• DOLAR 32.598
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2508.878
  • ...
DOLARI KİM DURDURACAK?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

TÜRK Lirası'nda negatif ayrışma ve sert dalgalanma devam ediyor. Bir ara 5.18 seviyelerine doğru gerileyen dolar/TL yeniden 5.30'un üzerine çıktı. Türkiye-ABD ilişkilerinde baş gösteren gerginlik ve dün başlayan İran ambargosu başta olmak üzere son dönemde yaşanan diplomatik stres, TL`nin dolar ve euro karşısında negatif ayrışmasını körüklüyor. Kamuoyu bu yükselişi ‘kim durduracak?` diye merakla bekliyor.

BANKALARA 2.2 MİLYAR DOLAR VERİLDİ

Merkez Bankası, dolardaki yükselişlerin önüne geçmek amacıyla zorunlu karşılıklara ilişkin değişiklik yaptı. Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkanı oranı üst sınırını yüzde 45`ten yüzde 40`a düşürdü. Bu değişiklik ile yaklaşık 2.2 milyar dolar bankaların kullanımına geçecek. Karar sonrası dolar/TL paritesinde hafif düşüşler olsa da, bu düşüşler kalıcı olmadı ve kur gece yarısı uluslararası piyasada 5.4223`e kadar yükseldi.  Bugünse döviz kurlarında dalgalı seyir devam ediyor. ABD ile ön mutabakat sağlandığına ve 2 gün içinde bu ülkeye bir heyetin gideceği iddialarının yer aldığı haberler ile birlikte kur 5.18 seviyelerine geriledi. Ancak geri çekilme sınırlı kaldı ve kur yeniden yükselişe geçti.

İLK KRİZ S-400`LER

Türkiye`nin Rusya`dan S-400 savunma sistemlerini alacağını duyurması ile Türkiye-Amerika arasında ilk kriz patlak verdi. Buna şiddetle karşı çıkan Amerikan yönetimi Türkiye`ye karşı yaptırım uygulanabileceği tehditlerini savurdu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın almaya hazırlanan Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceğini belirtmişti. Yaşanan ilk kriz buydu ve bunun ardından dolar hızla yükselişe geçti.

İKİNCİ KRİZ PAPAZ BRUNSON!

Doların yönü üzerinde ABD ile yaşanan 'yaptırım' krizi etkili oluyor. Uzun zamandır yükseliş eğiliminde olan dolar ve euro, Papaz Brunson kriziyle birlikte daha da arttı. Cuma gününü 5.08 TL ile kapatan dolar saat 5,42 TL'yi gördü. Euro ise 6.00 TL'Den işlem görüyor. Papaz Brunson krizinin etkileri devam ederken döviz fiyatları artmaya devam ediyor. Doların yönü üzerinde ABD ile yaşanan ''yaptırım'' krizi etkili oluyor. ABD'li papaz Andrew Brunson'a ev hapsi verilmesinin ardından ABD'nin iki bakana getirdiği yaptırımlarla devam eden Türkiye-ABD gerginliğin baskısıyla sert yükselen dolar/TL tarihi zirvesini gördü.

AK PARTİ'DEN DÖVİZDEKİ DALGALANMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, son günlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ilişkin resmi twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Yılmaz, şunları kaydetti: "Türkiye siyasi istikrarı ve geleceğe dönük somut hedefleri olan bir ülkedir. Son dönemlerde finansal piyasalarda yaşanan ve ekonomik temellerle izah edilemeyecek dalgalanmalar er geç durulacaktır. Hükümetimizin ve kurumlarımızın serin kanlı ve akılcı politikaları, bütçe disiplinimiz, reform programlarımız ve moral değerlerimizi koruma yoluyla dönemsel dalgalanmaları aşacağız. İthalatı ikame edici projelerin yanı sıra daha çok mal ve hizmet ihracatı ile cari açığı azaltarak sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek, kaynak çeşitlendirmesine de giderek finansal spekülasyonlara karşı bünyemizi güçlendireceğiz."

HÜDA PAR: ÜLKE, KÜRESEL TERÖR KUMPASI FAİZ-$ SARMALINDAN KURTARILMALIDIR

Dolar artışının durdurulamamasına tepkisel bir açıklama ise HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcılarından Mehmet Emin Vural`dan geldi. Sosyal medya hesabından yazan Vural, “13 Yılda dış borç dolar faizi olarak ödediğimiz para 764.7 milyar TL. 2018 yılı başı döviz kuru 3.8 TL. Bu gün kur 5.3 TL. Fark %40. İki yıllık Türkiye bütçesi para dolar kur farkı ve faizine gitmiştir. Ülke ve insanı Küresel terör kumpası olan faiz -$ sarmalından kurtarılmalıdır.” diye ifade ederek dolarla birlikte faiz belasının ülkeye verdiği zararı ortaya koydu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir