• DOLAR 32.57
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2427.2
  • ...
ABD Başkanı Trump`ın ambargosu Amerikalıları vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güney Carolina'da Fairfield kasabasında yer alan fabrikada Çin'den gelen elektronik ürünlerin montajı yapılıyordu. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına yönelik ek vergileri sonrası fabrika sahibi daha fazla dayanamayarak kepenk kapattı. Haber7'nin haberine göre; işletmenin iflas etmesiyle 126 çalışan işsiz kaldı. Kasaba halkının Trump'a karşı öfkeli olduğu bildirildi.

ABD'Lİ SENATÖR: BU BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Güney Carolina Senatörü Mike Fanning, Trump'ın başlattığı ticaret savaşının Amerika'yı vuracağını söyledi. Demokrat partili senatör, Fairfield'de kapanan fabrika için “bu buzdağının görünen yüzü” ifadesini kullandı ve Amerika'nın da uluslararası piyasaların içerisinde yer aldığını hatırlattı. Fanning, Amerikalıların da Trump'ın başlattığı bu girdapta boğulabileceklerini vurguladı.

Senatör Mike Fanning gibi düşünen Amerikalıların sayısı hiç de az değil.

Tam 1100 Amerikalı ekonomist Mayıs ayının başında ABD Kongresine bir mektup yazmıştı.

TRUMP TARİHİ UYARIYI DİNLEMEDİ

O tarihte Trump ticaret savaşını başlatmak üzereydi. Trump'a göre koruyucu ekonomi politikalarıyla dünya genelinde dönen para Amerika'ya dönecekti. Ancak bu durum tarihte bir ilk değildi. Bunun ABD için kötü bir örneği daha vardı. İşte o 1100 ekonomist, kongreye bunu hatırlattı.

1930 öncesi ABD yönetimi bugün Trump'ın yaptığının benzerini yapıp, dünya genelinde koruyucu ekonomi politikalarını tercih ediyordu.

O dönemde Amerikalı ekonomi uzmanları kongreyi bir mektupla uyarmış, “Bu agresif politikadan vaz geçin yoksa bunun faturasını en ağır şekilde Amerikalılar öder” demişti.

ABD yönetimi ekonomistlerin ikaz mektubunu önemsemeyip, saldırgan politikayı sürdürünce, ABD'de büyük buhran dönemi başlamıştı.

ABD'DE “BÜYÜK BUHRAN” KORKUSU

İşte Mayıs ayında ABD Kongresine gönderilen mektup, 1930'daki mektubun aynısı.

1100 ekonomist yıllar önce meslektaşlarının yazdığı uyarı mektubunu, noktasına virgülüne dokunmadan ABD Kongresine iletti.

Mayıs ayında yapılan o uyarıya Trump aldırış etmedi ve gümrük savaşlarını başlattı.

Şimdi Amerikalı ekonomistler, büyük bunalım döneminin yeniden başlayıp, Amerikalıları vurabileceğini söylüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir