• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...

Siirt hayvan pazarında, Kurban Bayramı'na saatler kala durgunluk hâkim. Arefe günü olmasına rağmen henüz bayram havasının başlamadığı pazarda, üreticiler pazardaki durgunluğun, şehir merkezinden uzak olması ve belediyenin pazara herhangi bir servis aracı tahsis etmemesinden kaynaklandığına dikkat çektiler.

Üreticiler, kurban fiyatlarının geçen seneden daha ucuz olmasına rağmen satış yapamadıklarını çünkü hayvan pazarının şehir merkezinden uzak olduğunu ve pazara servis gelmediği için de vatandaşların daha pahalı olmasına rağmen kurbanlıklarını kasaptan almayı tercih ettiklerini belirttiler.

"Servis olmadığı için vatandaşlar pazara gelemiyor"

Kurban satışlarındaki düşüşün en büyük nedenlerinden birinin hayvan pazarının şehir merkezinden uzak olmasını gösteren üreticilerden Mehmet Gültekin, " Hayvan pazarına belediye servis göndermediği için kimse hayvan pazarına gelmiyor. Bende Siirt'te esnaflık yapıyorum. Pazar uzak olduğundan dolayı bir yıldan bu yana ilk defa Kurban Bayramı nedeniyle geldim. Benim aracım yok, buraya gelmek için 50 TL'ye araç tutup geliyoruz. Vatandaşlar da servis olmadığı için pahalı olmasına rağmen kurbanlarını kasaplardan alıyorlar." dedi

"Vatandaşlar pazara gelirse kurbanını daha uygun fiyata alacak"

"2 senedir zarar ediyoruz." diyen Gültekin, "Kasaplar hayvanlarını ahırda beslerken, bizleri hayvan pazarına göndermeleri büyük bir hakarettir. Belediyeden 1 yıldan bu yana servis istememize rağmen her hangi bir sonuç alamadık. Belediye pazara bir servis tahsis ederse çok memnun oluruz. Vatandaşlar da pazara gelirse kurbanını daha uygun fiyata alacak. 20 yıldan bu yana en güzel kurbanları Siirt'e getiren benim fakat 2 yıldan bu yana zarar ediyorum." şeklinde konuştu.

"Belediye hayvan pazarına bir araç tahsis ederse çok memnun oluruz"

Kurbanlıkları ilk aldıklarında fiyatların yüksek olduğunu fakat hayvan fiyatlarının düşmesiyle zarar ettiklerini belirten üreticilerden Abdurrahman Elçiçek, "Dış ülkelerden ithal edilen hayvanlar nedeniyle kimse bizim kurbanlıklarımızı tercih etmiyor. Doların da yükselmesiyle birlikte ne hayvan alabiliyoruz ne de satabiliyoruz. Birde şöyle bir sorunumuz var: Hayvan pazarı şehir merkezinden çok uzak, nakliye fiyatlarının yüksek olmasından dolayı sürekli hayvanlarımızı pazara götüremiyoruz. Vatandaşlar da pazarın uzak olmasından dolayı pazara gelemiyorlar ve kurbanlıklarını daha pahalıya kasaptan almak zorunda kalıyorlar. Belediye hayvan pazarına bir araç tahsis ederse çok memnun oluruz. Servis olursa rahat gidip geliriz, 2 yıldır perişanız. Hayvan fiyatları bu yıl çok düşük ama kimse gelmiyor." şeklinde konuştu

Hayvan pazarına kurban almaya gelen vatandaşlardan İhsan Şakar, 2-3 gün öncesine göre hayvan fiyatlarını oldukça düştüğünü ve oldukça uygun olduğunu söyledi. Kendisine ve bir akrabasına kurban almaya geldiğini belirten Şakar, kurban kesmenin Hazreti İbrahim'den günümüze kadar gelen bir ibadet olduğunu dile getirdi. (Murat Orhan-İLKHA)