• DOLAR 32.573
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2426.93
  • ...
Suudi ve BAE`den; Hac mevsiminde sivil katliam
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ŞAKİR DİREKÇİ  / DOĞRUHABER

Suudi ve BAE`nin başını çektiği Amerikan destekli koalisyon Yemen`de sivilleri vurmaya devam ediyor. Haram aylar olarak bilinen ve milyonlarca Müslümanın Hac farizasını yerine getirdiği bugünlerde bile saldırıların durmadığı Yemen`de, kadın çocuk demeden siviller topluca kıyımdan geçiriliyor.(Savaş yapmanın yasak olduğu, hürmete lâyık aylar - Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb). Ağustos ayının ilk dokuz gününde Yemen'de yaşanan çatışmalarda 450 sivil hayatını kaybetti. Bu çatışmaların başladığı 2015 yılından bu yana en kanlı dönem. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) yapılan yazılı açıklamada, son üç ay içinde Yemen'deki çatışmaların şiddetinin daha da arttığı belirtildi. Açıklamada, çatışmaların özellikle Hudeyde ilinde yoğunlaştığına dikkat çekilerek, ağustos ayının ilk dokuz gününde 450 sivilin hayatını kaybettiği, söz konusu zaman diliminin ülkedeki şiddet olaylarının başladığı 2015 yılından bu yana "en kanlı dönem" olduğu aktarıldı. Komiserliğin, Hudeyde ilinde devam eden çatışmalar sebebiyle mağdur olan aileleri korumak ve ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf ettiğine işaret edilen açıklamada ayrıca, çatışan tüm taraflar sivillerin can güvenliğini sağlamaya çağrıldı. Açıklamada son olarak, çatışma bölgelerinden göç eden kişilere "güvenli yollar açılması ve hareket özgürlüklerinin sağlanması" çağrısında bulunuldu.

"YEMEN'DE SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR"

BM, önceki gün Suudi öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğunu bildirmişti. BM öncülüğünde kurulan uluslararası Yemen heyeti, iç savaşın hüküm sürdüğü ülkede Yemen hükümeti ve Suudi öncülüğündeki koalisyondan bazı kişilerin savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğunu bildirdi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'in, geçen aralık ayında Yemen'deki insan hakları ihlallerinin izlenmesi için kurduğu 3 kişilik heyetin raporu açıklandı.

SUUD KOALİSYONU SİVİLLERE SALDIRIYOR

"Tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlardan" oluşan heyetin raporunda, Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının doğrudan sivil kayıplara yol açtığı vurgulanarak "Hava saldırılarında yerleşim alanları, pazar yerleri, cenazeler, düğünler, gözaltı merkezleri, sivillere ait tekneler ve hatta sağlık kuruluşları vuruldu." ifadesine yer verildi. Raporda, Yemen hükümeti ile koalisyondan Suudi ve Birleşik Arap Emirleri (BAE) güçlerinin bazı mensuplarının uluslararası suçlardan yargılanması gerektiğine vurgu yapılarak bu kişilerin "ayrım", "orantı" ve "önlem" ilkelerini ihlal etmek suretiyle Yemen'de savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğu bildirildi. BM kuruluşlarının verilerine göre Mart 2015'ten 23 Ağustos 2018'e kadar ülkedeki iç savaşta 6 bin 660 sivilin öldüğü, 10 bin 563 sivlin yaralandığı aktarılan raporda, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğine işaret edildi.

SAVAŞ SUÇU İŞLEYENLERİN LİSTESİ BM'DE

BM`nin, kurduğu Yemen heyetinin Başkanı Kamel Jendoubi, hükümet, Suudi ve BAE'den uluslararası suç işlediğinden şüphe duyulan kişilerin "gizli bir listesini" derlediklerini ve listeyi BM'ye teslim ettiklerini açıkladı. Jendoubi, heyetin Yemen'de hükümet ve koalisyon güçlerine mensup kişilerin savaş suçları işlediğine dair açıklanan raporunun ardından, BM Cenevre Ofisi'nde heyet üyesi Charles Garraway ile basın toplantısı düzenledi. İç savaşın hüküm sürdüğü ülkede savaş suçları işlendiğini vurgulayan Jendoubi, "Yemen hükümeti, Suudi Arabistan ve BAE'nin de içinde yer aldığı koalisyonun mensupları orantısız şekilde ve savaş suçları oluşturabilecek saldırılar düzenlediler veya yürüttüler. Bu kişilerin ayrıca kötü muamele, işkence, insan onuruna yönelik saldırılar, tecavüz ve 15 yaşın altındaki çocukları çatışmalarda kullanmak gibi savaş suçları oluşturabilecek eylemler gerçekleştirmiş olmaları muhtemeldir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir