• DOLAR 32.518
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2424.55
  • ...
ZAM FIRSATÇILIĞINDAN GRAM KURNAZLIĞINA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ŞAKİR DİREKÇİ- DOĞRUHABER

Emperyalist Amerika`nın Türkiye`ye karşı dolar üzerinden başlattığı ekonomik savaşta fırsatçılara da gün doğdu. Daha önce yaptığımız haberlerde dolar ile hiçbir bağlantısı olmayan birçok ürüne zam yapıldığına dikkat çekmiş ve yetkilileri fırsatçılar konusunda harekete geçmeye davet etmiştik. Yaptığımız haberler üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, girdi maliyeti ile döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılmasını, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına aldı. Zam fırsatçıları yetmiyormuş gibi şimdi bir de gram kurnazlığı yapanlar türedi. Özellikle market ürünlerinde birçok kalemde etiket üzerinde zam yapılmamış gibi gösterildi ancak gramajlar düşürülerek farklı bir kurnazlığa imza atıldı.

GRAM KURNAZLARI

Gram kurnazları da fiyatlarda zamma gitmediklerini etiket üzerinde gösterseler de gramajları düşürerek farklı bir kurnazlığa imza attı. Bunlara birkaç örnek verecek olursak; daha önce 200 gram olan Pınar Labne krem peynir 180 grama düşürüldü. Ülker çikolata 35 gramdan 32 grama, Rulokat 48 gramdan 42 grama düşürüldü. Bir de hem fiyat arttıranlar hem de zam yapanlar var. Ocak ayında 120 gram bisküvi 1 TL iken Ağustos ayında 91 gram bisküvi 1.25 TL oldu. Ekmeğe zam yapılmayacağı açıklansa da ekmeğin de bazı yerlerde gramajının düşürüldüğü de gelen bilgiler arasında.

BİM 350 ÜRÜNE % 30 ZAM YAPTI

Kurdaki artış yüzünden, BİM'in 350 ürüne zam yaptığı belirtildi. Kurdaki artış BİM'i de etkiledi. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Ulusoy sosyal medya hesabından 350 ürüne zam yapıldığını belirtti. Ulusoy konu hakkında Twitter hesabından yaptığı paylaşımda: "BİM markette fiyat ayarlaması yapan arkadaş: Dün gece yaklaşık 350 ürünün fiyatı değişti, ortalama ek fiyat artışı (diğer adı ile zam) %25-30. Enflasyon rakamlarını bekliyor halk." ifadelerini kullandı.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN 'FIRSATÇILARA' KARŞI DÜZENLEME

Ticaret Bakanlığı, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılmasını, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına aldı. Bakanlığın, "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılmasını, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı. Söz konusu düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu`nca gerekli denetimler yapılacak, bu yöndeki uygulamalar hızlıca tespit edilecek ve gerekli yaptırımlar uygulanacak. Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir