• DOLAR 32.529
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2472.336
  • ...
Cizre esnafı: Satışlarda yüzde 50 düşüş var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı'na saatler kalmasına rağmen Şırnak'ın Cizre ilçesinde çarşı pazarda bir durgunluk hâkim... Vatandaş kriz havası olduğu için alışveriş yapamadığını belirtirken, esnaf ise dövizdeki yükselişin satışlara ciddi derecede etkilediğini söyledi. Geçen bayramlara kıyasen satışlarda yüzde 50 düşüşün olduğunu ifade eden esnaf, ithal ürünler kullandıkları için vatandaşların son gelen zamlardan dolayı alışveriş yapamadığını aktardı.

Çarşı esnafından Şükrü Şimşek, dövizdeki yükselişin esnafı etkilediğini söyledi. Şimşek; "Ramazan Bayramına göre satışlar baya durgundur. Normalde bayrama bir hafta kala canlılık oluyor. Ama şu an bu krizden ve piyasanın gerginliğinde dolayı şuan herhangi bir kıpırdama yok. Biz tezgâhlarımızı sergilemişiz. Normalde bayrama bir hafta kala sabahlara kadar dükkânlarımızı açık bırakıyorduk. Fiyatlar yüksek olduğu için mal alamıyoruz. Ürünü satıyoruz 5 liraya gelen mal ise 5 lira üzerinden geliyor. Üreticiler malı dövize çevirip biz yansıttığı zaman... Biz TL olarak mal alamıyoruz, bu sıkıntı var. Üreticiler mal üretmiyor. Ham madde dıştan gelip, dövize bağlı olduğu için bunlar üretim durdurmuşlar. Üretimi durdurdukları için bizde mal alamıyoruz. Mal almadığımız için bizde mal satamıyoruz. Böyle bir durgunluk hâkim." dedi.

Dövizdeki yükseliş, son gelen zamlar, bölgedeki işsizlik ve Habur Sınır Kapısı'nın çalışmaması nedeniyle Cizrelilerin alışveriş yapamadığını belirten esnaf Nimet Uluş, durgunluğun devam ettiğini anlattı.

Uluş, "Cizre esnafı yüzde 50 düşüştedir. Doların yükselmesi bizi etkiledi. Ürünlerin eşyaların çoğu pahalı olmuş, millet alışveriş yapmıyor. Bayram arifesidir, dükkânımda bir müşteri de yok şuan.  Buralarda kart çok kullanılmıyor, genelde borç alınıyor. Esnafların çoğu iş yapamıyor. Dışarıya çıkı baktığınızda normal bir Pazar günüdür sanki.  Ramazan Bayramında satışlarımız daha iyiydi. Ama bu bayramda yüzde 50 düşüş oldu. Habur Sınır Kapısı da çalışmıyor. Normalde kapı ful çalışıyordu şuan kapıda pek çalışmıyor. Şoförlerin çoğu sabıkalı olmuş durumda. Kurban Bayramının huzur içinde geçmesini temenni ediyoruz. Allah memleketimize ve İslam ümmetinde huzurlar versin." diye konuştu. (Ahmet Uçar - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir