• DOLAR 32.526
  • EURO 34.683
  • ALTIN 2491.613
  • ...
"Çocuklarda astım hekim ve hasta işbirliği ile aşılabilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Halil Buldağ, dünya üzerinde milyonlarca kişide görülen astım hastalığı hakkında uyarılarda bulundu. Akciğere giden havayollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar halinde gelen astım hastalığının dünyada arttığını belirten Buldağ, özellikle her yüz çocuktan yaklaşık 15'inin astım hastalığına yakalandığını kaydetti.

Astımın, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıktığına dikkat çeken Buldağ, "Anne ve babada astımın bulunması, çocukta daha önceden atopikegzema gibi alerjik hastalıkların bulunması, çocuklarda astım gelişme riskini artırmaktadır. Çevresel faktörler olarak alerjenler, sigara dumanı, hava kirliliği ve beslenme alışkanlıkları astımın gelişmesinde etkili olmaktadır. Ev tozu akarları, polenler, hayvan tüyleri, küf mantarları ve hamamböceği gibi alerjenlere karşı duyarlılık astımlı hastalarda çok sık görülmektedir. Yaşadığımız ortamlarda rutubet ve küf olması, sigara dumanına özellikle gebelikte ve erken çocukluk döneminde maruz kalınması astım gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Astımlı hastalarda havayolları mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle aşırı duyarlı olup uyaranlara karşı aşırı yanıt vermektedir. Tetikleyici olarak kabul ettiğimiz alerjenler, enfeksiyonlar, egzersiz, sigara dumanı ve hava kirliliği astım semptomlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır." dedi.

"İlaçlar doktor söylemeden kesilmemelidir"

Kronik bir hastalık olan astım tedavisinde sabırlı olmanın büyük önem taşıdığını belirten Buldağ, "Astım kronik bir hastalık olduğu için sabır gerektirir, sorunların aşılması ancak iyi bir hekim ve hasta işbirliği ile sağlanabilir. Hem hastalar hem aileler hastalık, ilaçlar, ilaçların kullanım yöntemleri, atak bulguları, atak tedavileri, ne zaman hastaneye başvurmaları konusunda bilgilendirilmeli ve düzenli takip altında olmalıdırlar. İlaçlar doktor söylemeden kesilmemelidir. Bu sayede astım daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Astım korkulmaması gereken bir hastalıktır. İlaçlarını düzenli kullanan, takiplerini aksatmayan astımlı hastalar yaşamlarını istedikleri şekilde sürdürebilirler." ifadelerini kullandı.  

"Çocuğunuzun yanında sigara içmeyin"

Astımlı çocuğu olan ailelere de önerilerde bulunan Buldağ, şöyle devam etti: "Sigara içiyorsanız, çocuğunuzun yanında içmeyiniz. Başarabiliyorsanız sigarayı bırakınız çünkü dış ortamda bile sigara içilse çocuk bir miktar etkilenebilir. Sigara hem astımlı çocukta krize sebep olabilir. Hem de akciğere zarar vererek sağlıklı çocukta zamanla astım oluşma ihtimalini arttırır. Özellikle şiddetli astımı olan çocuklara her yıl sonbaharda grip aşısı yapılmalıdır. Sağlık bakanlığı takviminde mevcut olan zatürre aşısı daha önce yapılmadıysa yapılmalıdır. Ataklar ve kötüleşmeler not edilmeli, mümkünse tetikleyiciler belirlenmelidir. Havası temiz bir ortamda yaşamalıdır. Ev her gün havalanmalıdır. Çocuğun odası mümkünse güneş görmelidir. Sağlıklı bir kiloda kalmak da çocuğunuzun astım hastalığını daha iyi kontrol edebilmesine yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir kiloyu korumanın yolu, dengeli, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizden geçer. Bol meyve ve sebze yemesi, yoğurt, kefir gibi fermente besinler tüketmesi önerilir. Çocukların günde en az 60 dakika fiziksel aktivitede bulunması önerilir." (Hamza Adiyaman - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir