• DOLAR 32.601
  • EURO 34.835
  • ALTIN 2496.828
  • ...
Sevdiklerinizden “HIZLA” uzaklaşmayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Uzmanlar ve yetkililer uyarıyor;

SEVDİKLERİNİZDEN “HIZLA” UZAKLAŞMAYIN!

Kurban Bayramı tatilini İstanbul dışında geçirmek için önceki günden itibaren araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar, bazı noktalarda trafik yoğunluğuna neden oldu. Bayram tatilini şehir dışında geçirmek isteyen vatandaşların mesai bitimi sonrası araçlarıyla yola çıkmasıyla, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde yoğunluk yaşandı. Şehrin ana arterlerinde de bazı bölgelerde trafik yoğunluğu meydana gelirken, özellikle TEM Otoyolu ve E-5 Karayolu'nun Ankara istikametinde araç kuyrukları oluştu. Yol güzergâhlarında çok sıkı denetimlerin yapıldığı gözlenirken, uzmanlar ve yetkililer de vatandaşları aşırı hız konusunda uyardı.

SÜRÜCÜLER AŞIRI HIZDAN KAÇINMALI

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların bayram trafiğinde daha dikkatli olması gerektiğini belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Son 8 yılda 9 gün olan bayram tatillerinde 4 günlük bayram tatillerine göre trafik kazalarında daha çok ölüm yaşandı. Bayram tatillerinin zehir olmasını istemeyen ve Kurban Bayramı`nda tatile çıkacak olan vatandaşlarımız trafikte kurallar ile aşırı hıza ekstra özen göstermeli” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YIL KURBAN BAYRAMINDA 122 KİŞİ ÖLDÜ 482 KİŞİ YARALANDI

Apaydın, şunları kaydetti: “Maalesef can kaybı olan trafik kazaları uzun bayram tatillerinde daha fazla yaşanıyor. Özellikle bayram ile tatili bir arada yapacak vatandaşlarımız trafikte büyük bir yoğunluğa neden oluyor. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı 10 günlük tatilde 159 kazada 122 ölü ve 482 yaralı vatandaşımız vardı. Bu yıl da yine Kurban Bayramı`nda 9 günlük uzun tatili değerlendirmek isteyen vatandaşlarımız trafikte her zamankinden daha dikkatli olmalı. Tüm uyarılar dikkate alınmalı, saat başı mola vererek yolculuğa devam edilmeli, gidilecek güzergahtaki kör noktalar önceden tespit edilmeli. Tabi bunlarla birlikte aşırı hızdan kaçınmalı, emniyet kemeri mutlaka takılmalı. Trafik kurallarına uymak hem kendimize hem araçtaki sevdiklerimize saygı duymaktır."

UYKUSUZ YOLA ÇIKMAYIN!

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, ölümcül trafik kazalarının yapılan araştırmalarda, yaklaşık dörtte birinin uykusuzluğa bağlı olduğunu gösterdiğini belirterek, "Bayram tatilinde uzun yola çıkmayı planlayan sürücülerin özellikle uyku yoksunluğunun en fazla hissedildiği sabahın erken saatlerinde yola çıkmamaları gerekmektedir." dedi. Fidan, uykusuz bir şekilde trafiğe çıkmamak için alınabilecek önlemleri de şöyle sıraladı: “Özellikle uzun yol olmak üzere trafiğe çıkacağımız önceden belliyse, yola çıkmadan önceki süreçte bazı önlemler alabiliriz. Yola çıkmadan önceki gece 6-8 saatlik bir uyku uyunması, kaza riskini aza indiren en değerli önlemdir. Gece yarısı ile sabah saat 6 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü bu saatler arasında uyku baskısı daha fazla olur. Sürücülerin en az 2 saate bir mola vermeleri gerekmektedir. Yola çıkmadan önce veya yolculukta bir mola verip kısa bir uyku uyumak dikkatin toparlanmasına yardımcı olur. Bu kısa uykunun 20 dakikayı geçmemesi gerekir. Yolculuk sırasında veya molalarda kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi uyanıklık sağlamak için iyi olabilir ancak kafein etkisini yaklaşık 30 dakika sonra gösterecektir. Yine kafeinin etkisinin kısa süreceğini akılda tutmak gerekir. O nedenle tek başına kafeinli içecek tüketmek bir önlem niteliği taşımaz. Tek başına yerine yedek sürücü olabilecek birisiyle yolculuk etmek ve iki saatte bir sürücü değiştirip diğerinin dinlenmesine izin vermek faydalı olur.”

VALİDEN, SÜRÜCÜLERE ALKOL UYARISI

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, "Bayramlarda meydana gelen trafik kazalarında hız çok önemli bir faktör. Bir de onun yanında alkol tüketimiyle ilgili bazen sıkıntılar oluyor. Özellikle alkollü hiçbir vatandaşımız araç kullanmasın." dedi. Sürücülerin yorgun ve uykusuz yola çıkmamaları ve yol boyunca sık sık dinlenmeleri gerektiğini belirten Bilgin, şunları kaydetti: "Bayramlarda meydana gelen trafik kazalarında hız çok önemli bir faktör. Bir de onun yanında alkol tüketimiyle ilgili bazen sıkıntılar oluyor. Özellikle alkollü hiçbir vatandaşımız araç kullanmasın. Çünkü bu çok önemli. Kazaya muhatap olan kişinin kendisi de olabilir, ailesi de olabilir, çocuğu da olabilir. Kendi yerimize koymamız gerekiyor. Vatandaşların bayramı daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçirmesini temenni ederim."

BAYRAM TATİLİNDE JANDARMADAN ETKİN DENETİM

Kurban Bayramı tatilinin huzur ve güven ortamında geçmesi için çalışmalarını sürdüren İçişleri Bakanlığı, meydana gelebilecek trafik kazalarını önlemek amacıyla alınan tedbirleri artırdı. Bu kapsamda Jandarma Genel Komutanlığı tarafından trafik güvenliği için ülke genelinde 29 bin trafik personeli görevlendirildi. Denetimler bin 450 trafik aracı, 41 drone ve bir helikopterle gerçekleştiriliyor. Jandarma ekiplerinin Ankara-Kırıkkale yolundaki Mamak yol kontrol noktasındaki denetimleri aralıksız devam ediyor. Jandarma personeli tarafından kullanılan tak-bul gözlük ve barkod/karekod sorgulama cihazı sayesinde kişilerin kimlik sorgulaması bir dakikadan kısa süre içinde tamamlanıyor. Denetimler sırasında insansız hava aracını da etkin şekilde kullanan ekipler, sürücülerin yaptıkları kural ihlallerini havadan denetlerken, dedektör köpekler tarafından araçlarda patlayıcı ve uyuşturucu madde araması yapılıyor. Sürücüleri özellikle emniyet kemeri takmaları, araç sürerken cep telefonu kullanmamaları ve hızlı gitmemeleri konusunda uyaran jandarma ekipleri, araçta çocuk koltuğunun ve yorulan sürücülerin mola vererek dinlenmelerinin önemini anlatıyor.

İLK GÜNDE ZİNCİRLEME TRAFİK KAZASI

Bursa-Ankara karayolunda 1 TIR, 6 otomobil, 2 otobüs ve 3 minibüsün karıştığı zincirleme trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 30'dan fazla kişi de yaralandı. Alınan bilgiye göre, Mezitler mevkiinde öğleden sonra başlayan yağış nedeniyle 2 yolcu otobüsünün de aralarında bulunduğu çok sayıda aracın karıştığı zincirleme trafik kazası meydana geldi. Kazada, yaralılar olduğu öğrenildi. Olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye ve AFAD ekibi yönlendirildi. Karayolu, kaza nedeniyle çift yönlü olarak ulaşıma kapanırken uzun araç kuyrukları oluştu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir