• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun bugün açıkladığı verilere göre, Çin`de temmuz ayında enflasyonun başlıca ölçülerinden olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre ise yüzde 0,3 arttı.

Enflasyon artışını gıda dışı ürünlerin fiyatlarındaki yükselişin tetiklediği açıklandı. Temmuz ayında gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 0,5; gıda dışı ürünlerin fiyatları ise yüzde 2,4 arttı.

Ulusal İstatistik Bürosu Uzmanı Sheng Guoqing, basına yaptığı açıklamada, yaz döneminde seyahat yoğunluğu ve iç talep artışı yaşandığına, bilet fiyatları ile gezi ve konaklama masraflarının yükseldiğine işaret etti.

Bunların TÜFE artışına yol açan başlıca etkenler olduğunu dile getiren Sheng, sıcak havalarda sebze sevkiyatının zor olması nedeniyle sebze fiyatlarında artış yaşandığını, bunun da enflasyondaki yükselişin arkasındaki önemli bir neden olduğunu kaydetti.

Çin hükümeti, yıllık enflasyon oranını yüzde 3 civarında tutmayı hedefliyor. Son verilere göre, ocak-temmuz döneminde enflasyon artışı yüzde 2 olarak kayıtlara geçti.

Diğer yandan, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 arttı.