• DOLAR 32.573
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2433.475
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) tarafından savunma sanayinde yerlileşmeyi artırmak amacıyla düzenlenecek olan SAHA EXPO Savunma, Havacılık, Uzay Sanayi Fuarı, yapılan bir lansmanla kamuoyuna açıklandı. 13-15 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi`nde yapılacak olan fuar öncesinde SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar`ın ev sahipliğinde WOW Airport Hotel`de yapılan lansmana Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyeleri yer aldı.

SAVUNMA SANAYİ İÇİNDEKİ ÖZEL SEKTÖR VE YERLİLİK ORANI %15`DEN %65`E YÜKSELDİ

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise İstanbul eksenli sanayiyi savunma sanayine eklemlemek istediklerini söyledi. Bunun savunma sanayi içinde önemli bir ihtiyaç olduğuna değinen Bayraktar, 15 yıl önce yüzde 20 olan savunma sanayi içindeki özel sektör ve yerlilik oranının bugün yüzde 65 olduğu bilgisini verdi. Özel sektör olarak bağımsızlığın garantisinin güçlü bir savunma sanayisinden geçtiğini aktaran Bayraktar, İstanbul ve Marmara Bölgesi`nin bu alanda devreye girmesi için SAHA İstanbul`un kurulduğunu ifade etti. Son yıllarda ana üretim alanlarında başarılı olmak için çalıştıklarını kaydeden Bayraktar, bunun da ancak özel sektördeki kabiliyeti yüksek şirketleri bu ekosisteme katarak yapılabileceğini dile getirdi. Fuarın 135 katılımcı firma ile düzenleneceğine işaret eden Bayraktar, Fuar boyunca B2B görüşmelerin yapılacağını ve milli özgür sanayiyi oluşturmak için neler yapılabileceğine ışık tutacak panel ve seminerler düzenleneceğini anlattı.

GELİŞMİŞ ÜLKE OLMA NOKTASINDA EN BÜYÜK EKSİKLİK YETENEKLİ İNSANLARI KULLANAMAMA

Toplantıda bir konuşma yapan Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi Türkiye`nin gelişmiş ülkeler arasına girebilmesinin tek yolunun teknoloji olduğunu söyledi. SAHA İstanbul`un bu alanda yaptıkları çalışmalarda İstanbul ortakları olduğunu belirten Tüfekçi, işbirliği ve güç birliği yapmadıkça bir yere varamayacaklarını dile getirdi. Yapacakları çalıştaylar ile kümelenme için gerekli adımlar atacaklarını anlatan Tüfekçi, gelişmiş ülke olma noktasında en büyük eksikliklerinin yetenekli insanları kullanamama olduğunu aktardı. Bir akademi çalışmaları olduğunu ve bu akademide insan kaynağını savunma sanayine kazandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Tüfekçi, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketler kurduklarını ve bunları ileride özelleştireceklerini vurguladı.

SAVUNMA SANAYİNİN DİĞER SEKTÖRLER ÜZERİNDE ÇARPAN ETKİSİ VAR

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan`da yaptığı konuşmada, kendi milli tankını, savaş gemisini, taarruz helikopterini, füzesini ve piyade tüfeğini üretmeyi başaran Türkiye'de yakın gelecekte yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemi, uçak motoru ve yerli denizaltı üretilmesinin mümkün göründüğünü ifade etti. Bahçıvan,  savunma sanayinin diğer sektörler üzerinde çarpan etkisi olduğuna işaret etti. Bahçıvan ayrıca bu sektörün, hem yarattığı üretim talebi, hem de teknolojik geri beslemeler yoluyla makine, kimya, tekstil, otomotiv, bilişim teknolojileri, inşaat, gemi endüstrisi gibi birçok sanayi alt sektörüne de önemli katkıları olduğunu söyledi.

BİR ÜLKENİN GÜÇLÜ OLMASININ YOLU SAVUNMA SANAYİNDEN GEÇİYOR

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran ise Türkiye`nin kendi uçağını ve savunma üretimini yapabilmek için SAHA İstanbul gibi güçlü bir kümelenme projesinin hayata geçtiğini söyledi. Savunma sanayindeki her yeniliğin başka mecralara da yansıdığını ve kaldıraç özelliği olduğunu belirten Oran, bir ülkenin güçlü olmasının yolunun savunma sanayinden geçtiğini aktardı. Özellikle içinde bulundukları jeopolitik ortam ve sürecin bu alanda güçlü olmalarını zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Oran, SAHA İstanbul`un gerçekleştireceği fuar ile bu alanda büyük bir atılım yapılacağını iletti. Yerli ve milli savaş uçağını 2023 yılında göklerde görmüş olacaklarını anlatan Oran, İTO olarak SAHA İstanbul`a desteklerinin devam edeceğini ifade etti.