• DOLAR 32.566
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2431.003
  • ...
DOLAR DÜŞÜYOR  FİYATLAR DA İNECEK Mİ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / HABER MERKEZİ

Son zamanlarda Emperyalist Amerika`nın Türkiye`ye karşı uyguladığı ekonomik savaştan beslenen fırsatçılar türedi. Son haftalarda Amerika`nın tehditleri ve yaptırımları sonrası hızla yükselen dolar, ülke içindeki kötü niyetlileri de harekete geçirmiş ve yerli ürünler de dâhil birçok ürüne zamlar gelmişti. Dolar ile hiçbir bağlantısı olmayan ve tamamen yerli üretim ürünlerde dahi doların yükselişi bahane gösterilerek zamlar yapıldı. Şimdi doların tepetaklak olması ile beraber bu zamların-fiyatların da inip inmeyeceği kamuoyunda merak konusu oldu.

7 TL`NİN ÜSTÜNE ÇIKAN DOLAR 5.70`LERE GERİLEDİ

TL`deki değer kaybını kontrol altına almak, ekonomik gelişmelere ilişkin endişelere son vermek amacıyla peş peşe atılan adımlar, Avrupa Birliği ile ilişkilerin kuvvetlenebileceği öngörüsü ve Katar'dan Türkiye'ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapılacağının açıklanmasıyla piyasalardaki olumlu hava sürerken, dolar kuru güne 5.86 TL'den başladı. Dolar/TL, güne düşüşle başlayarak 5,6985'i görmesinin ardından 5,70 seviyesinde dengelendi. Hafta başından bu yana düşüş eğiliminde olan dolar/TL, önceki akşam borsa kapandıktan sonra gelen, Katar'ın Türkiye'ye 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapacağı haberi ile 5,8580'e geriledi ve günü yüzde 7,2 azalışla 5,9039'dan tamamladı. Dolar/TL, dün 5,6985'e kadar gerilemesi sonrasında dün saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 3,5 düşüşle 5,70 seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL 6,5155`ten, sterlin/TL de 7,2920'den işlem gördü. Yurt dışında veri gündeminin ve ABD ile Çinli yetkililer arasındaki görüşmeden çıkabilecek haberlerin gündemin odağında olduğunu dile getiren analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 6 seviyesinin altında kalındığı sürece düşüşlerin ivmeleneceğini ve 5,00 seviyesinin gündeme geleceğini kaydetti.

SANAYİ ÜRETİMİ ARTTI

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 2 azaldı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artış gösterdi. Bu dönemde 107,9 olarak hesaplanan endeks, geçen yılın haziran ayında 104,9 seviyesinde bulunuyordu.

DOLAR DÜŞTÜ, ÜRETİM ARTTI, FİYATLAR İNECEK Mİ?

Doların yükselişi ile beraber yabancı ürünleri boykot ve yerli ürünlere rağbet bazı kötü niyetlilerin iştahını kabartmış ve birçok ürüne fahiş zamlar yapılmıştı. Dolar ile alakası bile olmayan yerli ürünler dahi zamlanmış ve vatandaşın alım gücü düşmüştü. Şimdi doların düşüşü ile beraber zamlanan fiyatların da düşmesi kamuoyunun beklentisi.

VATANDAŞ FIRSATÇILARA TEPKİLİ: HALKIN EKMEĞİYLE OYNANIYOR

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararının ardından dövizde yaşanan hareketlilik, birçok sektörde ürünlere zam olarak yansıdı. Bu durumdan faydalanmak isteyen bazı fırsatçılar da dövizin etkisine maruz kalmadıkları halde ürünlerinin fiyatlarını artırdılar. Dolardaki artışı bahane eden stokçuların un, yağ, yumurta ve susamın fiyatını artırdığı gerekçesiyle bazı fırıncılar, ya zam yaptılar ya da ürünlerin gramajında eksiltmeye gittiler. Fırıncılık yapan Murat Elhakan, doların diğer sektörleri olduğu gibi kendilerini de etkilediğini söyledi.


Murat Elhakan

HANGİ MALZEMEYİ KULLANIYORSAK FİYATLAR İKİYE KATLANDI

Elhakan, "Mesela, ürün fiyatlarında farklılığa sebebiyet verdi. 650 gram ekmeği bir ay önce 2 liraya satıyorduk, şu an 600 gramı aynı fiyata satıyoruz. 120 grama sattığımız simit, açma, börek, köy çöreğini geçen ay bir liraya satıyorduk, şu an 1,25 liraya satıyoruz. 90 gramlık çöreği geçen ay 75 kuruşa, şu an bir liraya satıyoruz. Bu sektörde fiyat artışlarının bazı sebepleri var. Biz odunu geçen ay 420-430 TL'ye alıyorduk, şu an tonu 500'e geliyor. Poğaça çeşitlerinde kullandığımız yağın kolisi 44-45 lirayken, şu an 55 liraya geldi. Un 70 lirayken, şu an 77-80'lere geldi. Simitte kullandığımız susam 12 lirayken 20 liraya fırladı. Sözün özü, hangi malzemeyi kullanıyorsak fiyatlar ikiye katlandı." dedi.

"DOLARA ENDEKSLİ FIRSATÇILIK YAPILIYOR"

Malzeme fiyatlarında artış olunca bunun, ister istemez tezgâhta sattıkları mallara yansıdığını kaydeden Elhakan, "Bunda bir fırsatçılık kokusu vardır çünkü aldığımız mallar tamamıyla yerlidir. Dolara endeksli fırsatçılık yapıldığını düşünüyorum. Biz de günü kurtarmak için ister istemez fiyatları böyle yükseltmek zorunda bırakıldık." ifadelerini kullandı.


Ali İzan

"STOKÇULAR İNSANLARIN EKMEĞİNE DAHİ GÖZ DİKMİŞLER"

Stokçuların halkın ekmeğiyle oynadığını dile getiren Ahmet İzan ise "Halkın içinde olan cingöz insanlar artık halkın ekmeğiyle oynuyor. Bugün halkın elindeki son lokma ekmeği de elinden almaya çalışıyorlar. Ne diyelim, Allah onlara fırsat vermesin. Allah, stokçular dediğimiz kişileri kahretsin. İnsanların ekmeklerine dahi göz dikmişler. Sonuç itibariyle bir gün hepimiz öleceğiz. Bunlar, yarın Allah'ın huzurunda nasıl cevap verecekler? İnşallah biz o gün onların yakalarına yapışacağız." dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir