• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...

Geçtiğimiz aylarda Karayolları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte D2 belgesi ile taşımacılık yapanlara ağır cezalar verileceği belirtilmiş ve bu kapsamda birçok VIP Taksi işletmesi faaliyetlerine son vermişti.

Bingöl'de hala korsan taşımacılık yapıldığını ifade eden Öz Bingöl Birlik Turizm Şirketi İşletmecisi Eşref Sönmez yetkilileri göreve davet etti.

Eski Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verdiği talimat doğrultusunda Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle korsan taşımacılık yapanlara ağır cezalar geldi.

Bu kapsamda, taşıtını çeşitli korsan internet uygulamalarına kullandıran D2 yetki belgesi sahiplerinin bu faaliyetlerine devam etmeleri halinde karşılaşacakları yaptırımlara ilişkin düzenleme yapıldı.

Buna göre, karayolu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak için belge alanların, kendi taşıma kapsamları dışında çalışmaları veya belgesi olmayanlara taşıtlarını kullandırmaları durumunda, belge sahiplerine çeşitli cezalar verilecek. Böylelikle yetkisi dışında taşımacılık yapanlara öncelikle uyarı yapılacak, tekrarı durumunda ise belge iptali ve 2 yıl yasaklanmaya varacak idari işlemler uygulanacak.

Bingöl'de de faaliyet gösteren VIP Taksi işletmelerinin de şehirlerarası taşımacılıkta korsan taşımacılık yaptıkları ve bunun için denetim mekanizmalarının çalışmadığını ifade eden Sönmez, "Geçtiğimiz aylarda değişen yönetmelikle birlikte bu korsan taşımacılığın sona ermesini bekliyorduk. Türkiye Genelinde de çoğu firma kapatıldı. Ama sanki yönetmelik Bingöl'ü kapsamıyormuş gibi Bingöl'de korsan taşımacılık yapanlara hala göz yumuluyor.  Yetkililer bu konuda yasanın söylediklerini uygulamalılar." dedi.

"Yazıları söküp gidiyorlar"

VIP taksi ile korsan taşımacılık yapan firma araçlarının üzerindeki firma isimlerinin söküldüğünü ifade eden Sönmez, şunları söyledi:

"Araç üzerindeki firma isimlerini söküp yolcu taşıyorlar. 21-23 plakalı araçlarla taşımacılık yapıyorlar. Hatta utanmadan sağda solda emniyetin kendilerini idare ettiklerini iddia ediyorlar. Devletin polisinin adını da kullanmaktan imtina etmiyorlar. Biz yetkililerden denetim istiyoruz. Diyarbakır yolunda gereken denetimler yapılıp sorumlulara hak ettikleri cezalar kesilsin istiyoruz. Jandarma Trafik de gerekirse bu denetimlere katılsın. Bunca insanın hakkını korsan taşımacılığa yedirmesin kimse. Buna daha fazla göz yumulursa Cumhurbaşkanına çıkacağız. Yüzlerce şoför kontak kapatıp soluğu Ankara'da alacak bu gidişle. Yasaların uygulanmasından sorumlu kim varsa, uygulanmasından sorumlu olanların sorumluluğu kimlerdeyse bu konuyu bir an çözsünler. Tek isteğimiz hakkımız. Lütfen yetkililerimiz bu konuda gerekli hassasiyeti göstersinler." (Nihat Kanat-İLKHA)