• DOLAR 32.603
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2414.195
  • ...
Bir`den Hesap Soracağız!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet BaşsavcI Vekilliği`nin 28 Şubat süreci hakkInda soruşturma başlatmasI, 28 Şubat sürecinde mağdur olan başörtüsü mağdurlarInI sevindirdi. Başörtülü olduklarI gerekçesiyle üniversitelerden uzaklaştIrIlan ve yurtdIşInda okumak zorunda bIrakIlan öğrenciler, 28 Şubat davasIna müdahil olacaklarInI, sürecin mimarlarIndan emekli Orgeneral Çevik Bir`den çalInan yIllarInIn hesabInI soracaklarInI söylediler. Mağdur öğrencilerden Gülsüm Alpay, “28 Şubat`In mağduru olan birçok insanIn hayatIndan 15 yIl çalIndI.15 yIl boyunca hergün yaşatIlan bütün acIlarIn hesabI nasIl ve kim tarafIndan verilecek. Çevik Bir, önce bize yaşattIğI o günlerin hesabInI vermeli” dedi. Betül Özer ise, Avusturya`da eğitimime devam ettiğini, kendisini sürgüne gönderilmiş gibi hissettiğini söyledi

“BAŞÖRTÜLÜ FOTOĞRAF YÜZÜNDEN EĞİTİMİ YARIDA KALDI”

28 Şubat sürecinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi`nde okuduğunu ifade eden dönemin mağdurlarIndan Gülsüm Alpay, yüksek lisans yapmak için başvurduğunu ama başörtülü fotoğraf verdiği için kaydInIn yapIlmadIğInI belirtti. Çevik Bir`in yargIlanma sürecine değinen Alpay, “Darbe sürecinin yargIlanmaya başlanmasI sevindirici bir gelişme. Sadece Çevik Bir değil o dönemde bunlara alet olan, destekleyen çevrelerin de yargIlanmasI gerekir. AynI zamanda sadece ben değil benim gibi birçok arkadaşIm eğitimlerinden, işlerinden oldular. Maddi ve manevi anlamda pek çok kayIp yaşadIk. BunlarIn tazmin edilmesi gerekiyor” dedi.

“POSTMODERN DARBENİN KALINTILARI HÂLÂ MEVCUT”

Alpay, o dönemde sadece başörtüsü taktIğI için dIşlandIğInI ifade ederek, “Bizi okullarImIza almadIlar. Eğitimimizi tamamlayamadIk. Eğitimini tamamlamIş olan arkadaşlarIm ise her girdiği ortamda zulme maruz bIrakIlarak yIldIrIlmaya çalIşIldI. Birliklere ve odalara kayIt yaptIramadIlar. 28 Şubat yargIlanmaya başladI. Bu çok güzel bir şey ve sevindirici bir şey ama bugün devam eden uygulamalarda 28 Şubat`In izlerine hala rastlanIyor. GIda Mühendisi olan başörtülü bir arkadaşIm günümüzde bir yerde çalIşabilmesi için meslek odalarIna ve mühendis odasIna kayItlI olmasI gerekiyor. Ama başörtülü olduğu için kayIt yaptIramIyor. Post-modern darbenin zihniyeti, kalIntIlarI hala mevcut” diye konuştu.

“ÇEVİK BİR, ÖNCE BİZE YAŞATTIKLARININ HESABINI VERSİN”

Alpay, başörtülü olmayan diğer insanlarIn hayatlarIna devam ettiğini, mezun olup iş güç sahibi olduklarInI ve normal bir hayat sürdüklerini belirterek, “Bizi bunlarI yapamaz hale getirdiler. BunlarIn hepsi engellenirken; ailemiz, eşimiz, dostumuz, çoluğumuz çocuğumuz psikolojik olarak mahvedildi. Başörtülü olanlarla sInIrlI kalmadI bu darbe. Çevresindekileri daha çok etkiledi. Eşi başörtülü olduğu için işinden atIlanlar, namaz kIldIğI için görevinden atIlanlar oldu. YargIlama süreci çok sevindirici. Fakat şöyle bir durum var. O günden bugüne 15 yIl geçti. Eğer ki ben eğitimimi tamamlayIp çalIşIyor olsaydIm düzenimi kuracaktIm, emekliliğimi hak edecektim, sosyal haklarIm olacaktI, sözüm bir başka dinleniyor olacaktI. TIpkI benim gibi 28 Şubat mağduru erkek ya da kadIn fark etmez. 28 Şubat`In mağduru olan birçok insanIn hayatIndan 15 yIl çalIndI.15 yIl boyunca her gün yaşatIlan bütün acIlarIn hesabI nasIl ve kim tarafIndan hesabI verilecek. Çevik Bir, önce bize yaşattIğI o günlerin hesabInI vermeli" şeklinde konuştu.

özer: BİZİ SÜRGÜNE GÖNDERİLMİŞ GİBİ MECBUR ETTİLER

Postmodern darbenin bir başka mağduru olan Betül Özer ise, “28 Şubat yüzünden eğitimim yarIda kaldI. Çok büyük zaman kaybIna sebeb oldu. Bu olay üniversite tercihimi bile etkiledi. Hukuk Fakültesi okumak istiyordum. Acaba TIp Fakültesi`nde ‘başörtüsüne izin verirler mi?` diye onu bile tercih ettim. Ama yasak oraya da ulaştI. Eğitimime devam etmek için mecburen yurtdIşIna, Avusturya`ya gitmek zorunda kaldIm. KIz başIma Avusturya`da eğitimime devam ettim. KIz olduğum için ailem yurtdIşIna göndermek istemiyordu ama sürgüne gönderilmiş gibi mecbur ettiler” dedi.

 

 

AKİT

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir