• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Suriyeli Zehra Nine`nin bayramı buruk geçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli aileler, bir Kurban Bayramı'nı daha ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Bunlardan biri de 6 yıldır Türkiye'de bulunan 67 yaşındaki Zehra Muhammed nine.

Ülkesindeki savaşın son bulması için dua eden Zehra Nine,  asıl bayramı evlerine geri döndüklerinde dost ve akrabalarıyla yaşayacaklarını söyledi.

Yaklaşık 6 yıldır Mardin'in Kızıltepe ilçesi Fırat Mahallesinde ikamet eden Zehra Nine kapılarını İLKHA'ya açarak duygu dolu hayat hikâyesini anlattı.

Eşi Muhammed İsa Derviş'i 15 yıl önce kaybeden Zehra Nine, çocuklarına hem annelik hem babalık yaptı. Suriye'deki savaşın başlamasıyla yaklaşık 6 yıl önce çocukları Ekrem, Rojan, Neima, Midya ve Cihan ile birlikte Türkiye'ye geçiş yaparak Kızıltepe ilçesine yerleşti.

Maddi imkansızlıklardan dolayı bir oğlu tekrar Suriye'ye bir oğlu da Almanya'ya giden Zehra Nine, 2 kızını da evlendirdikten sonra bir kızıyla yalnız kaldı. Gelirleri olmadığı için oturdukları evin kirasını karşılamakta zorlandığına dikkat çeken Zehra Nine, ülkesinin ve evinin hasretini çeke çeke hastalandığını ve 6 yıldır 12 bayramı gurbette geçirdiklerini söyledi. Zehra Nine, tek isteğinin Suriye'deki savaşın bir an önce bitip ülkesine dönerek bir daha ki bayramı dost ve akrabalarıyla geçirmesi olduğunu dile getirdi.

"Savaş çıktığında traktör ve arabamıza el koydular"

Suriye'de arazilerinin olduğunu, buğday ve pamuk ekerek geçimlerini sağladıklarını söyleyen Zehra Nine, "Orada işimiz iyiydi. Savaş çıktığında traktör ve arabamıza el koydular. Ben, 2 oğlum ve 3 kızım savaştan kaçarak Türkiye'ye geçiş yaptık ve Kızıltepe'ye yerleştik. Büyük oğlum tansiyon ve şeker hastasıydı. Çocukları da küçüktü. Burada bir yılda geçimini sağlamayınca Suriye tarafındaki Ceylanpınar'a (Serêkaniyê) gitti. Küçük oğlum da bazı arkadaşlarıyla Almanya'ya geçiş yaptı. Ben ve 3 kızım burada kaldık. 2 kızım da burada evlendi. Ben ve bir kızım yalnız başımıza kaldık." dedi.

"Ülkemizde bayramı geçirmenin hasretiyle kaldık"

Zehra Nine, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemizde bayramı geçirmenin hasretiyle kaldık. Bu bayramı kendi ülkemizde akrabalarımızın arasında geçirmeyi hayal ediyorduk ama olmadı. Orada doğup büyüdüğümüz için bir türlü unutamıyoruz. Ülkemin ve evimin hasretini çeke çeke hastalandım. Burada bayramı buruk kutluyoruz. Orada bayramı kutlamanın dost ve akrabalarımızın hasretiyle kalmışız. İnşallah Suriye'deki savaş bir an önce biter ve biz de kendi ülkemize gideriz. Bulunduğumuz bu sıkıntıdan da kurtuluruz. Allah'tan dileğimiz bir daha ki bayramı kendi ülkemizde dost ve akrabalarımızla birlikte geçirmektir."

"Ev kirasını dahi zor ödüyoruz"

Hasta olduğunu ve 3 ay hastanede yatmak zorunda kaldığını anlatan Zehra Nine, bir gelirlerinin olmadığını, ev kirasının dahi ödemekte zorlandığını ifade etti. (Mehmet Aslan-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir