• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Tercih danışmanlığı yapan öğretmenlere ödenen ücret arttırılmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitim-Bir-Sen Adıyaman Şube Başkan Vekili Abdullah Turhan, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullarda oluşturulan tercih danışma merkezlerinde görev yapan öğretmenlere ek ücret ödenmesi gerektiğini belirtti.

Komisyonda yer alan görevlendirmelerde müdür yardımcılarına ücret ödenmediğini, rehber öğretmenlere ise 3 ek ders saati gibi harcanan emeği karşılamayan komik bir ücret ödendiğini söyleyen Turhan, görevlendirilen idarecilere hak ettikleri ücretin ödenmesi gerektiğini, ayrıca rehber öğretmenlere ödenen ücretin ise arttırılması gerektiğini söyledi.

Çalıştırılan insanların çalışmalarının karşılığını almaları gerektiğini ifade eden Turhan, şöyle devam etti:

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğine işaret eden Turhan, ancak yürürlükte bulunan kanunlara göre rehber öğretmenlere tercih danışma komisyonlarında görev verilmemesi gerektiğini söyledi.

Turhan, "Zira 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun yıllık izinlerin kullanılışı başlıklı 103'üncü maddesinde 'Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar." denilir. Ayrıca, yaz aylarında rehber öğretmenlerin resen görevlendirilmesi Anayasanın 18'inci maddesinde ifadesini bulan 'Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır' hükümlerine de aykırılık teşkil emektedir." dedi.

Rehber öğretmenlerin okul çalışma saatleri dışında çok cüzi bir ücret ile çalıştırılmalarının Anayasa'da belirtilen maddeye uymadığını dile getiren Turhan, "Rehber öğretmenlere bu hükümlere rağmen yaz tatilinde üç saat karşılığında resen görevlendirme yapılmaktadır. Söz konusu ücret birçok ilde öğretmenlerin yol ücretlerini dahi karşılamamaktadır. Okul rehber öğretmenleri tercih döneminde görevlendirildiklerinde haftalık 18 saat ek ders alıyor ancak en az 30 saat mesai yapıyorlar. Resen görevlendirilen ve kendileri için belirlenen çalışma saatlerinin üstünde mesai yapan rehber öğretmenlerimize yetiştirme kurslarında olduğu gibi normal mesainin en az 2 katı ücret ödenmelidir. Rehber öğretmenlerimizin bu hususta mağdur olmalarını önlemek için rehber öğretmenlere de kurslarda görev verilerek öğrencilere psikolojik destek ve katkı vermeleri sağlanabilir. Rehber öğretmen, öğrencinin geleceğini ilgilendirilen çok kritik bir safhada görev almasına rağmen ücretlendirmede üvey evlat muamelesi görmektedir." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir