• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Tarihte Bugün: 8 Ağustos 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / 8 AĞUSTOS

1925 - ABD'de, siyah düşmanı Ku Klux Klan'ın ilk kongresi yapıldı.Ku Klux Klan (KKK), 24 Aralık 1865 ABD'de Tennessee'de kurulan siyahi karşıtı ırkçı gizli örgüt.İsmini bir tüfeğin atışa hazırlanışı sırasında çıkardığı seslerden almıştır. Örgüte katılanlar arasında da, iç savaş öncesi kurulmuş olan Altın Çember Şövalyeleri adlı mason locasının üyelerinin çokluğu dikkat çeker. Ku Klux Klan örgütü Amerikan İç Savaşı sonrasında zencilerin kazanmaya başladığı haklara, özgürlüklere ve zenci-beyaz eşitliğine karşı çıkmıştır. Amaçlarına ulaşmak için şiddet ve teröre başvurmuşlardır. Örgüt iki defa dağılmasına rağmen 1950 ve 1960'larda tekrar canlanmıştır. Günümüzde bazı bölgelerde sadece yerel bazda faaliyet göstermektedir.

1925 - Boşnak Siyasetçi, Devlet Başkanı ve  Bilge Kral ünvanlı Aliya İzzetbegoviç, doğdu. Bosna bağımsızlık savaşında tüm halklara rehberlik edecek bir duruşla tüm dünyanın mazlum halklarının gönlünde taht kuran Aliya, sırp zulmüne karşı verdiği onurlu mücadele ile de büyük takdir toplayacak ve Bosna tarihinin unutulmaz lideri olacaktı.

1928- İstanbul Taksim'de 16.500 İngiliz Lirasına, İtalyan heykeltıraş Pietro Kanonika'ya yaptırılan Cumhuriyet Anıtı törenle açıldı. Açılışa 30.000'i aşkın İstanbullu katıldı. Oysa İtalyanlar çok değil daha  bir kaç yıl önce Osmanlı`yı baştan başa işgal eden batılı sömürgeci canavarlar içerisinde yer almış ve özellikle güney bölgesinde halka yapmadık eziyet bırakmamışlardı. Bu anıt ise işgalden dolayı italyanlara bir onur nişanesi olmuştur herhalde.
1937- Japonya Pekin'i işgal etti. Japonya 1937 yılı içinde bütün Çin`i istila etmek için planlar hazırlıyordu.Sonuçta Çan Kay Şek ile komünistler arasında barış yapıldı ve böylece Çin Devriminde Japon emperyalizmine karşı savaş başladı. Japon ordusu kuzeyden Pekin'e saldırdı ve Marko Polo Köprüsü'ne kadar geldi. Çok geçmeden Japon donanması Şangay`ı bombaladı ve kente asker çıkarttı. Japonya Çin`i tam bir sömürge haline getirmek için harekete geçmişti.Japonların Pearl Harbour`a yaptıkları baskından sonra Amerika`nın savaşa girmesi durumu değiştirdi ve Japonya teslim oldu. Böylece Çin-Japon Savaşı da sona ermiş oldu.

1939- 600 Yahudi mülteciyi taşıyan Parita gemisi İzmir Limanına geldi; Yahudilerin karaya çıkmalarına izin verilmedi. Zorla göç ettirilme olayının arkasında Filistin`de bir yahudi devleti kurdurmak olduğu çok geçmeden anlaşılacaktı. Çoğunluğu Avrupa`dan olmak üzere dünyanın dört bir tarafından yahudiler Filistin topraklarına göç ettirilmiş ve orada Siyonist bir yahudi devletinin kurulması için bizzat yahudileri kovan devletler büyük çaba sarfetmişlerdi.

1945 - II. Dünya Savaşı: Sovyetler Birliği, Japonya'ya savaş ilan etti.

1949- Avrupa Konseyi ilk toplantısını Strasbourg'ta yaptı. Türkiye, Avrupa Konseyine kabul edildi.

1949 - Bhutan bağımsızlığını ilan etti. Bhutan, Güney Asya'da bir ülkedir. Batısında ve güneyinde Hindistan'ın, kuzeyinde Çin'in yer aldığı Bhutan'ın yüzölçümü 47,000 km² olup, dağlık bir arazi üzerine kuruludur. Ancak iklim çeşitlilik göstermektedir. Kuzey ovalarda tropikal iklim hakimdir. Orta kısımdaki vadilerde kışlar soğuk, yazlar sıcak geçer. Himalayalar'da ise kışlar sert, yazlar serindir.Ülkede birkaç verimli ova ve ağaçsız bozkırlar yer almaktadır. Ülkenin en düşük rakımlı yeri, 97 metre yüksekliğindeki Drangme Chhu  adındaki bölgedir. Buna karşılık en yüksek rakımlı noktası, Kula Kangri'nin zirvesi olup tam 7,553 m'dir. Ülke nüfusu 2006 sayımlarına göre 695,223 kadardır

1951: CHP döneminde açılan ve adeta CHP`nin temsilcilikleri gibi çalışan ve daha çok gençliğin yozlaşmasına yol açan Halkevleri, Demokrat Parti iktidarı tarafından kapatıldı.

1963- ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği, nükleer denemelerin durdurulması konusunda yaptıkları antlaşmayı Kremlin'de imzaladı. Kağıt üzerinde kalan sözleşmelerin başında silahlanma ile ilgili olanlarıdır ve özellikle nükleer silah başta olmak üzere kitle imha silahlarında adı geçen ülkeler, hergün ne idüğü belirsiz denemeler yapmaktan geri durmamışlardı.

1966 Koç Grubu yakında piyasaya çıkarılacak ilk Türkiye otomobilinin adı için 'İsmi Ne Olsun' kampanyası başlattı. Gazetelerde yayınlanan ilanlarda en uygun ismi bulan kişiye 10 lira mükafat verileceği açıklandı. Aradan geçen yıllara rağmen hala Türkiye`nin kendine has bir otomobili olamadı.

1969 : Orman Bakanlığı kuruldu. Bakanlığın kurulması da Türkiye ormanlarının günden güne yok olmasına engel olamadı. Ormanlık alanların artırılması şöyle dursun mevcut orman alanları hükümetlerce rantiyecilere peşkeş çekildi.

1974- ABD Başkanı Richard M. Nixon, ''Watergate'' skandalının yarattığı kamuoyu baskısı sonucu istifa etti. Başkanlık görevini yardımcısı Gerald Ford devraldı. Nixon, istifa eden ilk ABD Başkanı oldu. Watergate skandalı 1972-1974 Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentinde gelişen ve Başkan Richard Nixon'un istifa etmesiyle sonuçlanan siyasi bir skandaldır. Watergate ABD'nin başkenti Washington, D.C.'de bulunan bir otel ve iş merkezinin adıdır. Skandal bu binada ortaya çıktığı için Watergate Skandalı ya da kısaca Watergate adıyla anılır17 Haziran 1972 günü 5 hırsız Watergate iş merkezindeki bir büroya girerken polis tarafından yakalanarak tutuklandı. Bu büronun ABD'nin o zamanki ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti'nin merkezi olduğu ortaya çıktı. Sürdürülen soruşturma hırsızların Nixon'un partisi olan Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı olduklarını ve amaçlarının Demokratik Parti'nin telefonlarını gizlece dinlemek üzere mikrofonlar yerleştirmek olduğunu ortaya koydu..

1984 : Şarkıcı İbrahim Tatlıses'in, çocuğunun annesi Perihan Savaş'ı döverek hastanelik etmesi büyük yankı ve tepki uyandırdı. Tatlıses, mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Normal bir aile hayatı olmayan, kimi zaman yeraltı dünyasının bir parçası haline gelen, kim zaman fuhuş, kumar vb. gayri ahlaki işlerle gündeme gelen bu insanlar sanatçı diye gençliğe lanse ettirilip gençliğin yozlaşmasına ve aile kurumunun bozulmasına yol açılmıştır. Bunun başlıca faili olan devlet sisteminin kendini bu konularda hesaba çekeceği bir gün olacak mı? Bu, merak konusu olmuştur.

1985 : Erzurum Aşkale'de halkın 'su su' diye bağırmasına kızan Başbakan Turgut Özal konuşmasını yarıda kesti ve İlçe'yi terk etti. Türkiye`de siyasiler sürekli alkışlanmaya alıştıklarından en küçük bir itiraz ve eleştiriye tahammül edememişler.

1988- Sekiz yıl süren İran-Irak Savaşı'nda ateşkes ilan edildi. Savaşı başlatan taraf olarak Irak`ın savaş suçlusu ilan edilmesi gerekirken başta ABD olmak üzere Batılı devletlerce bu savaşa teşvik edilip desteklenmişti.

1990 İstanbul'da yaşanan su sıkıntılarını gidermek amacıyla Yalova'da 'Oba Vega' adlı gemiyle getirilmeye başlanan su, Beşiktaş ve Beyoğlu şehir şebekesine pompalanmaya başlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen bu yöntemle günde 60 bin ailenin su ihtiyacının karşılanacağını açıkladı. Dönemin SHP`li belediyesi bütün bir ihtişamiyle İstanbul`u susuz, bakımsız bir mega-köy`e çevirmiş, ve harabeye dönen değirmeni taşıma suyla döndürmeye çalışmıştı.

1996 : Başbakan Erbakan, yarın çıkacağı Uzakdoğu gezisi öncesinde kendisine ‘İran`a gitme` uyarısında bulunan ABD`ye ‘İran`la 2.5 milyon dolarlık ticarete hazırlanıyoruz` karşılığını vererek rest çekti.

1996 : MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, yarın yapacağı İran gezisi öncesinde Başbakan Erbakan`ı ziyaret etti. Köksal`ın, İran`ın PKK`ya verdiği desteği ortaya koyan bir dosya sunduğu iddia edildi.

2000 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, irtica ve terörle mücadele amacıyla hazırlanan memurlara ilişkin KHK'yı iade etti. Sezer, iade gerekçesinde kararnamenin, 'hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu' belirtti.

2005 : İran, İsfahan'daki nükleer faaliyetlerine yeniden başlayacağını duyurdu. Bunun ardından Almanya, Fransa ve İngiltere ile İran arasındaki müzakereler kesildi. 24 Eylül'de ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran dosyasını BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesine olanak sağlayan kararı kabul etti.

2008 - Güney Osetya Savaşı başladı. Gürcistan, bağımsızlık isteyen Güney Osetya Özerk Cumhuriyeti`ne karşı "anayasal düzeni yeniden sağlama operasyonu" başlattı.Gürcistan'ın operasyonu başlatmasıyla Rus uçakları da Gürcistan'ı bombalamaya başladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir