• DOLAR 32.495
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2430.314
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan`dan diplomasi atağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eylül ayında art arda yurt dışı ziyaretler gerçekleştirecek. Erdoğan, sırası ile Kırgızistan, İran, ABD ve Almanya`ya gidecek.

Eylül ayı içerisinde gerçekleştireceği ziyaretlerde de yeni diyalog kapıları açılması beklenen Erdoğan`ın ilk durağı 1-3 Eylül tarihleri arasında Kırgızistan olacak. Başkent Bişkek`te Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, Ceenbekov ile yapacağı görüşmede iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşması için atılacak adımları konuşacak. İkili görüşmeler kapsamında FETÖ ile mücadele konusu da ele alınacak.

TÜRK KONSEYİ ZİRVESİ

Başkan Erdoğan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkmenistan`ın da yer alacağı Türk Konseyi toplantısına katılacak. Türk Konseyi zirvesine katılan liderlerle ikili görüşmeler de yapacak olan Erdoğan ayrıca Kırgızistan`da düzenlenecek 3. Dünya Göçebe Oyunları`nın bir bölümüne de katılacak.

ROTA BM GENEL KURULU

Erdoğan`ın Eylül ayındaki en önemli rotası ise ABD olacak. Erdoğan, BM Genel Kurulu`na katılmak için New York`a gidecek. Bu ziyaret Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin ardından gerçekleşecek olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ve ekonomik krizin BM`de ele alınması ve Erdoğan`ın pek çok liderle bir araya gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın BM temasları kapsamında ABD`nin uluslararası hukuku hiçe sayan uygulamalarıyla ilgili olarak dünya liderlerini de bilgilendirmesi öngörülüyor.

SON ZİYARET ALMANYA`YA

Erdoğan`ın, Eylül ayı sonunda ise Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmek için Almanya`ya gitmesi planlanıyor. Erdoğan ve Merkel, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için atılacak adımları ele alacak. Merkel ile Erdoğan en son ABD`nin ekonomik baskısının ardından telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Tahran`da üçlü zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan ziyaretinin ardından 7 Eylül`de İran`a gidecek. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile üçlü bir zirve yapacak. Daha önce Soçi ve Ankara`da düzenlenen üçlü zirve bu kez Tebriz ya da Tahran`da gerçekleşecek. Kritik görüşmede başta İdlib olmak üzere Suriye`de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alınacak. Toplantı öncesi genelkurmay başkanları ve istihbarat başkanları düzeyinde de temasların olması planlanıyor. Ayrıca, zirvede ABD`nin 3 ülkeye karşı uyguladığı yaptırımların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir