• DOLAR 32.604
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2410.965
  • ...
Tarihte Bugün - 13 Ağustos 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER - 13. Ağustos

1792 - Fransa Kralı XVI. Louis Fransız Devrimi`nin kurduğu "Ulusal Mahkeme" tarafından tutuklandı ve halk düşmanı olarak ilân edildi. 21 Ocak 1793'te de "Vatan Hainliği" suçlaması ile giyotinle idam edilmiştir. Fransız devrimi'nin "günah keçisi" haline gelmiş ve eski rejimin bütün olumsuzlukları kişiliğine yüklenmiştir.

1889 - Alman Ferdinand von Zeppelin, kendi icadı olan ve Zeplin adını vereceği sevk ve idare edilebilir balonunun patentini aldı. Zeplin, bir tür hava gemisi olup, ulaşım aracı olarak kullanılan itme kuvvetiyle yol almalarını sağlayan motorları ve havada yönlenmesini sağlayan dümenleri olan silindir biçiminde ve altında yolcu kabini bulunan güdümlü balonların genel adıdır. Omurgalı güdümlü balonların en başarılı yapımcısı olan Kont Ferdinand von Zeppelin adlı Alman, güdümlü balonların isim babasıdır. İlk zamanlar hidrojen ile dolu olmasına karşın 1937'de Hindenburg faciası üzerine içine hidrojen yerine helyum kullanılmaya başlanmıştır.

1905 - Norveç'te düzenlenen referandumda, İsveç'ten ayrılma kararı çıktı.

1923 - Mustafa Kemal, yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı seçildi.

1940 - II. Dünya Savaşı`nda Alman savaş uçakları (Luftwaffe) İngiliz havaalanlarını ve radar üslerini bombalamaya başladı.

1956 Ortaokullara zorunlu din dersi konuldu. Hangi niyetle konulduğu belli olmayan din dersleri, daha sonraki yıllarda içerik bilgileri ile çocukların İslami duyarlılığını köreltme amacı ile devam ettirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

1960 - Orta Afrika Cumhuriyeti, Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti. Orta Afrika Cumhuriyeti batısında Kamerun, kuzeyinde Çad, doğusunda Güney Sudan, güneyinde Kongo Cumhuriyeti veDemokratik Kongo Cumhuriyeti (Zaire) bulunan orta Afrika ülkesidir. Ubangi-Şari ismindeki eski Fransız sömürgesi idi. Bağımsızlığını kazandıktan sonra askeri yönetimlerle yönetildi. Askeri yönetimlerin ardından 1993'te sivil yönetim başa geçmişse de siyasi istikrarsızlığı devam etmektedir. Bazı Türkçe kaynaklarda Merkezi Afrika Cumhuriyeti olarak da tanımlanmaktadır. Başkenti Bangui, nüfusu 3.683.538; yüzölçümü 622.984 km²'dir. Ülkenin büyük kısmı savana tipinde bir plato şeklindedir.

1961- Doğu Almanya yönetimi, Batı'ya kaçışları önlemek için, Berlin sınırını dikenli tellerle kapattı. 20 Ağustosta bu tellerin yerine, daha sonra ''Utanç Duvarı'' denilecek beton duvar örülmeye başlandı. Soğuk Savaş'ın simgesi olan duvarla Sovyet işgal bölgesi Doğu Berlin, Amerikan işgal bölgesi Batı Berlin'den fiziksel olarak da ayrıldı. Batı'da yıllarca "Utanç duvarı" olarak da anılan ve Batı Berlin'i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşlarin Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.

1973 - Zülfikar Ali Butto, Pakistan başbakanı seçildi. 1971-1973 yılları arasında Pakistan devlet başkanı ve 1973-1977 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı. Pakistan Halk Partisi'nin kurucusudur. 1977'de General Ziya ül Hak tarafından devrildi ve 1979 yılında idam edildi. İki kez başbakanlık görevinde bulunan kızı Benazir Butto da 27 Aralık 2007 tarihinde katıldığı bir miting sırasında öldürüldü.

1976 Shell şirketine Ege Denizi'nde petrol arama ruhsatı verildi.

1985 Köy muhtarlarından, yurttaşların "siyasi temayülü" ve "ideolojik durumu"nu belirtecek belgeler istendi. Belgeler Jandarma karakollarına teslim edilecek. Bu belgeler insanları birbirleri aleyhine casuslaştırma projesiydi ve nihayet uygulamada ortaya çıkan sonuç da bu olmuştu. Bu tarihten sonra halk arasında ‘muhbir` olarak bilinen kişiler türemeye başlamış ve insanlar birbirlerine düşman edilmişti.

1986 Başbakan Turgut Özal, "12 Eylül olmasaydı iktidara gelemezdik" dedi.

1987 - ABD başkanı Ronald Reagan, İran-Kontra Skandalı'ndaki sorumluluğunu kabul etti. Skandal İran`a gizlice verilen silahlardı ki o dönemlerde İran İslam İnkılabı`na en büyük düşmanlık ABD`den geliyordu. Verilen silahların hangi süreçte ve ne amaçla verildiği açıklanmazken İran, bu silahların İslam İnkılabı`nı yıkmak amacıyla İran`ıl siyaset adamlarının bir hilesi ile ABD`den alındığını açıkladı. Dolayısıyla İran`a tuzak hazırlamaya çalışan ABD kendi tuzağına düşmüş; ‘ava giden, avlanmıştı`.

2004 – 156 Kongo'lu Tutsi mülteci, Burundi'deki Gatumba mülteci kampında öldürüldü.

2011: İran, PKK`ya  yönelik Kandil`e düzenlediği operasyon neticesinde PKK liderlerinden Murat Karayılan`ı yakaladığını açıkladı. Bu haber PKK tarafından kısık sesle de olsa yalanlandı ve ardından İran, Karayılan`ın ele geçirilmediğini açıkladı. Bir önceki açıklamanın geri alınması, uzmanlar tarafından ‘Karayılan`ın yakalanıp taktik amaçlar için serbest bırakılmış olabileceği` yorumlarına neden oldu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir