• DOLAR 32.515
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2433.38
  • ...
Peygamberler şehrinde bayram coşkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bayram namazını eda etmek için sabah namazından sonra camilere akın eden Şanlıurfalılar, camii içerisinde yer bulamayan Şanlıurfalılar, avluya serilen hasırların üzerinde namaza durdu.

Bayram namazından önce yapılan vaazda Kurban Bayramının önemine dikkat çekildi. Vaazın sonunda cami hocası tarafından bayram namazının nasıl kılınacağı hakkında cemaate bilgi verildi.

Kılınan bayram namazı sonrası Dergâh Camii İmam-Hatibi Ömer Kahvecibaşı, küskünlük ve kırgınlıkların giderilmesi için bu günlerin birer fırsat olduğuna dikkat çekerek, bayramda hiçbir Müslümanın küs kalmaması gerektiğini söyledi.

"Bayramların özü sıla-i rahimdir"

Kesilen kurban etlerinde fakir ve muhtaçların hakkının da olduğunu söyleyen Kahvecibaşı, "Kurbanlarımızda komşunun, akrabanın, yoksulun, yetimin, muhtacın, muhacirin hakkı olduğunu; verdiğimiz kadar kazandığımızı; paylaştığımız kadar zenginleştiğimizi hatırlayalım. Tatil bir ihtiyaç olsa da bayram günlerini sadece tatil fırsatı olarak görmeyelim. Bayramların özü sıla-i rahimdir. Anne-babamız başta olmak üzere sevdiklerimizi sevindirelim. Sevincimize hastaları, yaşlıları, yalnızları, dargınları ortak edelim. Bir gönüle girmede, hayır dua almada,  küslüğe son vermede yarışalım." dedi.

"Allah'a yaklaşmanın sembolü olan kurban, Rabbimizin bize emanetidir"

Bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam edecek olan teşrik tekbirlerinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Kahvecibaşı, "Bu mübarek günleri sünnet-i seniyyeye yaraşır biçimde idrak etmek için hassas davranalım. Hazine değerinde olan bu nadide zamanların hakkını vermek için üzerimize düşen vazifeleri yerine getirelim. Öncelikle, Arefe günü sabah namazıyla başladığımız ve bayramın dördüncü günü ikindi namazıyla birlikte sona erecek olan teşrik tekbirlerini unutmayalım. Adanmanın, arınmanın, Allah'a yaklaşmanın sembolü olan kurban, Rabbimizin bize emanetidir. Onu incitmeyelim. Şefkat ve merhamet, ihsan ve rikkat gösterelim. Usulünü bilmediğimiz bir uğraşın içine girerek, kesim esnasında kurbana da kendimize de zarar vermeyelim." ifadelerini kullandı.

Hutbeden sonra cami cemaati birbirleriyle bayramlaştı. Camiye gelenlerin küçük çocukları da getirmesi renkli görüntüler oluşturdu.

Bayram namazını eda eden Şanlıurfalılar, Kurban Bayramı'nın tüm İslam âlemine hayır, bereket ve huzur getirmesi temennilerinde bulundular.
"Kurban bir yardımlaşma ve dayanışmadır"

Uzun bir aradan sonra memleketi Balıklıgöl Dergâh Camisinde bayram namazını eda ettiği için duygulandığını belirten Ümit Özbek, "Kurban Bayramı'nı geçirmek için, İstanbul'dan Şanlıurfa'ya geldim, oldukça duyguluyum. Özellikle, Dergâha gelip, buradaki kalabalıkla namaz kılmak istedim. Tüm İslam âleminin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum. Kurban ibadetlerinin kabul olmasını Allah Teâlâ'dan kabul olmasını niyaz ediyorum. Bu bir yardımlaşma ve dayanışmadır. Şu anda muhtaç olan konu-komşu, akraba herkese kurban etinin dağıtılmasını can-ı gönülden istiyorum." şeklinde konuştu.

Kurban Bayramının tüm İslam âlemine hayır, bereket ve huzur getirmesi temennilerinde bulunan Suriyeli Muhammed Et-Tevfik ise Şanlıurfa'nın peygamberler şehri oluğunu ifade ederek, bayramda fakir ve muhtaçların unutulmaması temenni etti.

Bayramlaşmadan sonra Balıklıgöl Dergâh Camii, Hazreti İbrahim'in makamı olarak bilinen tarihi yerler ve Üstad Bediüzzaman'ın vefat ettiğinde ilk defnedildiği yeri de ziyaret eden Urfalılar ve il dışından gelen konuklar burada uzun uzun dua ettiler.

Camilerdeki bayramlaşmadan sonra, kesim yerine geçen Urfalılar, dini vecibelerini verine getirmek için aldıkları kurbanlıkları kestiler.

Siverek'te bayram namazı kılındı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde sabahın ilk ışıkları ile birlikte Kurban Bayramı namazı kılmak için camilere akın eden vatandaşlar renkli görüntüler oluşturuldu.

Bayram Namazı kılmak için ilçenin Ayvanat Mahallesinde bulunan Şeyh Abdulkadir Geylani Cami'sine gelen vatandaşlar Kurban Bayramı namazına 30 dakika kala cami içerisini doldurdu. Cami içerisinde yer bulamayan vatandaşlar cami bahçesi ve avlusunda namazlarını kıldı.

Bayram namazından önce okunan bayram vaazında, bayramların önemine, Müslümanların birlik ve beraberliğine dikkat çekildi.

Bayram namazı vaktinin yaklaşması ile birlikte cami görevlileri tarafından Kurban Bayramı'nın nasıl kılınacağı ile ilgili cami cemaatine bilgi verildi.

Saatlerin 06.23'ü göstermesi ile birlikte 2 rekatlık bayram namazı kılındı. Namaz sonunda bayram hutbesi okunarak tüm İslam alemi için dualar edildi.

Namaz sonunda cami avlusunda bayramlaşan vatandaşlar ahirete göç eden yakınlarını ziyaret etmek amacıyla mezarlıklara akın etti.

Ölmüş yakınlarını ziyaret etmek amacıyla Göksügüzel, Tıhdemir ve Asri Mezarlığını ziyaret eden vatandaşlar, ölmüş yakınları için Yasin ve Fatiha süresi okudu.

Belediye Başkanı Resul Yılmaz halkla bayramlaştı

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz da her bayram olduğu bu bayram da Siverek Asri Mezarlığı kapısında bekleyerek, mezarlık ziyaretine gelen vatandaşlarla bayramlaştı.

Belediye görevlileri tarafından mezarlık ziyaretine gelen vatandaşlara bayram şekeri ve kolonya ikram edildi. (Hüseyin Sayhar, Mustafa Gül, Abdurahman Uğurlu-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir