• DOLAR 32.59
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2509.419
  • ...
Çin`den Avustralya`nın 5G kararına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Çin Ticaret Bakanlığı, Avustralya hükümetinin ülkedeki telekom operatörlerine yönelik "5G güvenliği rehberi" yayınlamasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Bakanlıktan dün yapılan açıklamada, Avustralya hükümetinin verdiği bu yanlış kararın Çinli ve Avustralyalı işletmelerin ticari çıkarlarını olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.

Açıklamada, Çin hükümetinin işletmeleri diğer ülkelerle piyasa ilkelerine ve uluslararası kurallara göre, ekonomik ve ticari işbirliği faaliyetleri yürütmeleri konusunda teşvik ettiğine dikkat çekildi.

Bakanlığın açıklamasında, Avustralya hükümetinden, adil, eşit ve açık ilkeler doğrultusunda ülkede faaliyet gösteren Çinli işletmelere uygun ticari ortamı yaratmasının beklendiğine işaret edildi.

Avustralya'nın ikili ekonomik ve ticari işbirliğinin genel durumundan hareket etmesinin önemine vurgu yapılan açıklamada, Avustralya yönetiminin devlet güvenliği gerekçesiyle Çinli işletmelerin olağan faaliyetlerine müdahale etmemesi ve sınırlamalar koymaması gerektiğinin altı çizildi.

SORUN NEDİR?

Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları, deniz altından geçen internet kablosu projesi için Avustralya ile anlaştı. Canberra, üçte ikisini finanse edeceği 136 milyon dolarlık bu proje ile Çinli telekomünikasyon devi Huawei`den önce davranmış oldu.

Avustralya ve Çin arasında Pasifik Okyanusu`nda rekabet sürerken, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, geçtiğimiz yıl Pekin`i Canberra`nın içişlerine karışmakla suçlamış ve ilişkiler iyice gerilmişti.

Solomon Adaları Başbakanı Rick Houenipwela ve Papua Yeni Gine Başbakanı Peter O`Neill`in de katılımıyla Brisane`de düzenlenen imza töreninde konuşan Turnbull, “Her yıl dış yardımlar için milyarlarca dolar harcıyoruz ve bu da Pasifik`teki komşularımızın gelecekteki ekonomik büyümelerine yatırım yapmanın çok pratik bir yolu” dedi.

Avustralya merkezli Vocus Group`un döşeyeceği kablolar, iki ülkeyi Avustralya ana karasındaki internet ağıyla bağlamakla kalmayacak, Solomon Adaları`nın başkenti olan Honiara adasını ülkeye ait diğer adalarla da bağlayacak. Avustralya daha önce de Çin hükümeti adına casusluk yapabileceği iddia edilen Huawei şirketinin, ülkede 5G mobil ağı ekipmanıyla ilgili ihaleden dışlamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir