• DOLAR 32.501
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2488.128
  • ...

ABD`nin Türkiye`ye ithal edilen çelik ve alüminyuma vergi artırıma gitmeye karar vermesi kendilerine pahalıyla mal olacak. ABD, 13 Ağustos'tan geçerli olmak üzere Türkiye'ye yönelik olarak çelik ve alüminyumdaki gümrük vergilerini iki katına çıkardı. Ülkemizde çelikten üretilen soyunma dolabı, dosya dolabı ve diğer çelik metal dolap ürün satışı piyasası kısa vadede her ne kadar olumsuz etkilenecek olsa da Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi de bu işten zararlı çıkacak. Çin`den yapılan açıklamaya göre, Çin Türkiye`den çelik alımı yapacak.

ABD`nin çelik ithalatında vergi arttırması kendisine ton başına 90-100 dolarlık maliyet artışı olacağı anlamına geliyor. Bu da ABD çelik fiyat avantajını olumsuz etkileyecek. ÇİB verilerine göre, ABD 2017 yılında 1.83 milyon ton ile Türk çelik sektörünün en büyük ihracat pazarı konumundaydı. İlave gümrük vergilerinin ardından ABD Türk çeliğinin ihracat pazarları arasında 3. sıraya gerilerken; yılın ilk yarısında ABD'ye yapılan ihracat da yarı yarıya düştü.

ABD yanlış ekonomi hamleleri kendilerine pahalıya mal olacak. ABD, 23 Mart`ta Türkiye dahil olmak üzere bazı ülkelere çelikte 25, alüminyumda yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulamaya başladı. Bu nedenle ABD`ye çelik ihracatında düşüş yaşandı. Her ne kadar Türk çeliğinde ihracatında azalma olsa da Çin`in Türkiye`den çelik alacağını açıklaması üzerine kısa süre sonra çelik piyasası hareketlenecek.

Çelik ihracatının azalmasıyla çelikten üretilen soyunma dolabı, malzeme dolabı, dosya dolabı, personel dolabı, çelik dolap, ayakkabı dolabı, metal dolap gibi ürünlerin ihracatında da imalatında da değişimler meydana geldi. Ancak doların düşüşüyle ve Çin`in çelik alacağını açıklamasıyla bu piyasaların da kısa zaman da eski halini alacağı düşünülüyor.

Ancak ABD'nin Haziran ayında Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'ya tanıdığı muafiyeti kaldırması ve tüm ülkelere eşit oranda vergi uygulamaya başlamasıyla birlikte Türkiye kaybettiği pazarı geri kazanmaya başlamıştı.

Sektör temsilcileri daha önce yaptıkları değerlendirmede, Türk çelik ürünlerinin ABD pazarına yüzde 25 vergi ile birlikte 750 dolar seviyelerinde satıldığını; ek vergiye rağmen Türk çelik ürünlerinin ABD iç pazarında 850 dolar civarındaki fiyatlara göre rekabet avantajını koruduğunu söylemişti.

Çelik dolaplar modelinin üretilmesi için seçilen malzemelerden en önemlisi dolap gövde ve kapağının ana malzemesi olan çelik levhalardır. Bu levhaların darbelere ve dış etkenlere karşı dayanım gücüne sahip olması için yeterli kaliteye sahip olması gerekir. Metal dolaplar modelinin imalatında Ereğli Demir Çelik tesislerinden temin ettiğimiz ve gerek kalınlıkları gerekse karbon oranları uygun niteliklere sahip olan levhaları kullanmaktayız.

Çelikten üretilen dolap modelleri: https://www.gokerler.com/celik-metal-dolaplar/