• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Gastronomi şehri Gaziantep'te fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri Antep fıstığında baklavalık "boz fıstık" hasat dönemi sona erdi. Kentin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığı hasat sezonu Kurban Bayramı'ndan sonra "kırmızı ben" fıstık hasadı ile devam edecek.

Gaziantep ve çevresinde yaygın olarak yetiştirilen ve kentte "yeşil altın" olarak da nitelendirilen Antep fıstığının fiyatı hasat döneminin başlamasıyla yüzde 50 oranında ciddi bir düşüşe geçti. Gaziantep'teki çiftçilerin en büyük gelir kaynaklarından olan kabuklu taze yaş Antep fıstığının kilosu, fıstık halinde 19 liradan satılıyor.

Antep fıstığı üretiminin önemli bir bölümünün elde edildiği Gaziantep'te, fıstık yetiştiricileri de bu yılki rekoltenin beklenenin üstünde olduğunu, ancak fiyatlarının düşük olduğunu belirterek, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor.

Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık üreticilerinin sorunları aşmasında yardımcı olacak bir birlik kurulması gerektiğini söyledi.

Uçar, fıstık üreticilerinin ve Antep fıstığının korunması için kapatılan Güneydoğu Birlik gibi bir birliğin kurulmasını istediklerini belirterek, "Bu sistem hem tüketiciyi hem de üreticiyi koruyan bir yöntemdi. Tüketicinin ve üreticinin tekrar korunması için birliğin tekrar kurulması şart."dedi.

Antep fıstığında 2018 yılı rekoltesinin son 10 yılın en fazla rekoltesine sahip olduğunu belirten Uçar, "Yaş boz fıstık olarak o toplanan ürünlerimiz bitmek üzere. Ama bu sene daha çok daha kolay olduğu için ve çiftçiye eziyeti daha az olduğu için, çiftçi kendi bölgesinde ürününü kavlatarak, kavlak halinde hazırladı. Dolayısıyla bu sene yaş boz daha az geldi. Kavlak fıstık daha fazla geliyor. Yani iç yapılacak, baklavada kullanılacak kavlak daha çok yapıldı."ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te çiftçinin en iyi gelirlerinden bir tanesinin Antep fıstığı olduğunu belirten Uçar, "Üreticiler ürünün fiyatının düşük olduğundan bahsediyor. Ama bir yanlış bilgilendirme var. 2017 yılının mahsulü az olmasına rağmen şu an fiyatlar 2017 yılının seviyesinde gidiyor. Dolayısıyla da bana göre çiftçimizin Gaziantep bölgesinde en iyi gelirlerinden bir tanesi Antep fıstığıdır. Bu ürünün fiyatının daha aşağılara düşmemesi için 1980'li yıllarda 'Güneydoğu Birlik' diye bir çiftçi kuruluşu vardı ve böyle bir kuruluşu tekrar kurarak çiftçinin ürünün daha ucuz satılmasını engellemek gerekiyor."şeklinde konuştu.

Böyle bir birliğin kurulmasıyla hem çiftçiyi hem de tüketici koruyacaklarını ve Antep fıstığında da fiyat istikrarını sağlayacaklarını ifade eden Uçar, çiftçilerin ürünlerini düşük fiyata satmasına rağmen Antep fıstığının yüksek fiyatta tüketiciye ulaştığını, bu durumun ancak kurulacak bir birlik ile aşılacağını dile getirdi.

Baklavada kullanılan iç fıstığın fiyatının düştüğünü belirten Uçar, baklavalık iç fıstığın kilosunun 90 ile 110 lira arasında değişen fiyatlarda işlem gördüğü bilgisini vererek, "Kırmızı ben" fıstık hasadının ise yaklaşık bir haftadır başladığını, ancak hasadın tam olarak Kurban Bayram'ından sonra başlayacağını bildirdi.

Uçar, "Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı böyle bir birliği ve kooperatifi kurarak çiftçileri üye yapar. Yönetim kurulunu çok iyi ayarlamak lazım. Çünkü bu yöneticiler dünya ve Türkiye piyasasını iyi görerek geleceğe göre hareket etmelidir. Birliğin ve çiftçimizin de menfaatini koruyacak hamleler yapmalıdır. Bundan on yıl sonra belki bugünkü rekoltemizin iki misli bir rekolte olacak. Eğer şimdiden bu hamleyi yapmazsak o zaman belki daha çok zor durumda kalırız. Dünya standartlarında gerek İran'da gerek Amerika'da ağaç başına ortalama 13 kilo ürün alınırken Türkiye'de ortalama 6 kilo ürün alıyoruz. Yani çok iyi bir mücadeleyle, ilaçlama ile bilinçlendirme ile bir anda çiftçinin ürünü iki kat artacak."diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)