• DOLAR 32.36
  • EURO 35.123
  • ALTIN 2323.15
  • ...
Bakan Ri: ABD`lilerle anlaşmaya çalışmak zor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehr haber ajansının aktardığına göre, Kuzey Koreli diplomat Ri, Singapur'daki tarihi zirvede Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için çalışma konusunda anlaşmasına rağmen ülkesinin nükleer alandaki 'teknik bilgiyi' muhafaza edeceğini duyurdu.

'NÜKLEER ALANDAKİ TEKNİK BİLGİYİ KORUYACAĞIZ'

Resmi İran temaslarının 3. gününde İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüşen Ri, "İran ile Kuzey Kore arasındaki gelişen ilişkilerden çok memnunuz. İki ülke de ABD yaptırımları altında benzer sorunları deneyimliyor" dedi.

"ABD'lilerle anlaşmaya çalışmak zor. Bizim temel amacımız Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması. ABD'lilerin de yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor ancak bunu yapmayı reddediyorlar. Kuzey Kore, ABD ile yapılan müzakerelerde, nükleer silahları terk etme konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul etse de, ABD'nin bize karşı olan düşmanlığını terk etmeyeceğini bildiğimiz için nükleer alandaki teknik bilgiyi koruyacağız" ifadelerini kullandı.

İran Meclis Başkanı Laricani ise Kuzey Kore ile siyasi ve ikili işbirliğini geliştirmek istediklerini belirterek "İran İslam Cumhuriyeti gaddar güçlere rağmen Kuzey Kore'nin çıkarlarının farkında" dedi.

ABD'nin dış politikasını eleştiren İranlı siyasetçi "İran, ABD ile müzakere yapma deneyimini yaşadı ve her vakada ABD'lilerin yükümlülükleri açık şekilde şarta bağlandı ancak asla yükümlülüklerini yerine getirmediler. ABD'liler müzakere yaparken güzel kelimeler sarf ediyor ve parlak bir geleceğin sözünü veriyor ancak sıra bunları eyleme geçirmeye gelince hiçbir yükümlülüğü yerine getirmiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore'nin en üst düzey diplomatı Ri, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına geri döndüğü gün (7 ağustos) Tahran'a gitmişti.

2015'teki nükleer anlaşmanın taraflarının İran'ın anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğini söylemesine rağman ABD Başkanı Trump mayıs ayında anlaşmadan ülkesini geri çekmiş ve yaptırımlara geri dönmüştü.

KUZEY KORE DIŞİŞLERİ: ABD, MİADINI DOLDURMUŞ BİR SENARYOYU TAKİP EDİYOR

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı da ABD'yi Pyongyang'a uyguladığı yaptırımları kaldırmadığı için suçladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada Kuzey Kore'nin nükleer silah denemeleri ve balistik füze denemelerine son vermek, nükleer deneme alanını yerinden sökmek ve Kore Savaşı'nda ölen ABD askerlerinin kalıntılarını iade etmek gibi bir dizi iyi niyet adımı atmasına rağmen ABD'nin hala 'miadını doldumuş bir senaryoyu' takip ettiğini ve nükleer silahlardan arınmaya yönelik gelişmeleri tehliye attığını belirtti.

Açıklamada " ABD müzakere ortağı için temel nezaketi reddettiği ve bundan önceki yönetimlerin denediği ve başarısız olduğu miadını doldurmuş bir senaryoyu takip ettiği sürece, nükleer silahsızlanma da dahil olmak üzere, ortak açıklamanın yürürlüğe sokulmasıyla ilgili bir gelişme yaşanmasını kimse beklemesin" diye konuştu.

'KAYNAMIŞ YUMURTANIN ÇATLAMASINI BEKLEMEK GİBİ APTALCA BİR EYLEM'

Bakanlık ayrıca 'temelsiz suçlamalar yapan ve uluslararası yaptırımlar ve baskıları çaresizce artırmaya çalışan ABD'li yetkilileri Başkan Trump'ın amacına karşı gelmekle' de suçladı.

Açıklamda "Müzakere ortağını aşağılarken bir sonuç beklemek kaynamış bir yumurtanın çatlamasını beklemek gibi aptalca bir eylem' yorumunu yaptı.

ABD'nin Birleşmiş Milleler Büyükelçisi Nikki Haley dün yaptığı açıklamada 'Wahington'ın Kuzey Kore konusunda çok fazla beklemek istemediğini' söylemiş, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Pyongyang'ın 'nükleer silahsızlanma konusunda gerekli adımları atmadığını' savunmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir