• DOLAR 32.526
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2424.229
  • ...
AİHM, Rusya`yı Mahkum Etmekten Kaçındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
AİHM, Rusya`nın talep edilmesine rağmen istenilen önemli belgeleri kendisine göndermediği gerekçesiyle katliam suçuyla ilgili bir karar veremeyeceğini bildirdi.

Rusya`yı katliam suçundan mahkum etmeyen AİHM, bununla birlikte Moskova yönetimini, ``Strasbourg Mahkemesi ile gerekli işbirliği yapmadığı gerekçesiyle`` suçlu buldu.

AİHM, kararında, Rusya`nın Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi`nden doğun yükümlülükleri gereği AİHM ile işbirliği yapmamasından dolayı suçlu bulunduğu`` bildirildi.

Rusya, başvuru sahiplerine toplam 6 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

Polonyalı 15 kişi, AİHM`e 2007 yılında yaptıkları başvuruda, 1940 yılında Sovyet gizli polisinin 22 bin Polonyalı asker ve aydını katletmesiyle ilgili gerekli soruşturmayı yapmadığı gerekçesiyle Rusya`yı AİHM`e şikayet etmişti.

Tarihte Katyn dramı, 1940 yılında SSCB tarafından yapılmış etnik katliam olarak biliniyor. Yaklaşık 15 bin Polonyalı asker ve subay esir, Almanya`nın 2. Dünya Savaşı`nda Sovyetler`e yenilmesi nedeniyle Alman tarafında oldukları için SSCB`nin toplama kampına gönderilmişti. Burada ne olduğu hakkında bilgi edinilemediyse de, Almanlar Katyn ormanında 4 bin 143 askerin toplu mezarıyla karşılaşmış ve bu mezar dışında daha sonra 11 bin Leh askerin daha mezarı bulunmuştu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir