• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
Kedışt Köyünde Nurlu Doğum Coşkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Peygamber Sevdalıları Platformu`na üye derneklerden Köy-Der, Peygamber Efendimizin dünyaya gelişinin 1441`inci yıldönümü münasebetiyle İğilyan, Kurm, Dalkıran, Kabasakal, Gürbüz, Fabrika, Xerabe, Çimenler, Kanipenk, Tenk, Neribağa, Eğil, Deveveri`den sonra bir kutlu doğum programı da Diyarbakır`ın Hani İlçesine bağlı Kedışt (Kırım) köyünde düzenledi.
 
Kutlu doğum programı öncesi Hani Müftüsü Gençağa Sayan`ın da katılımıyla yeni Camii`nin açılışı yapıldı. Açılışta 100 kişilik yemek hazırlanarak mevlüd yemeği verildi. Açılışı yapılan caminin altı katında yas evi de bulunuyor.
 
Bizler Kardeşiz
Yeni caminin hemen yanında düzenlenen Kutlu Doğum programı ise Hani Müftüsü Gençağa Sayan`ın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı ve akabinde Müftü Sayan Hoca kısa bir konuşma yaptı. "Müminler ancak kardeştir" şeklindeki ayeti okuyan Müftü Sayan, "bugün bizleri bir araya getiren La ilahe illallah Muhammed Resulullah sözüdür" dedi.
 
Mevlit Okundu, İlahiler Seslendirildi
Hani Müftüsü Gençağa Sayan`ın kısa konuşmasının ardından Cahit Kürtçe Mevlüd okudu. Grup Vuslat ile Grup Aksa`nın seslendirdiği ilahi ve ezgiler katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.
 
Allah ve Resulü İçin Toplandık
Daha sonra Kürtçe bir konuşma yapan Molla Kerbela Şanlı, ilk olarak yeni camiinin yapılmasında emeği geçen herkese ve ayrıca yeni camiyi yapan, yemek veren ve Hz Muhammed`in nurlu doğumunu kutlayan köy sakinlerine teşekkür etti.
 
Allah Resulü`nün bir hadisi şeriflerinde şöyle dediğini belirten Şanlı, "Hangi kavim, millet veya insanlar, yeryüzünde Allah için toplansa, bir araya gelse ve Allah`ın kitabını okusa melekler o cemaatin yanına akın ediyor. Allah`ın rahmeti o cemaatinin üzerinde oluyor." Yani Allah`u Teâlâ, şuan meleklere şöyle söylüyor; bugün Kedışt köyünde bazı Müslümanlar toplanmışlar ve beni anıyorlar, ayetlerimi okuyorlar, Habib`imden bahsediyorlar. Ben onlarla iftihar ediyorum, onları seviyorum, onlar cennet ehlidirler, çünkü onlar sadece benim için orada toplanmışlar, her hangi bir dünya menfaati için toplanmamışlar" dedi.
 
Ya Rabbi; Şeyhimizi Bizden Haber Et!
Bugün bizlerin Allah ve Resulü`ne doğru koştuğumuzu ifade eden Şanlı, bu çevrede bulunan bağ, bahçe, taş, evler kıyamet gününde bizlere şahitlik edeceklerini söyledi. Şanlı sözlerini şöyle sürdürdü; "Ey Allah`ın Resulü (SAV), senden 1441 yıl sonra, sünnetinin zayıflandığı bir asırda bizler ortaya çıktık. Her gün farklı köylerde seni anıyoruz ey Allah`ın Resulü… Ve senin yolunu takip ediyoruz. Ey Allah`ın Resulü, Allah davası için Şeyh Said köy köy gezdi ve sonunda şehit edildi. Şimdi onun torunları kalktı ve onun davasını sürdürüyor. Ya Rabbi; sen Şeyhimizi bizden haberdar et. Ey kardeşlerim bizim kurtuluşumuz böyle toplanmamızdadır, bizim kurtuluşumuz Peygamberimizi takip etmektedir."
 
Kim Muhammed-i Olmuşsa İzzetli ve Şerefli Olmuştur
Daha sonra Türkçe bir konuşma yapan Tesettüre Çağrı Platformu (TES-ÇAĞ) Başkanı Muzaffer Karavil Hoca, bir araya gelmelerindeki gayenin Allah Resulü olduğunu ifade ederek "O (sav), öyle bir zattır ki; kâinata rahmet olarak gönderildi" dedi. Karavil, "Allah Resulü, öyle bir dönemde geldi ki merhamet ve şefkat kalplerden çıkmış, insanlar küçük sebeplerden dolayı bir birini öldürüyorlardı. Öyle katı yürekli insanlar vardı ki kızlarını diri gömüyorlardı. Peygamber Efendimizin Hz Muhammed Mustafa (SAV), peygamber olmadan önce ve sonra da Mekke müşrikleri en kıymetli eşyalarını ona verirlerdi. Buna rağmen ona eziyet yapıyorlardı. Yollarına dikenler saçarlardı, Mekkeli müşrik kadınlar ona hakaret olsun diye başına küller atarlardı, secdeye giderken başına deve işkembesi atarlardı. Tüm bunlara rağmen Allah Resulü, kızlarını bile diri diri gömen o vahşi toplumu dünyanın en medeni insanı yarattı. Bu toplumdan Hz Ebubekir gibi sıddıklar, hak ve batılı bir birinden ayıran Hz Ömer, hayâsından meleklerin bir utandığı Hz Osmanlar, ilmi ve veliliği ile Hz Aliler çıktı. Tarihe bakıldığında her kim Muhammedi olmuş ise izzetli ve şerefli olmuştur, her kim Allah Resulü`nü takip etmiş ise insanlığın en medeni seviyesine ulaşmıştır.
 
Okunun Salâvatlar, İhlâslar ve Hatimlerin Sayısı Açıklandı
Yapılan konuşmaların ardından köylülerin okuduğu salâvatlar, ihlâslar ve hatimlerin sayısı açıklandı. Yapılan açıklamaya göre; Kedışt (Kırım) köylüsü 5 Milyon 72 bin salâvat, 7 bin 500 ihlâs ve 6 hatim okudu.
 
Kutlu Doğum mevlidi Mehmet Şah Duyu`nun okuduğu dua ile son buldu.
(M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir