• DOLAR 32.312
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2278.631
  • ...

ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararının ardından dolar ve altının yükselmesini değerlendiren Siirtli kuyumcular, son günlerde döviz ve altın fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını belirttiler. Kuyumcular, dolar ve altın fiyatlarındaki hareketlilik nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirttiler.

ABD'nin Türkiye'ye diz çöktürmek istediğini söyleyen kuyumcular, Türkiye'nin ABD'ye asla boyun eğmemesi gerektiğini ifade etti.

"Altın ve doların yükselişi bizden çok devleti etkiledi"

Siirt'teki kuyumcuların eskisi kadar satış yapamadıklarını belirten kuyumcu esnafı Hüseyin Erçelik, yeni çiftlerin ağır takılar yerine artık gram altın ve birkaç yüzük almayı tercih ettiklerini söyledi.

Altın fiyatının yükselmesinin aslında altını olup borcunu ödeyecekler için büyük bir fırsat olduğunu kaydeden Erçelik, "Altın ve doların yükselişi bizden çok devletimizi etkiledi. Vatandaşın alım gücüde düşmeye başladı, vatandaşın eskisi gibi yastık altına atacakları bir şeyleri de kalmadı. Özellikle düğün sezonu olmasına rağmen altın alınamadığı için düğün yapılamıyor. Bilhassa sünnet törenleri için çeyrek yerine artık gram altın alınıyor. Aslında altının yükselmesi bazı insanlarımız açısından iyi oldu. Çünkü TL yönünden borcu olanlar altınını bozup borcunu ödeyebilecek." ifadelerini kullandı.

"Düğünler altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı yapılamıyor"

Altının fiyatının yükselmesi en fazla düğünleri etkilediğini söyleyen Erçelik, "Düğünler altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı yapılamıyor. Şu anki yoğunluk hep satış üzerine, yani altını olanlar gelip altınlarını bozduruyor. Bizde satış yapamadığımız için para yetişmiyor. Müşterilerin şu anda yüzde 90'ı altın satıyor. Eskisi gibi alım gücü kalmadı. Şu anda çok mecbur kalan altın alıyor. Eskisi gibi düğün sezonlarında alınan altınlar alınmıyor. Doların yükselişi, dış güçlerin Türkiye'ye oynadığı bir oyun, inşallah bu oyunla baş edebileceğimize inanıyorum." dedi.

"ABD papaz üzerinden bizlere oyun oynuyor"

ABD'nin bir papaz üzerinden Türkiye ile oyun oynadığına işaret eden Erçelik, şunları söyledi: "Dolar sabah 6,25'lerde seyrederken, şu anda 5,97'lerde seyrediyor. Bu 7 TL 'ye de yükselebilir. Bir saat sonra, 5,5 TL'ye de düşebilir. Bir belirsizlik var. Piyasalarda bir rahatlama olmasını bekliyoruz. Altının yükselişi dolara bağlıdır. Çünkü altının onsu düşük, altın dolardan dolayı yükseldi, dolarda bir gevşeme olursa, altında da bir gevşeme olacaktır. Şu anda sattığımız altını, ertesi günü düşecek beklentisi ile paramızı bırakıyoruz, ertesi gün bir bakıyoruz ki 10-15-20 TL daha fazla yükselmiş, şu anda büyük bir belirsizlik var. Müşteri şu anda gelip bize 'ağabey altını alayım mı, satayım mı?' Diye bizlere soruyor. Gerçekten bilmiyoruz. Yarın ne olacağını bilmiyoruz."

"Türkiye ABD'ye boyun eğerse ABD, Türkiye'ye istediğini yaptırır"

Piyasalarda bir belirsizliğin hakim olduğunu vurgulayan Erçelik, "Maddi olarak para da dönmüyor artık. Müşteri hep satıyor; biz satmadığımız müddetçe para gelmiyor. Para gelmesi gerekir ki altın alabilelim. Kendini koruyan kuyumcular zarar etmemişlerdir, ama mutlaka zarar edenler var. Telefonlarımız sabahtan akşama kadar hiç durmuyor. Biz kuyumcular olarak gerçekten kiriz içerisindeyiz. Doların yükselmesi bizlerin altın alışını baya etkiledi. Altın dolara endeksli olduğu için dolar yükseldikçe altın da yükseliyor. 3 aydır bu krizi yaşıyoruz; ama ne olursa olsun devletimiz ABD'ye boyun eğmesin. Bugün eğer Türkiye ABD'ye boyun eğerse yarın öbür gün ABD, Türkiye'ye istediğini yaptırır." şeklinde konuştu.

"Evlenecek gençlere biraz anlayış gösterilmeli"

Evlendireceği oğlu için altın almaya gelen Murat Üçok, dolar ve altındaki yükselişin hükümetin uyguladığı yanlış politikalardan kaynaklandığını söyledi.

Kız babalarına seslenen Üçok, yeni enlenecek gençlere toleranslı davranmalarını isteyerek çeyiz için aldıkları altın miktarını düşürmelerini istedi. 

Üçok, "Yeni evlenecek şahıslar için söylüyorum, inanın altın alacakları güçleri kalmadı. Kızlarını evlendirecek Siirtli vatandaşlarda çeyiz isterken biraz altın miktarını düşürmeleri gerektiğine inanıyorum. Evlenecek gençlere, damada biraz toleranslı davransınlar. Memleketimizin örf ve adetleri bellidir; ama bu günün şartları ile altın ve dolar başını almış giderken ve ekonomini durumu belirsiz iken evlenecek gençlere biraz aylayış gösterilmesi gerekir. Tabi ekonominin bu şekilde olması hükûmetin politikaları ile ilgili bir meseledir. En kısa zamanda bu ateşi söndürmelerini diliyorum. Halka bu cezayı çektirmeye kimsenin hakkı yok. Bu hükümetin politikasıdır ve hükümet bunun önlemini alması lazım." açıklamasında bulundu.(Murat Orhan-İLKHA)