• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Gaziantep'te bir yıl içerisinde yükselen bakır ham maddesi fiyatları bakırcı esnafını vurdu. Artan bakır ham maddesi fiyatlarına tepki gösteren esnaf, hammadde fiyatının aşırı bir derecede yükselmesinden dolayı zorlandıklarını ve satışlarının düştüğünü söyledi.

Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentini elinde bulunduran Gaziantep'te dolara endekslendiği iddiasıyla hammadde fiyatlarının yükselmesinin esnafı zor durumda bıraktığını belirten Gaziantep Sedefçiler ve Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, hammaddeye her gün zam üstüne zam yapılmasına tepki gösterdi.

"Bu tür işlerde fırsatçı olmayalım"

Bakırın hammadde fiyatının 27 TL'den 50 TL'ye yükseldiğini söyleyen Açık, "Ben 40 yıldır bu mesleğin içindeyim ve aynı zamanda bu meslek baba mesleğimdir. Ama hiçbir zaman böyle bir iş görmedim. Biz yıllardır bu işin içerisindeyiz, yıllardır 'Kur yükselirse bakır yükselir, kur düşerse bakır da düşer' derler. Ama dolar 7 TL'ye kadar yükseldi. Dolar 6 TL'ye kadar düştü, tekrar 6,50 TL'ye çıktı. Fakat tekrar bakır fiyatları yükseldi.  Bunlar gerçekten çok kötüdür. Bu tür şeyler imalatı ve üretimi de öldürüyor. Biz bir fiyat belirlemekte zorlanıyoruz. Sattığımız ürünün yerine ürün koyamıyoruz. Dünden beri bütün esnaf bize şikâyette bulunuyor. Bu tür işlerde fırsatçı olmayalım. Dolar zaten 7 TL'ye yükseldiğinde bir zam yapıldı. Şimdide borsayı bahane ediyorlar." dedi.

"Biraz büyük firmaların da fedakârlık yapması lazım"

Küçük esnafın fedakârlık yaptığını, ancak bazı fabrika sahiplerinin ise fedakârlık yapmamakla birlikte döviz kurundaki yükselişi bahane ederek bu durumu fırsata çevirdiğini ileri süren Açık, "Bu işte biraz fedakârlık yapmak lazım. Biz bu zamları müşterilere yansıtamıyoruz. İmalattan tutun da ürün vitrine girene kadar çok sıkıntılar çekiyoruz. Bugün 5 TL dediğimiz bardağa 10 TL diyoruz ve 10 TL dediğimiz bardağı da 5 TL'den sattığımızda daha az para kazanıyoruz. Küçük esnaf fedakârlık yapıyor. Ama biraz büyük firmaların da fedakârlık yapması lazım. Fedakârlığa da gerek yok. Dolar 7 TL'yi bulduğunda zam yapıldı. Dolar fiyatı 6 TL'ye düştü, dolar yükselince bir daha tekrardan zam yapmaya çalışıyorlar. Bizim sektörümüz bakırcılık olduğu için sadece bakırı anlatıyoruz. Piyasayı genelde bu şekilde yaptılar. Su ve soda da mı dolar ile geliyor? Böyle bir şey yoktur. Hepimizin elimizi taşın altına koymamız lazım. Ama hep elini taşın altına küçük esnaflar koyuyor. Ben bu işi çözemedim. Bu durum artık bizi aşıyor." diye konuştu.

"Ezilen hep esnaf oluyor"

Türkiye'de bakır işlemeciliğinin coğrafi patentinin Gaziantep'te olduğunu hatırlatan Açık, esnafın yerli ve yabancı turistlere hediyelik bakır eşya sattığını ve hammaddenin artan fiyatından dolayı bakır ham maddesi almakta zorlandıklarını ifade eden Açık, şunları söyledi:

"Esnaf elinden gelen bütün fedakarlığı yapıyor. Esnafta bir sıkıntı yok, sıkıntı hammaddecilerde var. Hammaddecilere sorduğumuzda 'Hurda fiyatları yükseldi' diyorlar. Burada bir yerde sıkıntı var. Bunu bulmak lazım. Ben 40 yıldır hiç böyle bir şey görmedim. Böyle biz iş yapamayız. Burada ezilen esnaf oluyor. Bu bir yılda hammadde fiyatı 26 TL'den 50 TL'yi buldu. Her gün bir lira fiyat artıyor. Bizler de ne yapacağımızı şaşırdık. Hammaddenin belli bir fiyatı ve belli bir oranda da zam yapılır. Böyle bir şey yoktur, böyle bir imalatçılık olmaz. Çünkü istikrar çok önemlidir ve hammaddenin belli bir fiyat olsun ama istikrar olsun. Her gün ürünün fiyatı yükselir mi? Yetkililerimiz bu duruma el atsın. Zaten piyasayı bu şekilde yapanlar bellidir, 3-5 kişidir. Bütün sektörde bunlar var. Bunlara bir el atsınlar. Eğer bunlar tespit edilirse bu iş çözülür."

"Bir ayın içerisinde bakırın hammaddesine beş defa zam geldi"

Esnaf Ahmet Keklik ise "Piyasada çok büyük bir dengesizlik var ve bu son bir ayın içerisinde bakırın hammaddesine 5 defa zam geldi. Ne alabiliyoruz ne satabiliyoruz. Enflasyon çok yüksek. Bundan dolayı yetkililerden yardım istiyoruz. Satışlarımız çok düştü. Doların bu şekilde yüksek olmasından ve bakırın hammaddesinin maliyetini artmasından dolayı satışlarımız çok düştü. Fiyatlar yükseldiğinden dolayı da ürün alan yok. Bakırın hammaddesini önce 30-35 TL'ye alıyorduk. Şu anda ise 55-60 TL oldu. Yüzde 100 zam geldi. Bundan dolayı biz şikayetçiyiz. Doların yükselmesini fırsat bilip piyasayı yüksek tutuyorlar." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)