• DOLAR 34.69
  • EURO 36.699
  • ALTIN 2969.565
  • ...
israil`i Biliriz de Azerbaycan Neyin Peşinde?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Riyad Makayev / Analiz
Ortadoğu sıcak gelişmeler yaşarken, Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri de Suriye’deki diktatörü yıkmak için uğraşırken ve Suriye’de yıllarca devam eden zulmü kendilerine uygun ve lazım olduğu zaman görmeye başlayan Batı ülkeleri her türlü oyun içinde oyun oynarken tüm bu oyunların direktörü olan israil, İran’ın yanı başında olan Azerbaycan ile 1,6 milyar dolarlık silah anlaşması yaptı.

Bu, israil ve Azerbaycan arasındaki tarihi askeri alanda yapılmış en büyük anlaşmasından sonra, İran dışişleri bakanlığı Azerbaycan’ın İran’daki elçisini bakanlığa çağırdı. İran dışişleri bakanıyla yapılan görüşmesinden sonra bir açıklama yapan Azerbaycan’ın İran büyükelçisi, “Alınacak olan silahlar üçüncü bir ülkeye karşı kullanılmayacak, sadece Azerbaycan’ın güvenliği için ve işgal altındaki Azeri topraklarını tekrar geri almak için kullanılacaktır” dedi.

ASKERİ UZMAN; “SİLAHLAR İRAN İÇİN”
Öte yandan, Azerbaycan’ın İran büyükelçisinin açıklamasından sonra, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir basın toplantısı düzenleyen Ermenistan askeri uzmanı Artsrun Ovanisyan, IA REGNUM haber ajansına verdiği açıklamada, israil ve Azerbaycan arasında yapılan 1.6 milyar dolarlık silah anlaşmasının öncelikle İran’a karşı yapılmış bir anlaşma olduğunu söyledi. Ancak “her ne kadar İran’a karşı yapılmış olsa da bu demek değildir ki Karabağ’a karşı kullanmayacak ” anlamına da gelmediğini belirten Ovanisyan, “bu tür büyüklükteki anlaşmalar Azerbaycan-israil askeri işbirliği için de çok büyük anlaşmadır” diye konuştu. Bu anlaşmayı iyice araştırdığımızda ister istemez aklımıza sorular takılıyor. Azerbaycan hangi şartlar altında bu anlaşmayı yapmıştır ve Karabağ sorunu için bu büyüklükte bir silah anlaşmasına gerek duymayan Azerbaycan neden bu anlaşmayı yapmıştır?

israil’in sadece iki çeşit hava savunma sistemi vardır. Acaba israil başka kimsede bulunmayan bu sistemleri satar mı? Azerbaycan-israil silah anlaşmasına benzer anlaşmaları silah tedarikçisi büyük devletler bile çok nadir yapar. Karabağ sorunu için zaten Azerbaycan’da yeterince silah mevcut ve bir yıl içinde Rusya’dan satın alınan hava savunma sistemleri S-300 füzeleri Karabağ sorunu için Azerbaycan’ın ihtiyacını fazlasıyla giderebilir.

Bakü yönetimi İran’a karşı olduğunu kesin bir dille inkar etse de bu işin içinde iş var.

Eğer basına sızan bilgilere bakarsak, Azerbaycan-israil silah anlaşmasında en çok yer alan silahlar saldırı amaçlı silahlar değil, tam tersi savunma silahlarıdır. Eğer İran’ın etrafında son dönemde dönen hadiselere ve İran’ın “bana karşı yapılan her hangi saldırı karşılıksız kalmayacak” şeklindeki açıklamalara bakarsak bu anlaşmada Azerbaycan’ın niyeti ve bu anlaşmanın asıl önemi ortaya çıkar. İran, Bakü yönetiminin yaptığı açıklamadan pek memnun kalmadı. Eğer işgal altındaki toprakları geri almak için silah alıyorsa Azerbaycan saldırı silahları almak zorundadır, dedi.

BAKÜ, KARABAĞ İÇİN İSRAİL’İN YARDIMINI UMUYORSA YANILIYOR

israil için Azerbaycan her zaman önemli olmuştur. Eğer Azerbaycan’daki sinagog sayısına bakarsak bunu anlayabiliriz. Camilerde ezan okunması yasaklanırken Azerbaycan’da yeni sinagoglar açılıyorsa, Azerbaycan’daki israil’in varlığını rahatlıkla görürüz. Eğer Azerbaycan Karabağ sorununda Ermenistan’a karşı Batının ve israil’in yardımını umuyorsa yanılmıştır.
Azerbaycan daha önce israil’le pilotsuz uçakların üretiminin kendi topraklarında yapılması için anlaşmıştı. Ermenistan askeri uzmanı olan Ovanisyan’a göre şimdi ise Bakü yönetimi, uçakları denemesi için israil’e hava pistini temin etti.

israil basınında çıkan haberlere göre, eski Sovyetlerden ayrılan cumhuriyetlerle yapılan en büyük anlaşma olarak tarihe geçen 1,6 milyar dolarlık Azerbaycan-israil silah anlaşması,

“Aerospace Industries” adlı israil’in silah üreticisi olan şirketiyle yapılmıştır. israil savunma bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu anlaşma çok önceden üzerinde çalışılmış ve sadece bugünlerde neticelenmiş bir anlaşmadır.
Eğer sonuçta bu anlaşma netice verir ve Azerbaycan bu silahları temin ederse Azerbaycan bölgede dengeyi bozar ve diğer ülkeler için tehdit olurken öbür taraftan ise birinci hedef tahtası haline gelir. Öncelikle İran en büyük askeri, ticari ve stratejik ortağı olan Rusya’ya kendi askeri, ticari ve stratejik ortağı olan Azerbaycan’ı neden İran’a karşı silahlandırdığını ve bu sorunu nasıl çözeceğini soracaktır. Dolayısıyla Rusya burada ortada kalıyor gibi gözüküyor ve acil olarak bu duruma müdahale etmek zorunda kalacaktır yoksa bölgede karışıklıklar yeniden çıkabilir.

Bugün batılı ülkeler ve israil, bir taraftan Suriye ile perde arkası bir savaş sergilerken öbür taraftan ikinci hamle için hazırlık yaptığını görüyoruz. Batı ve israil kendi çıkarları için bunları yaparken bunlara taşeronluk yapan devletlere şaşmamak elde değil. Hiç bir zaman batılı devletler hele de israil’den, Müslüman devletlere bir hayır geldiğini gören duyan var mıdır?

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir