• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...

Kurban Bayramı'na saatler kala Şırnak'ın Cizre ilçesindeki hayvan pazarında durgunluk hâkim. Bundan bir hafta önce umutlarını bayram arefesine bağlayan satıcılar, umduklarını da bulamayınca yüzleri gülmedi.

Geçen senelere kıyasen bu bayramda dolardaki artış ve zamlardan olayı satışın olmadığını söyleyen küçükbaş hayvan satıcıları, kurbanlıkları ucuza vermelerine rağmen satış yapamadıklarını ifade ettiler.

Son gelen zamlar ile yem fiyatlarının kurbanlık fiyatlarını etkilediğini vurgulayan küçükbaş hayvan satıcıları, zamlardan şikâyetçi olduklarını anlattılar.

Küçükbaş hayvan satıcılarından Mehmet Emin, doların yükselmesiyle halk arasında kriz havası oluştuğunu vurgulayarak, geçen bayramlara kıyasen satış yapamadıklarını söyledi. 

Emin, "Tek tük satış yapabiliyoruz. İşin gidişatından memnun değiliz. İş yok, rayında gitmiyor ve durmuş durumda. Geçen senelere nazaran satış yok. Geçen bayram satış oluyordu bu bayram ise satış yapamıyoruz. Doların yükselmesiyle kriz havası oluştu. Hayvanların masrafı pahalıdır. Yemleri pahalılaştı. Masraf pahalıdır, hayvanların kendisi ise ucuzdur." dedi.

 "Hayvanlarımız bu bayramda elimizde kaldı"

Devletin hayvancılığa pek önem vermediğini, bu nedenle piyasanın durgun olduğunu belirten hayvan satıcılarından Selahaddin Akbaş, "Satış yok. Şu an kriz var. Doların yükselmesi nedeniyle kurban alınmıyor. Hayvanlarımız bu bayramda elimizde kaldı. Bayram arefesi olmasına rağmen satış olmuyor. Millete mağdurdur, perişandır. Bayramın bir heyecanı kalmadı artık. Elimizde kaldığı için ucuz da veriyoruz, tek tük alınıyor. Masraf da pahalıdır. Satın alan da kurbanlık fiyatlarından memnun değil ama bayram için mecburen alıyorlar. Devlet de hayvancılığa pek önem vermiyor. Devlet hayvancılığa önem verse hem durumumuz hem de devletin durumu daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Kasapların kendilerinden ucuz eti alıp pahalıya sattığını dile getiren Yusuf Aşkın, resmi bir düzen istediklerini aktardı.

Cizre Belediyesi tarafından nisan ayında yeni yaptırılan "Hayvan Pazarı ve Barınma" yerinin dar olduğunu belirten hayvan satıcılarından Selahattin Koç ise hayvan pazarı yolunun karşısına kavşak yapılma taleplerine karşılık verilmediğini söyledi.

Ahmet İlgen ise, "Satış yok, iş yok, yem pahalı ve kâr etmiyoruz. Hayvan satamıyoruz. Masraflar dahi çıkarılamıyor. Şimdi 7 küçükbaş hayvanım var. Satış yaparken zorlanıyoruz. Millette para yok, piyasa durgun. Millet gelip pazarlık yapıyor pahalı olduğunu söyleyerek satın almıyor. Biz de mecburen ucuz veriyoruz, yine de satış yok." diye konuştu. (Ahmet Uçar - İLKHA)