• DOLAR 32.569
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2421.893
  • ...
Artuklu Hamamı yeni yerine yerleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan tarihi antik kent Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden biri olan ve geçtiğimiz günlerde Kültürel Park Alanı'na taşınan Artuklu Hamamı'nın yeni yerine indirme çalışmaları başarıyla tamamlandı.

Taşıma işlemi başarıyla gerçekleştirilen Artuklu Hamamı'nın yeni yerine indirme işlemleri dün sabah saatlerinde başlamıştı. Hamamın indirme çalışmaları bugün sabah saatlerinden itibaren devam edildi.

Öğle sıcağı nedeniyle saat 12.00'de indirme çalışmalarına ara verilirken, 14.00'de çalışmalara tekrar kaldığı yerden devam edildi.

Kültürel Park Alanı'na 37 milyon lira kaynak harcanarak taşınan tarihi hamam, 120 santimetrelik 172 fore kazık üzerine C45 beton kullanılarak 60 santimetrelik radye temel üzerine indirildi.

Taşınma işlemi başarıyla gerçekleştirilen hamam, Türkiye'de bütünsel olarak taşınan ikinci tarihi eser olma özelliğine sahip olurken, bu tarihi yapının bugün yeni yerine yerleştirilerek taşınma süreci sona erdirildi.

Artuklu Hamamı, son yapılacak çalışmaların ardından yeni yerinde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Yılsonuna kadar İmam Abdullah Zaviyesi, Er-Rızzık Camisi minaresi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı, Süleyman Han Camii, Kızlar (Eyyubiler) ve Koç camileri de baraj gölü sahasından çıkarılarak Kültürel Park Alanı'na taşınacak.(Mehmet Sait Çelik-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir