• DOLAR 32.379
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.667
  • ...
"Diyarbakır`da ülkenin kaderini etkileyecek önemli çalışmalarımız sürüyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasında (DTSO) kentteki kurum müdürleri ve DTSO üyeleriyle yapımı devam eden yatırımlar ve yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya'nın teşekkür konuşmasıyla başlayan toplantıda Güzeloğlu, katılımcılara hitap etti.

Diyarbakır'ın artık kaybedecek bir anının bile olmadığını söyleyen Güzeloğlu, kenti bir bütün olarak daha mutlu yarınlara ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

Güzeloğlu, "Diyarbakır insanı bunu istiyor ve hak ediyor. 10 bin yıllık bir yerleşimin, insanlık tarihinin en eski, en köklü birleşim merkezinin, Dicle'nin bereket, refah ve aydınlık getirdiği bu toprakların bilge insanlarının net bir tavrı ve artık teröre karşı açık bir tutumu vardır. Bugün Diyarbakır, bir diyar-ı huzurdur. Her köşesinde, her noktasında Diyarbakır, bütün güzelliklerin yaşandığı ve her açıdan da hissedildiği bir güzellikler yurdudur. Bu noktada, bizim de tek amacımız, sağlanan huzur ve güven ortamında ekonomik, sosyal ve toplumsal kalkınmayı hızlandırmak. Büyük yatırımlarımız devam ediyor." dedi.

"Diyarbakır'da ülkenin kaderini etkileyecek önemli çalışmalarımız sürüyor"

Diyarbakır'da önemli çalışmaların sürdüğünü kaydeden Güzeloğlu, "Diyarbakır'da bölge ve ülkenin kaderini etkileyecek çok önemli çalışmalarımız sürüyor. Bunların başında Silvan Projesi yer alıyor. Silvan Projesi, GAP'tan sonra Türkiye'nin en büyük entegre, toplumsal ve sosyal kalkınma ile gelişme projesidir. 235 bin hektarlık bir alan, proje tamamlandığında inşallah 2023'le birlikte sulanacak ve sulu tarıma kavuşacaktır." ifadelerini kullandı.

"İlimiz pamuk üretiminde Türkiye'de dördüncü sırada"

Devam eden bazı sanayi başlıklı projelerin olduğunu bildiren Güzeloğlu, şunları söyledi: "Her şeyden önce Diyarbakır'da sanayi altyapısı oluşturan Organize Sanayi Bölgemizde genişleme alanı projemiz devam ediyor. Hâlihazırda yatırımların ve yatırımcıların talebini karşılamakta zorluk çektiğimiz ve yer üretemediğimiz için yeni gelişme alanı olarak 190 hektarlık bir alan tahsisi ve yer seçimi, 19 Nisan 2018 tarihi itibari ile kesinleşmiştir. Bu müjdeyi paylaşmak istiyorum. Bu haliyle imar planı çalışması tamamlanan ve bakanlık onayına sunulan bu çalışmayla en az 5 bin kişilik bir istihdam sağlayacak bir altyapı üretilmiş demektir. İkinci önemli gelişme olarak da sizlerle paylaşmak istediğim husus, Diyarbakır'ı taşıyacak olmasına inandığımız Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz. Bildiğiniz gibi ilimiz, pamuk üretiminde bugün itibariyle Türkiye'de dördüncü sırada. Ama Silvan Projesi ile birlikte açık ara dünya çapında bir merkez olacağız. Altını çizmek istiyorum, sadece pamuk üreten değil, dünyanın en kaliteli pamuğunu üreten bir kent ve bir merkez iddiasındayız. Dicle'nin ve Silvan projesinin bereketli sularının ürettiği pamuk, dünya çapında bir kaliteyi işaret ediyor. Bunun tescillenmesi, dünya çapında rekabetçilik endeksine konu edilmesi çalışmalarını da başlattık."

"Lojistik Merkez Projesi için 229 hektarlık alan tahsis edildi"

Güzeloğlu, Lojistik Merkez Projesi için 229 hektarlık alanın tahsis edildiğine de değinerek, "Tartışmasız bugün üretim zincirinin en önemli halkası lojistiktir. Üretim maliyetleri açısından baktığınızda minimum yüzde 15 ile 25 arasında yer alan ve en önemlisi marka ve pazar ilişkisini tanımlayan bir başlıktır lojistik. Lojistiğin bütün ulaşım ve erişim başlıklarında sürdürebilir olması, maliyetler açısından ekonomik ve efektif olması ve şüphesiz beklentilere dönük bir projeye konu olması gerekir. Bu noktada Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamız partnerliğinde, valiliğimiz denetiminde, kalkınma ajansımızın iş birliğinde gerek benim daha önceki ve hayata geçirdiğim iller ve uygulamalar gerekse dünya modelleri ve uygulamaları perspektifinde çalışmamız sürüyor. Ama şu an itibariyle size paylaşacağım konu, arazi ve yer tahsisinde 229 hektarlık bir alan tahsis edilmiş. Diyarbakır-Elazığ Karayolu üzerinde bunun planlama çalışmaları ve dediğim gibi en ideal şekilde oluşması sürmektedir. Belki önümüzdeki kısa gelecekte en son modelleri yerinde görmek amaçlı bir teknik heyet incelemesi uluslararası alandaki doğru örneklere yönlendirecektir." şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından değerlendirme toplantısına geçildi. Kaya'nın Vali Güzeloğlu'na hediye takdiminin ardından toplantı sona erdi. (Hamza Adiyaman - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir