• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla il genelinde verilecek kurban hizmetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kent genelinde belirlenen kurban kesim yerlerinde kontrol ve denetimleri yapmak üzere gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Atalar, bu kapsamda, toplam 43 veteriner hekim ve bir zooteknist görevlendirdiklerini söyledi.

Atalar, "Kurban Bayramı süresince toplam 43 veteriner hekim ve bir zooteknist, kurban kesim yerlerinde kurban keserek dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlarımıza teknik, hijyen ve hayvan sağlık hizmetlerini sunacaklar. Ayrıca, ilçe müdürlüklerimizde hayvan sevkleri konularında hayvan yetiştiricilerimize hizmet vereceklerdir. Kurban Bayramı'nda kurban keserek dini vecibelerini yerine getirecek vatandaşlarımızın, kulakları küpeli ve sağlıklı hayvanları almaları ve kurban komisyonunca belirlenen hijyenik yerlerde çevre kirliliğine mahal vermeden, hijyen kurallarına uyularak kurban kesiminin yapılmasına dikkat etmelidirler." dedi.

Diyarbakır'da 33 bin 534 büyükbaş, 55 bin 287 küçükbaş kurbanlık hayvan bulunduğunu kaydeden Atalar, kurbanlık alırken dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:

"Dini ölçülere uygun olmalı. Sağlıklı ve besili olmalı, gebe olmamalı. Veteriner Sağlık Raporu bulunmalı, aşı kaydı olmalı. Kulakları küpeli olmalı. Büyükbaş hayvanların pasaportları bulunmalı. Küçükbaş hayvanların nakil belgeleri olmalı. Kurbanlık hayvanların erkek olanları tercih edilmeli. Sığırlar iki yaşını doldurmuş olmalı. Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtları, dış gelişimi, boynuzlardaki değişiklikler ve erişkin özelikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tespit edilir. Ayrıca, kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla bakanlığımızca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile 'Hay-Sağ' isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Söz konusu mobil uygulama cep telefonunu yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkot okutularak ya da hayvanların kulak küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir."

İl merkezinde kurban kesim yerleri

- Sur ilçesi May-Et Kombinası Mardin Yolu üzeri

- Sur ilçesi Güler-Et Kombinası Mardin Yolu üzeri

- Sur ilçesi Canlı Hayvan Pazarı Mardin Yolu üzeri

- Bağlar Yeniköy Mezarlığı karşısı

- Yenişehir İlçe Otogarı karşısı Kömür Tevzi Sahası

- Yenişehir Toplu Konut Birinci Etap İdare Binası arkası

- Yenişehir Kurdoğlu Lojmanları alanı içindeki beton saha

- Yenişehir Üçkuyular Toplu Konut Pazar Yeri

- Kayapınar Urfa Yolu üzeri emniyet lojmanları (yeni) merkezi ısıtma sistem binası yanı

- Kayapınar Peyas Mahallesi Kayapınar Cadddesi Kaplan Citiy Düğün Salonu yanı

- Mehmet Akif Ersoy Bulvarı Carrefursa Otoparkı özel kesim yeri

- Kayapınar Organik Pazar Yeri Dünya Kavşağı Araştırma Hastanesi yolu üzeri

- Kayapınar Peyas Mahallesi İMKB Lisesi yanı 

İl merkezinde kurban satış yerleri

- Sur ilçesi Canlı Hayvan Pazarı Mardin Yolu üzeri

- Yenişehir İlçe Otogarı karşısı Kömür Tevzi Sahası

- Kayapınar Peyas Mahallesi Kayapınar Caddesi Kaplan Citiy Düğün Salonu yanı

- Bağlar Yeniköy Mezarlığı karşısı Kurban Hayvan Pazarı

- Çarıklı Mahallesi besi çiftlikleri (Hamza Adiyaman - İLKHA)