• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"40 yıldır kaynanamın kabrini ziyaret ediyorum"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı'na saatler kala Mardin ve ilçelerindeki mezarlıklar, kabir ziyareti yapanlarla dolup taştı. Kızıltepe Yeni Mahalle'de bulunan Şeyh Selim Mezarlığı'ndaki kaynanasının kabrini ziyaret eden Hacı Azize Erkan, kaynanasıyla aralarının çok iyi olduğunu, vefat edene kadar birbirlerinin kalbini kırmadıklarını ve 40 yıldan fazladır vefat etmesine rağmen her bayramda kabrini ziyaret ederek kendisine dua ettiğini söyledi.

Mezarlıklara akın eden vatandaşlar, yakınlarının kabri başlarında Yasin-i Şerif, Fatiha okurken gözyaşı dökerek dua ettikleri görüldü. Bazı vatandaşlar ise yakınlarının kabirleri üzerindeki çiçek ve başuçlarına dikilen ağaçları suladıkları gözlemlendi.

Her bayram öncesi olduğu gibi mezarlıkların girişinde kurulan mini pazardan gofret ve şeker alan vatandaşlar, mezarlık girişinde sıraya giren çocuklara dağıttı.

Bu arada mezarlıkta bulunan bazı çocukların ise ziyaretçilere su satarak bayram harçlıklarını çıkartmaya çalıştıkları görüldü.

"Her bayram kaynanamın kabrini ziyaret ediyorum"

Vefat eden kaynanasının kabrinizi ziyaret ettiğini söyleyen Hacı Azize Erkan (62), şunları söyledi: "Ben, 18-19 yaşlarında evlendim, evlendikten 2-3 yıl sonra kaynanam vefat etti. Vefatından 40 yıldır fazla geçti. Bende her bayram onun kabrine gelerek ona, tüm Müslümanların ölülerine, peygamberlere ve evliyalara Yasin okuyup dua ediyorum. Kaynanamda beni çok seviyordu bende onu çok seviyordum bir gün bile birbirimizin kalbini kırmadık ona bana bende ona çok iyiydim birbirimize doyamadan rahmet etti."

"Kabir ziyaretleri güzel bir gelenektir"

Annesinin babasının ve abisinin kabrini ziyaret ettiğini bayramlarını kutlayarak kendilerine dua ettiğini belirten Zeynettin Yalçınkaya da "Kabir ziyaretleri güzel bir gelenektir. Çok şükür Müslümanlar bu geleneği yerine getiriyor. Arife günü ikindi vakti bide bayram günü sabah namazından sonra gelip onları ziyaret ediyoruz. Ruhlarına Yasin ve Fatiha okuyoruz. Güzel bir duygudur onlarla hasret gideriyoruz. Şuan da biz onları görmüyoruz ama onlar bizi görüyor. Bizde onlar hayattaymış gibi gelip ziyaret ediyoruz." dedi.

"Bakımsızlıktan dolayı içimiz yanıyor"

Kurban Bayramı arifesi nedeniyle ailece anne babasının kabrini ziyarete geldiklerini söyleyen Hasan Demir ise "Onlara Fatiha okuyoruz, dua ediyoruz, bu şekilde dini vecibelerimiz yerine getiriyoruz. Onlarla özlem gideriyoruz. Anne ve baba özlemi kelimelerle tarif edilemez. Bakımsızlıktan dolayı içimiz yanıyor. Mezarlarımız et kutsallarımızdandır. Eski bir yönetici olarak böyle gördüğümde içim yanıyor. En azından su bulunması gerekir. Maalesef su bulamıyoruz." dedi.

"Ölülere saygı duyulsun"

Yakınlarının mezarındaki mermerin kırıldığını ve her bir parçasının bir yere atıldığına tepki gösteren Sevim Akikol, "Sadece bizim değil, bu mezarlığın içinde birçok kabrin mermeri kırılmış. Ölülere saygı duyulmasını istiyoruz. Onaracağız ama tekrar böyle yapılmasını istemiyoruz. Mezarlıkların korunmasını istiyoruz. Kabirlerin korunması için demirden kafes yapmak istemiyoruz. İlgililere duyuruyoruz. Gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz." diye konuştu. (Mehmet Aslan - İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir