• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
"İmam hatipler ülke için büyük kazınımdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman İmam Hatipliler Derneği (ÖNDER) Başkanı Eğitimci Abubekir Turmaz, imam hatipler hakkında medyada çıkan yalan yanlış haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, imam hatip okullarının bu ülkenin geleceği için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Turmaz, yeni eğitim ve öğretim yılında imam hatip okullarına gerekli değerin verilmesi ve bu okulların toplum için değerinin daha da iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Bu yıl ilk defa liselere geçiş ile ilgili getirilen yeni sistemin en çok imam hatip okullarını tercih edecek olan öğrencileri etkilediğini söyleyen Turmaz, "Bu yıl ilk defa yeni bir sisteme geçildi. Bu sistemde maalesef bir takım aksaklıklar yaşandı. Bu aksaklıklardan belki de en çok etkilenen imam hatip ortaokulları oldu. Bunun gerekçesine gelecek olursak, maalesef yerleştirmede temel alınacak kriterler sınavdan önce değil, sonrasında açıklandı. İmam hatip ortaokullarından liselere yerleşen öğrencilerimiz dört okuldan mezun verdiler. Adıyaman'da sadece dört yerinde imam hatip ortaokulu vardı. Öğrenciler doğal olarak kendi mahallelerinde değil, ihtiyaç duydukları bu mahallere yönelerek eğitimlerini aldılar. Ancak sınav sonuçları açıklandıktan sonra kendi mahallelerinde okumanın puan değeri olarak çok yüksek bir değer olduğu, kendi mahallesinde okumayan öğrencilerin ciddi mağduriyetlere sebep olduğu gün gibi ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Turmaz şunları söyledi: "Bunda da doğal olarak kendi mahallesinde imam hatip okulu olmayan öğrenciler başka mahallerde okuduğu için en çok etkilenen öğrencilerimiz maalesef onlar oldu. Milli Eğitim Bakanımızın bu tür mağduriyetler ile ilgili son açıklaması ümit vericidir. Mahallede okuma seçeneğinin devre dışı bırakılması imam hatip ortaokulunda okuyan öğrencilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesine yardımcı olacağı kanaatindeyim. Bundan sonraki ikinci, üçüncü yerleştirmelerde imam hatip okullarına olan yerleşim sayılarında da daha güzel artışlar olacak, öğrencilerimiz tekrar imam hatipler ile bulaşma imkânı elde etmiş olacaktır."

"Halkın talepleri doğrultusunda imam hatip okulları açılmıştır"

Halkın imam hatip okullarına yönelik taleplerinin olduğunu vurgulayan Turmaz, "Cumhuriyet döneminden sonra dini eğitimde bir takım kesintiler, kısıtlamalar sonrasında özellikle vatandaşlarımızın dini eğitim talepleri noktasında imam hatip okulları açılmıştır. Vatandaşlarımız kendi imkânları ile can-u gönülden okulların yapılması, yaygınlaştırılmasını sağlanmış ve kısa sürede imam hatip okullarında ciddi artış olmuştur. Vatandaşlarımız kendi dini ve manevi değerlerine ciddi bir teveccüh göstermişler ve imam hatip okullarını sahiplenmişler, çocuklarını buralara göndermişlerdir." dedi.

"28 Şubat imam hatipler için zulüm oldu"

28 Şubat sürecinin imam hatipleri büyük oranda etkilediğini aktaran Turmaz, "Maalesef 28 Şubat imam hatipler üzerinde çok ciddi bir sarsıntı ortaya koymuştur. Yoksa okullarımızın kurumsal yapısı tamamen oturmuş, öğrencilerimiz arzu ettikleri hedeflere gidiyorlardı. Bununla da yetinmiyorlardı. Kendi illerine ve ülkelerine akademik anlamda, sosyal anlamda birçok alanda gereken katkı ve özveriyi sağlamaktan geri durmuyorlardı. 28 Şubat ile birlikte getirilen katsayı uygulaması ile öğrenciler bu ortamdan soğutuldu ve gelecek ile ilgili ciddi kaygılara sebebiyet vermesinden dolayı bu okullara ciddi bir zarar verildi." açıklamasında bulundu.

"İmam hatiplere yönelik anti propaganda yapanlar var"

"İmam hatiplerin başarılı bir şekilde yoluna devam etmesini hazmedemeyenlerin varlığı bu okullara olan teveccühü kıramayacaktır." diyen Turmaz, şöyle devam etti: "Son günlerde imam hatiplere yönelik maalesef anti bir propaganda var. Biz imam hatip okullarımızı diğer okulların bir alternatifi olarak kesinlikle görmüyoruz. İmam hatip okulları kendilerine ait bir misyonu olan bu ülke içerisinde daha fazla sorumluluk, daha fazla kaygı ve çabayı taşıyan velilerin çocuklarından oluşuyor. Bazı yapıların bilerek veya bilmeyerek imam hatipler üzerinden polemikler yapması, ötekileştirmesi, bir kenara itmesi kabul edilemez."

"İmam hatipler her bakımdan nadide okullarımızdır"

İmam hatip okullarının dünya üzerinde eğitim ve öğretimlerinde örnek bir rol model olduğunu ifade eden Turmaz, "İnanç değerlerimiz olamadan bir başarının mümkün olmayacağını; bilimsel, akademik ve teknolojik ilerlemeler olmadan ülkemizin ve coğrafyamızın bir yerlere getirilemeyeceği noktasında mutabıkız. Bu noktada İmam hatip okullarımız hem ülkemiz hem de coğrafyamızda temel dini bilgilerin verildiği, akademik çalışmaların dengeli şekilde yürütüldüğü nadide okullarımızdandır. İmam hatipliler birçok meslek grubunda da rahatlıkla çalışabilecek durumdadır." dedi.(Cemil Özdaş-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir