• DOLAR 32.565
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2433.93
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO), firmaların yeni pazarlara açılmasında ve küresel ticari iş hacminin artmasında köprü olmaya görevini aktif şekilde sürdürüyor. Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek, iki ülke şirketleri arasında işbirliği ve ortaklık çalışmalarına zemin hazırlamak için bir Çin heyeti İTO`yu ziyaret etti. Resmi yetkililer, iş adamları, avukatlar ve dernek yöneticilerinin yer aldığı ‘Jiangsu ekonomi ve ticaret tanıtım heyeti`, İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay tarafından ağırlandı. Çin Uluslararası Ticaret Tanıtım Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Cong Sugeng liderliğindeki heyette, Jiangsu Uluslararası Ticaret Odası, Jiangsu Global Araştırma Merkezi, Suzhou Barosu yetkililerinin yanı sıra, dış ticaret firmalarına hizmet veren hukuk ofisi avukatları, güneş enerjisi panelleri üreticisi, tuz ve tuz ürünleri üreticisi, hastane yönetim şirketi ile kültür ve medya şirketi temsilcisi iş adamları yer aldı.

ÇİN`İN İTO`NUN ÖNCELİK VERDİĞİ ÜLKELERDEN

Küresel ekonomik dengelerin değişmeye başladığı bir dönemde, Bir Kuşak Bir Yol (BKBY) projesinin, Çin`den Avrupa`ya uzanan İpekyolu`nu canlandıracağını belirten İsrafil Kuralay, devasa nüfusu ve ekonomisiyle Çin`in, İTO`nun öncelik verdiği ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Çinli muadil kuruluşlarla, hükümet yetkilileriyle ve iş dünyasının temsilcileri ile ikili ilişkileri güçlendirmenin iki ülkenin ekonomisine katkıda bulunacağını söyleyen Kuralay, Jiangsu heyetinin ziyaretiyle yeni işbirliklerinin kapısını aralayacağına inandığını vurguladı.

İŞBİRLİĞİ VE ORTAKLIK

CCPIT Başkan Yardımcısı Cong Sugeng da ticareti ve dış ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını belirterek, "Buradaki temaslarımızda yeni ilişkiler kurup bu bağlantıları Çin`e açmak istiyoruz. Nüfusu 80 milyon olan Jiangsu eyaleti Sanhay`a hızlı trenle bir saat mesafede. Hedefimiz, daha çok yatırımcının şehrimize gelerek yatırım yapmasıdır. Ayrıca şirketler arasında ticari işbirliği ve ortaklık kurulması için partner aramaya yönelik temaslarımız var. Türk iş adamlarıyla daha fazla iş yapabiliriz" dedi.

KÖPRÜ OLACAK

Toplantıda iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de İstanbul`da yaptıkları temaslardan oldukça ümitli olduklarını ve İTO`nun köprü olacağına inandıklarını vurguladılar. İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da, İstanbul Ticaret Odası`nın, lobi çalışmalarının yanı sıra ülkelerin iş dünyası ve resmi makamlarla ilişkilerde köprü rolü de üstlendiğini kaydetti. Kuralay, sivil toplum kuruluşlarının, sektör temsilcilerinin, iş adamlarının ve girişimcilerin İTO`dan her türlü desteği göreceğini belirterek, “İTO yönetimi olarak, firmaları buluşturmak, ticaret ve yatırım fırsatlarını hayata geçirmek için gereken adımları atacağız” dedi.