• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...

Hazine ve Maliye Bakanlığının enflasyonun en kısa sürede tek haneye ineceğini ve cari açığın yüzde 4 civarlarında dengeleneceğini açıklamasını değerlendiren HÜDA PAR İktisat İşleri Başkanı Eyyüp Yanaç, yeni ekonomi modelinin yerli ve milletin değerleriyle barışık olması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Türkiye ve İran'a yaptırımları sonucu dolar kurunun 5.40 TL'ye kadar tırmanışa geçtiğini söyleyen Yanaç, ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerilim ile hareketlenen piyasalarda dalgalanmanın fırsata dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

Enflasyonun yükselmesi ve hayat pahalılığının olağanlaşması düşük gelirli kesim için kâbusa dönüştüğünü söyleyen Yanaç, TL'deki erime sabit gelirliler olmak üzere bütün kesimleri olumsuz etkilediğini ifade etti.

ABD'nin yaptırımları Türkiye ekonomisi için büyük bir darbe olduğunu söyleyen Yanaç, "ABD'nin, Rahip Brunson'un tutukluluğuna ilişkin tepki dozunu gittikçe yükseltmesi ve bırakılmaması halinde Türkiye'yi yaptırımla tehdit etmesi, yüksek dış borç ve yüksek cari açığı olan Türkiye ekonomisi için büyük bir darbe olmuştur. Türkiye ekonomisi ve ekonomi idaresi hazırlıksız yakalanmış, iktisadi karar alıcılar süreci kontrol etmede yetersiz kalmışlardır." dedi.

"ABD'yi hâlâ stratejik müttefik olarak görme yanlışlığı devam etmektedir"

Türkiye'nin geçmişte yaşanan sıkıntılardan ders çıkarmadığını söyleyen Yanaç, "Geçmişte ABD ile yaşanan sıkıntılardan ve yine coğrafyamızdaki diğer ülkelerin ABD ile yaşadıklarından ders çıkarmayan mevcut iktidar, üzerine düşeni yapmamıştır. ABD'yi hâlâ stratejik müttefik olarak görme yanlışlığı devam etmektedir. Öyle anlaşılıyor ki bu gerginlik devam ettiği müddetçe doların ekonomi üzerindeki baskısı devam edecektir." ifadelerini kullandı.

"Ülke ekonomisinin ihtiyacı olan iktisadi yapısal reformlar yapılmamıştır"

Yanaç, konuşmalarını şöyle sürdürdü: "Ülke ekonomisinin ihtiyacı olan iktisadi yapısal reformlar yapılmamıştır. Seçim sonrası yapılan açıklamalar da topluma güven vermekten uzaktır. Başkanlık sistemine geçiş sonrası ve 24 Haziran'ın toplumda oluşturduğu beklentileri karşılayan bir duruş ortaya konmamıştır. İktidar, muhalefetin yapıcı eleştirilerini ve çözüm önerilerini dikkate almayarak aslında irade zayıflığını ortaya koymuştur."

"Dışa bağımlı ve dolara bu kadar göbek bağı ile bağlılık terkedilmelidir"

Enflasyonun yükselmesinin düşük gelirli kesim için kabusa dönüştüğünü söyleyen Yanaç, "Enflasyonun yükselmesi, hayat pahalılığının olağanlaşması özellikle düşük gelirli kesim için kabus olmuştur. Bu kadar dışa bağımlılık, bu kadar dolarize bir ekonomi "millilik" ve " milliyetçilik" iddiasında olanlar için olabilecek bir durum değildir. Dışa bağımlı ve dolara bu kadar göbek bağı ile bağlılık terkedilmelidir. Yeni bir anlayışla yeni bir model inşa edilmelidir." dedi.

"Bu idarecilerin yetersizliklerinin cezasını da maalesef yoksul kesim çekmektedir"

Tarım ve hayvancılık politikasının orta kesimi koruyan bir bakış açısıyla yeniden yapılandırılmasının gerektiğinin altını çizen Yanaç, "Hazreti Yusuf'un kıssasındaki bolluktan sonra darlığın geleceği ve buna ilişkin tedbir alınması gereği maalesef basiretsiz idarecilerce göz ardı edilmektedir. Bu idarecilerin yetersizliklerinin cezasını da maalesef yoksul kesim çekmektedir. Ülkenin tarım ve hayvancılık politikası başta olmak üzere düşük ve orta kesimi koruyan kollayan bir bakış açısıyla ekonomi yeniden yapılandırılmalıdır. Temel gıda ve diğer temel ihtiyaçların fiyatının düşük ve orta kesim aleyhine bozulmaması için ciddi tedbirler alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

"TL'deki erime özellikle sabit gelirliler olmak üzere bütün kesimleri olumsuz etkilemektedir"

Türkiye'ye zarar vermek isteyen dış mihrakların olduğuna dikkat çeken Yanaç, "TL'deki erime özellikle sabit gelirliler olmak üzere bütün kesimleri olumsuz etkilemektedir. Türkiye'ye zarar vermek isteyen dış mihraklar tabi ki olabilir. Ancak böyle bir durum var diye bütün suçu başkalarına ve dışa atmak doğru değildir. Suçun büyük kısmı doğru politika üretmeyen, uygulamayan, ortak akıl istikametinden ayrılan iktidar ve oluşturduğu idarenindir." dedi.

"Yeni ekonomi modeli yerli ve milletin değerleriyle barışık olmalıdır"

Hazine ve Maliye Bakanlığının enflasyonun en kısa sürede tek haneye ineceğini ve cari açığın ise yüzde 4 civarlarında dengeleneceğini açıklamasına da değinen Yanaç, "Eğer kararlı bir duruş sergilenirse bu mümkündür. Ancak geçmişte olduğu gibi ham hayallerle hareket edilirse düşmek bir yana enflasyon ve cari açık artışı kaçınılmazdır. Yapılması gereken bir an önce temel ve ciddi iktisadi adımların atılmasıdır. Yeni bir model, yeni bir hikaye elzemdir. Bu modelin ve hikayenin sac ayakları yerli ve milletin değerleriyle barışık olmalıdır. Mevcut dolar krizi ve ABD ile yaşanan sıkıntı fırsata dönüştürülmelidir. Kendine yeter, dışa bağımlılıktan kurtulmuş bir iktisadi hayat bu milletin acil beklentisidir." şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA)