• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ahlâk olmayan yerde, kanun bir şey yapamaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER/RUMEYSA SÜLÜN

Ahlâk Olmayan Yerde, Kanun Bir Şey Yapamaz ”Hz. Mevlana

Güzel ahlâk, ilim, edep ve güzel huylu insanlarla beraber olunduğunda kazanılacak bir huydur.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed`in (sav) buyurduğu üzere “Ahlâkı güzel olan insan her yaşta güzeldir.”

Yine başka bir hadis-i şerifinde Efendimiz ( SAV); “Güzel ahlâk dostluğu sağlamlaştırır”

buyurmuşlardır.

Mutluluğun, başarının ve dostluk kurmanın temel şartı güzel ahlâka sahip olmaktır. Bununla beraber insanlara huzursuzluk veren ve girdiği ortamda değer görmeyip sıkılan kişinin “güzel ahlâk”  kavramından pek nasibini almamış kişiler olduğunun farkına varıyoruz.

Peki, güzel ahlâka sahip olmak için ne yapılmalı? Ya da güzel ahlâklı kişilerin meziyetleri nelerdir?

“Üstünlüğün en büyüğü, güzel ahlâktır. Yoldaşların en iyisi güzel ahlâktır, arkadaşların en iyisi akıldır, edeb ve terbiye, en iyi mirastır ve kendini beğenmekten daha büyük gerilik ve cahillik olamaz.” Hz. Ali (RA)

Güzel ahlâka sahip olan kişiler; insanlara karşı merhametli, arkalarından hoşlanmayacağı şeylerden bahsetmekten kaçınan, huzursuzluk yaratan ve girdiği ortamı konuşmalarıyla germekten kaçınan kimselerdir.

Güzel ahlâka sahip olmak isteyen kişinin ilim alması ve ilim halkalarında bulunması şarttır. İlimsiz güzel ahlâk düşünülemez. Çünkü kendisine güzel ahlâkı öğretecek olan ve yol gösterecek olan muhakkak ilimdir.

Güzel ahlâka sahip olan kişi, girdiği ortama güzel koku saçan bir çiçek gibidir. İnsanlara huzur veren ve güven kazanan bir kişiliğe sahiptir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir