• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Gaziantep esnafı umduğunu bulamadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in en işlek caddelerinden olan Gaziler Caddesi esnafı, her zaman bayramlarda satışlarının çok iyi olduğunu, ancak bu bayramda bekledikleri hareketliliğin olmadığını söyledi. Esnaf, piyasada genel olarak yaşanan durgunluğun dolar fiyatlarındaki artıştan kaynaklanabileceğini kaydetti.

Kurban Bayramı'na bir gün kala satışların artacağını ve işlerin hareketleneceğini beklediklerini belirten esnaf, satışlarda geçen yıla oranla ciddi bir azalma olduğunu ve çarşıdaki kalabalığın ise kuru kalabalık olduğunu söyledi.

İLKHA'ya konuşan esnaf, işlerinin bayramda durgun geçmesinin sebebini ise dolar fiyatlarındaki artışa, bayram tatilinin çok uzun olmasına, kurbanlık alımlarına, akabinde okulların açılacak olmasına ve kış mevsiminin yaklaşmasına bağladı.

Çarşıdaki kalabalığın her zamanki kadar olduğunu, ancak bu kalabalığın alışverişlere yansımadığını belirten esnaf, bayram alış verişlerinin eskisi gibi olmadığını, ekonomik nedenlerden dolayı yeterli alış veriş yapılmamasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Bayram öncesi alış verişe çıkan vatandaşların ekonomik nedenlerden dolayı pek alış veriş yapmadığını belirten çarşı esnaflarından Serdar Coşkun, önceki bayramlarda satışlarının çok daha iyi olduğunu belirtti.

"Günlük yapmış olduğumuz satışı bile yapamıyoruz"

Daha önceki bayramlara oranla satışlarda yüzde 50 bir düşüş olduğunu belirten Coşkun, "Satışlar şu anda eskilere göre bayağı bir düşüş var. Biz daha önceki bayramda 15 gün kala gece 02.00'ye kadar buradaydık. Şu an saat 20.00'de mağazaları kapatıyoruz. Gaziler Caddesi esnafı olduğu gibi kapanıyor. İşler sıfır. Esnaf şu anda gerçekten kan ağlıyor. Şu anda müşteri geldiği zaman ürünler ister istemez bu dolardan dolayı fiyatlar yükseldi. Eskiden perakende sattığımız ürünü şu anda toptana alamıyoruz. Bu da ister istemez müşteriyi etkiliyor. Müşteri yanımıza geldiği zaman daha önce belli bir limitte almış şu an ise iki katına çıkmış. Bundan dolayı müşteri ister istemez çekiniyor. Mağazamız iki katlı mağaza, personel sabahtan akşama kadar oturuyor, hiçbir şey yapmıyor. Günlük yapmış olduğumuz satışı bile yapamıyoruz. Kalabalık var ama bu kalabalık kuru kalabalık. Halk sadece ürünlere bakıyor." dedi.

"Genel bir durgunluk var"

Geçmiş yıllarda bayrama sayılı günler kala dükkânlarının müşteriler ile dolduğunu ifade eden giyimci Hüseyin Kurt da "Geçen bayram ile kıyaslarsak dörtte bir düşüş var. Yüzde 25 bir satışımız var, yüzde 75 düşüş var. Maalesef doların etkisinden dolayı da piyasanın ne olacağı bellisiz, bundan dolayı millet korkuyor. Okullar açılıyor, kış geliyor, odun kömür derken bizim zaten hitap ettiğimiz kesim gariban kesim. Zenginler zaten tatile gitmiş ve burada yoklar. İşlerimizden memnun değiliz ama yine de şükrediyoruz. Normalde mağazamız üç tane bütün kesimlerde mağazalarımız var. Genel bir durgunluk var. Geçen seneki Kurban Bayramı ile bu seneki Kurban Bayramı arasında da zaten yarı yarıya bir fark var. Ama Ramazan Bayramı ile kıyaslarsak şu anda yüzde 25 bir iş potansiyelimiz var. Biz normalde son 15 gün kala gerçekten güzel cirolar yapıyorduk. Normalde mağazamızda 15 tane eleman ile çalışıyorduk. Yanımıza gelen de bir ekmek yiyordu.  Şu anda normal üç tane standart personelim var ve bir de ben varım.15 elemandan üç elemana düştük. Biz yine de hamd ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Satışta ciddi bir düşüş var"

Ayakkabıcı satıcısı Çetin Kiraz da bayramdan önce yaşadıkları durgunluktan dolayı umutlarını bayrama bağladıklarını fakat bayramda bekledikleri hareketliliğin yaşanmadığını söyledi.

Bayram öncesinde çarşıda hareketlilik olduğunu, ancak satışların henüz istedikleri düzeyde olmadığını belirten Kiraz, şunları söyledi:

"Satışlarımızı biz diğer bayramlar ile kıyaslarsak ciddi bir düşüş var ve normal şartlarda biz her bayramda son 10-15 beş gün kala gece saat 23.00'e kadar çalışmamıza rağmen, bu bayramda piyasada yaşanan krizlerden kaynaklı olan saat 22.00 gibi kapatıyoruz. Satışlar noktasında da yüzde 50 bir düşüş var. Umudumuzun üçte birini bulsak yine razı olacağız ama işler çok düşük ve umduğumuz satışları yakalayamadık. Zaten biz giyimciler ve ayakkabıcılar olarak birçok ödemelerimizi her zaman bayramlara denk getiririz. Ama maalesef şu an büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. İş yok, iş olmadığından dolayı akşam saat 21.00 gibi çarşı kapanıyor. Normal şartlarda bizler bayram sürecinde gece yarısına kadar çalışıyorduk. Ama maalesef bu bayram iş olmadığından dolayı erkenden kapatıp gidiyoruz." (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir