• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı, Kurban Bayramı'na sayılı günler kalmasıyla hareketlendi. Kurbanlıkların fiyatlarıyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan besiciler, fiyatların ucuz olduğunu ve her bütçeye uygun kurbanlık bulunduğunu ifade ettiler.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, kurbanlık satışlarının bayramın 3'üncü gününe kadar devam edeceğini söyledi.

Kurbanlık satışlarında hareketliliğin başladığını ifade eden Çiftçi, "Geçen seneye göre bu sene küçükbaş hayvanların da ve büyükbaş hayvanların da fiyatlar uygundur. Her bütçeye uygun hayvanlar var. Satışlarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Büyükbaş hayvanların bayramın birinci günü bitmesini bekliyoruz. Küçükbaş hayvanlar ise bayramın 2'inci ve 3'üncü gününe kadar satışlar devam edecektir. Özellikle Şanlıurfa'da kurbanlık satışında batıya ihracatımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Hem tüketici hem de besici açısından vatandaşlarımız kurbanlık alımlarını son güne bırakmasınlar." dedi.

"Büyükbaş hayvanlar tükenebilir"

Kurban Bayramı'nın yaz mevsimine denk gelmesinden dolayı milletin eti yağsız olan küçükbaş hayvanları daha çok tercih ettiğini söyleyen Çiftçi, "Geçen seneye göre büyükbaş hayvanlar ve küçükbaş hayvanların fiyatlarında yüzde 15 ila 20 arasında düşüş olmuş. Küçükbaş hayvanların satışı büyükbaş hayvanların satışına nazaran durgundur. Büyükbaş hayvanların etinde yağın az olmasından dolayı büyükbaş hayvan daha çok tercih edilmektedir. Büyükbaş hayvanın tercih edilmesinde en büyük etken budur. Tabi küçükbaş hayvanın eti de büyükbaş hayvanın etine nazaran daha tatlıdır. Kurban Bayramı'nın yaz mevsimine denk gelmesinden dolayı yağsız olan eti tercih etmektedir. Büyükbaş hayvanlarında bayram gününe kalmadan tükeneceğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 20 düştüğünü ifade eden besici Ali Yıldız, hükümetin besicilere yem ve arpada destek verilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Bu sene piyasa durgun ama piyasa hareketleneceğinden şüphemiz yok. Geçen seneye göre kurbanlık fiyatlarında düşüş var. Arpa ve yem fiyatların yükselmiş ama hayvanların fiyatlarında düşüş var. Şuanda hareketlilik var ama beklediğimiz hareketlilik yok. Hayvan satışlarının az olmasının sebebi ya piyasada para yok, ya da millet kurbanlık almayı bayram gününe bırakıyorlar."

"Kurbanlıklar satılırsa hem besici rahat olur hem de piyasaya para girer"

Son günlerde dolarda yaşanan krizin hayvancılık sektörünü de etkilediğini ifade eden Murat Al, "Kurbanlık fiyatları geçen seneye göre düşmüş ama şuan beklediğimiz satış yok. Bunun nedeni ise dolarda yaşanan krizdendir. Dolar yükseldikten sonra ithal olarak gelen mal şuan ihracat olacak. Millette para olmadığı için şuan da satışlar durgun ama yarından itibaren bayram günü boyunca hareketlilik yaşanacak. Herkes kurban keserse kurbanlık biter. Kurbanlıklar satılırsa hem besici rahat olur hem de piyasaya para girer." dedi.

Recep Baştaş ise, "Şu anda esnafların geneli zarardadır. Her şeye zam geldi ama küçükbaş kurbanlıklar fiyatında düşüş var. Bizim beklentimiz piyasa hareketlenecek ve besiciler rahatlayacak. Şuan da hayvan pazarlarında hareketlilik başladı. Pazartesi gününden sonra piyasa daha da hareketlenecek ve millet kurbanlık almak için pazarlara gelecektir. Büyükbaş kurbanlıklar, küçükbaş hayvanların fiyatlarından daha yüksektir." diye konuştu. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)