• DOLAR 32.453
  • EURO 34.49
  • ALTIN 2470.71
  • ...

Son yıllarda Batman'da fıstık ekimi yoğunlaşarak devam ediyor. Daha önce Batman ve ilçelerinde kuru tarım yapılırken, Batmanlı çiftçiler şimdilerde ise mısır, arpa, buğday ve mercimek üretiminden yeteri kadar gelir elde edemedikleri için alternatif olarak yüksek gelir getiren fıstık ekimine yöneldi.

Fıstık üretimine geçen çiftçilerden kimisi 20 dönüm, kimisi ise 300 dönümlük tarlalarını fıstığa çevirmiş durumda.

Batman şu anda Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt illeriyle fıstık üretiminde adeta yarışıyor. Verilen destekler sayesinde çiftçiler ilde son 5-6 yılda ağırlıklarını fıstık ekimine verdi.

Geçen sene fıstıkta 250 kilo verim alan kimi çiftçi, bu sene ise rekoltede yaklaşık 4 ton verim alabiliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, beraberindeki heyetle fıstık ekiminin yoğun olarak yapıldığı Binatlı köyünü ziyaret ederek fıstık bahçesinde incelemelerde bulundu.

Burada fıstık verimiyle ilgili çiftçilerden bilgi alan Kiyas, yaptığı açıklamada, Batman merkez ve ilçelerle birlikte yaklaşık 60 bin dönümde fıstık ekiminin yapıldığını söyledi.

Her geçen gün Batman'da fıstık ekiminin yaygınlaştığını vurgulayan Kiyas, bunun Batman ekonomisine büyük bir katkısının olacağını, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Batman'da fıstık işçiliği diye bir kavramın gelişeceğine işaret etti.

"Yaptığımız çalışmalarla fıstık verimi arttı"

Fıstıkçılığın Batman genelinde önemli bir yer tutacağını aktaran Kiyas, "Şu anda fıstık bahçesindeyiz. Bu bahçemizde son birkaç yıldır bir takım sıkıntılar yaşanmaktaydı, biz geçen yıldan beri bu bahçeyi entegre kapsamına aldık. Kültürel ve kısmen de kimyasal bir mücadele uyguladık buraya. Öncelikli olarak son bahardan beri bir göz taşı uygulaması yaptık. Daha sonra ferumen tuzakları, daha sonra da özellikle dal güvesine kadar kısmi olarak bir takım kültürel tedbirler almaya başladık. Şu anda bahçemiz bizim kontrolümüzde olduğu için geçen yıl çiftçimiz 300 kilo bir verim almıştı, şu anda biz yaklaşık 3 ton bir verim beklemekteyiz. 10 katına çıkan bir verim mevcut." dedi.

"Çiftçilerimiz her yıl yeni tarım alanlarında fıstığı ekimi yapmaktadır"

Fıstık bahçesinde uyguladıkları tedbirler sayesinde geçen yıl var olan bir takım hastalık ve zararların bertaraf edildiğini ifade eden Kiyas, "Batman'da benzer çalışmalarımızı yapmaktayız. Özellikle fıstık konusunda genç bir il olmamız hasebiyle diğer illerde özellikle fıstık yetiştiriciliğinde yapılan bir takım hataları şimdiden araştırıp burada oluşmaması yönde bir çalışma içerisindeyiz. Batman'da yaklaşık 60 bin dekar bir fıstık alanı oluştu. Sürekli de bir dikim mevcut. Çiftçilerimiz her yıl yeni tarım alanlarında fıstığı ekimi yapmaktadır. Bu alanların çoğu çorak, susuz, çok da bir şey ekilip dikilmeyen alanlardır." diye konuştu.

"Batman'da fıstık işçiliği kavramı gelişecek"

Fıstık bahçelerinin önümüzdeki yıllarda Batman ekonomisine çok ciddi bir katkı sağlayacağını vurgulayan Kiyas, "Hatta önümüzdeki 5 yıldan sonra Batman'da fıstık işçiliği diye bir kavram gelişecek. Dolayısıyla tarımda bir istihdam sağlanacak. İnsanlar artık fıstığa başka yerlere gideceğine Batman'da bir fıstık işçiliğine ihtiyaç duyulacak. Bu yönüyle de inşallah Batman ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak. Çünkü Batman'da tarım arazilerimiz büyük. Ortalama 20 dekardan başlayan, hatta 300 dekara kadar ulaşan fıstık bahçelerimiz mevcut. Bunun da ekonomik getirisi iyi olacaktır. Fıstığın geliştirilmesi yönde çiftçilerimize bir takım destekler sağlamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)