• DOLAR 32.642
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2504.945
  • ...
Midyat`ın yerli organik ürünlerine büyük ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Midyat'ın vazgeçilmez yaz lezzetleri arasında yer alan kavun, acur, domates ve incirler tezgâhlardaki yerini alırken ilçe halkı tarafından büyük ilgi görüyor.

Midyat'ın merkez ile kırsal mahalle ve köylerinde yetişen sofraların vazgeçilmez yaz lezzetleri arasında yer alan meşhur Midyat kavunu ile acuru (petix-tırozi), organik tarla ürünü domates, salatalık, incir ve üzüm gibi yerli ürünlere halkın yoğun rağbet etmesi çarşı pazarı hareketlendirirken, bu durum çiftçinin de yüzünü güldürüyor.

Her sabah köylerden traktör ve benzeri araçlarla ilçe merkezine taşınan ürünler, yol kenarlarında, dükkân önünde, manav tezgâhlarında ve pazarlarda satışa sunuluyor. Özellikle kadınların yoğurt, peynir, maydanoz, kurutulmuş sebze gibi ürünlerine büyük bir rağbet olduğu görüldü.

Kavun ve acur satıcısı Siraç Aslan, "Midyat kavunu satıyorum. Mercimekli'den geliyorum. Meşhur Midyat kavunu çok güzeldir. Tadı tatlı ve ekşimsidir. Kilosu 2 liradır. Organik ve hormonsuzdur." dedi.

Kayabaşı Mahallesi'nden organik ürün üreticisi Bekir Acar, "Organik ürün yetiştiriyoruz. Domates, biber çeşitleri, patlıcan, kavun, karpuz yetiştiriyoruz. Ürünlerimiz çok güzel. Hormonsuz ve kaliteli ürünlerimiz var. Satışımız iyidir. Tüketebiliyoruz. Organik ürünlerimiz çok tercih ediliyor." dedi.

"Organik ürün yetiştirmek için kimse uğraşmıyor" 

Organik ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasının nedeninin kimsenin emek isteyen bu işi yapmaması olduğunu belirten Acar, "Kimse bu işle uğraşmıyor artık. Herkes rahatına bakıyor. Beyaz gömlek ve kundura giyince çalışmaz oldular. Bu işi yapmak için şalvar giymek gerekir. Bu nedenle fiyatlar yüksek. Millet gelip çalışsın. Yoksa artık ürün yetişmez." ifadelerini kullandı.

Peynir satıcısı Hacı Ahmet ise "Toptepe'den (Nebilê) geliyorum. Köy peyniri getirdim. Koyun ve keçi sütü peyniridir. Çok kalitelidir. Zeytin'den daha ucuz. Yağını almıyoruz. Haram yemiyoruz. Çok zahmet çekiyoruz. Eşim bu sıkıntılardan dolayı vefat etti. Peynirimizi herkese tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Öte yandan, Midyat'a has acur turşusu ve organik ürünler ilçe ekonomisine ciddi katkı sağlamasının yanı sıra, istenilmesi halinde diğer illere ve Avrupa'ya gönderiliyor.  (Süleyman Tunç-İLKHA)


























































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir