.

Hacca gitmek isteyen Müslümanlara izin verilmediğinin de belirtildiği raporda ayrıca Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Hotan kentinde Uygur dilinin eğitiminin yasaklandığına dikkat çekildi. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir