• DOLAR 32.601
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.86
  • ...
Tarihte Bugün: 10 Ağustos 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / 10 AĞUSTOS

M.Ö. 612 - Asur Kralı Sinşarişkun öldürüldü, Asur Devleti sona erdi, başkent Ninova, yerle bir oldu.

Asurlular, Aslen Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Aşur/Asur (Qalat Şarqat)şehri ve çevresinde yaşayan bir Sami toplulukken özellikle MÖ 2000 sonrası doğu-batı arası global ticaretten faydalanarak gelişmiş ve topraklarını genişleterek ülkelerini bir imparatorluğa dönüştürmüş eskiçağ halkı. Başkentleri Ninova'dır. Mutlak monarşi ile yönetilmişlerdir.

İlkçağda, Ortadoğu'nun en büyük imparatorluklarından birinin merkezi olmuştur. MÖ 2. binyıl'ın başından itibaren özellikle Anadolu'da koloniler kurmuş, Anadolu'ya yazıyı taşımışlardır. Asur ülkesi, önceleri Babil'e, MÖ 2. binyılın büyük bölümü boyunca Mitannilere bağımlı kalsalar da MÖ 14. yüzyılda bağımsızlıklarını kazanmış ve Fırat'a kadar topraklarını genişleterek buralara yerleşmişlerdir. Daha sonra Mezopotamya'da, Anadolu'nun güneydoğusunda, zaman zaman da Suriye'nin kuzeyinde büyük güç kazanmışlardır.Nil Nehri ile Basra Körfezi arasındaki tüm ülkeleri egemenlik altına alan Asur devleti, Medler'in saldırısı sonunda yenilerek ortadan kalktı.

610 – Son Peygamber Hz. Muhammed(SAV)'e  Allah(cc) tarafından Cebrail(as) isimli vahy meleği vasıtasıyla ilk vahy yani Kur'an-ı Kerim  inmeye başladı. Kur`an-ı Kerim 6237 ayet diğer bir sınıflandırmaya göre de 6666 ayet olup Hz. Muhammed(SAV)`e verilmiş en büyük mucize, Allah-u Teala`nın insanlığın tamamına gönderdiği son emirleri ve insanların kıyamete kadar dünya ve ahiret işlerini düzenleyen kusursuz Mukaddes Kitaptır.

1519 - Ferdinand Magellan beş gemisiyle dünya çevresindeki turu için Sevilla`dan yelken açtı. Ferdinand Macellan 1480-1521 yılları arasında yaşamış Portekizli denizci, gezgin ve kâşif. İspanya Krallığı'nın desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

Macellan son yolculuğunu tamamlayamadan Filipinler'deki Mactan Savaşı'nda öldürüldü. Ancak daha önce ziyaret ettiği Baharat Adaları'nın ötesine giderek tüm meridyenlerden geçen ilk insanlardan olmayı başardı. Büyük Okyanus'a seferi esnasında okyanusu çok sakin gördüğü için "pasifik" (sakin) ismini veren, ayrıca Güney Amerika`da keşfettiği boğaza kendi ismi verilen Portekizli denizci Macellan, Büyük Okyanus'u aşan bir araştırma gezisi yapmış ilk insandır.

Dünyayı dolaşmak üzere denize açılan 237 (diğer bir kaynağa göre 270) denizcinin sadece 18'i İspanya'ya dönerek seyahatini tamamlamayı başardı.

1675 - Greenwich Gözlemevi Londra'da kuruldu. Greenwich Gözlemevi, İngiltere Kraliyet Rasathanesi adıyla  İngiltere Kralı II. Charles tarafından kurdurulmuştur. Londra'nın Greenwich kasabasında Thames Nehri kenarındadır. Greenwich`te çalışan ilk astronom John Feamsteed`dir. Esas vazifesi yıldızların ve diğer gök cisimlerinin yerlerini tespit etmek ve bu suretle denizcilerin yerlerini daha kesin bulabilmelerine yardımcı olmaktı. 1884 yılından beri başlangıç meridyeneninin bu gözlemevinin üzerinden geçtiği kabul edilmektedir..

Meridyen olarak tabir edilen dünyayı boylamasına geçen kurgusal çizgilerin merkezi olarak kabul edilen Gözlemevi, 0 noktası meridyeni olarak kabul edilmektedir. Greenwich`e  ‘Uluslararası Gün Değişim Yeri` de denmektedir.

1792 - Fransız Devrimi sürecinde Tuileries Sarayı yağmalandı, XVI. Louis tutuklandı. Fransa'da krallık kaldırıldı.

1876- Padişah V. Murat akli dengesini yitirdiği gerekçesiyle tahttan indirildi. Yerine II. Abdülhamit Osmanlı tahtına geçti.

1913 - II. Balkan Savaşı sona erdi: Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Karadağ, ve Yunanistan arasında Bükreş Antlaşması imzalandı.

1914- İngiliz donanmasından kaçan Alman zırhlıları ''Goeben'' ve ''Breslau'', Çanakkale'den geçerek, Osmanlı devletine sığındı. Bu zırhlılara ''Yavuz'' ve ''Midilli'' adları verildi.

1920 I.Dünya Savaşı sonrasında Sevr Antlaşması imzalandı. I. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında  Fransa'nın başkenti Paris'in 3 km. batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi'nde imzalanmış fakat uygulamaya konmamış barış antlaşmasıdır. Antlaşma imzalandığı dönemde devam eden Türk Kurtuluş Savaşı'nın sonucunda Türkiye`nin galibiyetiyle, bu antlaşma yerine 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanıp, uygulamaya konduğundan Sevr Antlaşması yürürlüğe girmemiştir. Sevr Antlaşmasına göre İstanbul dışındaki bütün topraklar İtilaf devletlerine paylaştırılmış; Osmanlı da İstanbul`a sıkıştırılarak otonom bir yapıya sokulmak istenmiştir. Tarihçiler, Padişah ve Meclis-i Mebusan`ın idam hükmünde olan bu antlaşmayı tanımadığını; Damat Ferit Paşa`nın ise ‘başka seçeneğimiz yok` diyerek antlaşmayı Padişah`ın ve Meclisin onayından geçirmek istediğini söylemektedirler.

1920 –İtilaf Devletleri adeta tek taraflı ilan ettikleri Sevr Anlaşması hükümleri uyarınca, Anadolu ve Rumeli topraklarını kendi aralarında paylaşmaya başladı.

1945 II. Dünya Savaşı sona erdi. Japonya teslim oldu ve 6 yıl süren II. Dünya Savaşı, Pasifik'te, atom bombalarının da kullanıldığı son raundla bitti.

1952— CHP`nin tek parti iktidarı döneminde açılan Köy Enstitüleri, çok partili dönemde Demokrat Parti iktidarı tarafından kapatıldı

1950- Bulgaristan'da uygulanan asimilasyon politikası üzerine Türkiye'ye göç başladı. 1951'e kadar 150 binden fazla Bulgaristan`da yaşayan Türk  göç etti.

1969 Necmettin Erbakan milletvekili adaylığı için Adalet Partisi'ne kaydını yaptırarak siyasete ilk adımını atmış oldu. 

1990 - Kuzey doğu Sri Lanka'da yıllardır zulme uğrayan Müslümanlar katliama uğradı. 127 müslüman, yarı askeri birliklerce katledildi.

1994 - Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1B, Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden fırlatıldı. Böylece Türkiye, uzayda uydusu olan 18 ülke arasına girdi.

1996 :- Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad, doğuya açılım politikasını başlatan Başbakan Erbakan`ı Suriye`ye davet etti.

1997 - Güney Afrika Cumhuriyeti, insan hakları ihlalleri ve Kıbrıs sorununu gerekçe göstererek Türkiye'ye askeri helikopter satışını durdurdu.

2000 –Resmi rakamlara göre Dünya nüfusu 6 milyara ulaştı. Araştırmacılar, dünya nüfusunun bunun çok üzerinde olabileceğini düşünmektedirler.

2001: ANAP Manisa İl Başkanı Ahmet Özövgü, protokol polemiği yaşadığı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kazım Usta aleyhine 500 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

2002: Binbir umutla ABD`den Türkiye`ye getirilip Ekonominin başına geçirilen Devlet Bakanı Kemal Derviş, umutları boşa çıkarıp istifa etti, yerine Masum Türker getirildi. Amerikan vatandaşı olan Kemal Derviş`e Türkiye`nin kötü gidişatı karşısında eli kolu bağlı durup hiçbir şey yapamayan Koalisyon Hükümeti, kurtarıcı gözüyle bakmış; bir kısım medya da günlerce bunun reklamını yaparak isim benzetmesinden de yola çıkıp II. Mustafa Kemal yakıştırması dahi yapmıştı.

2003: Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile Reyyan Uzuner'in nikahı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından kıyıldı. Nikahta, Uzuner'in şahitliklerini Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş; Erdoğan'ın şahitliklerini ise TBMM Başkanı Bülent Arınç ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi yaptı. 

2003: Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, basın mensuplarına verdiği resepsiyonda, Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün YAŞ kararlarını şerh koyarak imzalamalarını değerlendirdi. Orgeneral Büyükanıt, ''(YAŞ kararları yargı denetimine açık olmadığı için muhalefet ediyorum) diyerek, Anayasa'nın bir hükmünü yok kabul etmeniz mümkün değildir'' dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir