• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
100 Günlük İcraat Programı`nda teknolojinin yeri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı" toplantısında açıkladığı ilk 100 günlük hedeflerde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu`nun (TÜBİTAK) önemli projeleri yer alıyor.

100 GÜNLÜK EYLEM PLANINDA SAVUNMA SANAYİSİNE BÜYÜK ÖNEM

100 Günlük Eylem Planında,  TSK`nın ihtiyacı olan füzeler, hassas güdüm kitleri, elektronik kripto anahtarları gibi kritik öneme haiz savunma sanayisi projelerinin test işlemlerinin tamamlanarak teslimatlarının hızlandırılması planlanıyor. Bu kapsamda, TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen, SOM-J füzesinin F-35 uçağı ile yerde ilk testi gerçekleştirilecek. Hassas Güdüm Kiti-3 (HGK) Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmek üzere teslim edilecek. Hassas Güdüm Kiti-4 (HGK) Projesi'nin yer testleriyle F4 ve F16 savaş uçakları üzerinde esir taşıma testleri tamamlanacak. Kanatlı Güdüm Kiti`nin (KGK) Hava Kuvvetleri Komutanlığına 100 adet teslimatı tamamlanacak. Yüksek güçlü lazer silah sistemlerinin araca takılı testleri yapılacak. TÜBİTAK BİLGEM tarafından üretilen Elektronik Kripto Anahtar Dağıtım Sistemi (EKADAS) Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek. TÜBİTAK SAGE`de insansız hava araçlarına (İHA) taarruz yeteneği kazandıracak olan BOZOK mühimmatın ilk uçuş testi ve ilk atış testi gerçekleştirilecek. Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı (HABRAS) mühimmat patlama ve delme etkinliği test altyapısı hizmete açılacak.

YENİ DÖNEMDE UZAY ÇALIŞMALARINA ÖNCELİK VERİLECEK

TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülen Türksat 6A, İMECE ve MİYEG projelerinin ön tasarım ve kritik tasarım aşamaları tamamlanacak. Uzay Teknolojileri Optik Sistemler Araştırma Merkezinin (OPMER) açılışı yapılacak.

YERLİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ HEDEFİ, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME PROJELERİNE HIZ KAZANDIRACAK

Bilişim ve bilgi güvenliği güvenli haberleşme sistemleri olan 10 gigabit kapasiteli IP Kripto Cihazı (IPKC) ve MILSEC-4'ün geliştirilmesi tamamlanarak testleri yapılacak. Bulut bilişim ve büyük veri projesi kapsamında milli güvenli veri depolama sistemi, tüm üniversitelerin ortak kullanımına sunulacak. Yerli ve milli mesajlaşma sistemi olarak tasarlanan KurumNet'in TAI, Savunma Sanayii Başkanlığı, TÜBİTAK, BİLGEM ve MAM'a kurulumu ve testleri gerçekleştirilecek.

TÜBİKAT MAM tarafından yürütülen, Milli Termik Santral Kükürt Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi ve Yerlileştirilmesi (MİLKAS) Projesi ile yerli ve milli baca gazı arıtma sisteminin kurulması için adımlar atılacak. TÜBİTAK UME tarafından yürütülen, Medikal Metroloji Araştırma Laboratuvarı kurulması tamamlanarak test, ölçüm ve doğrulama hizmetleri sunulmaya başlanacak.

YÜKSEK TEKNOLOJİ PLATFORMLARI OLUŞTURULACAK VE FON ŞİRKETLERİ İLE PROTOKOL İMZALANACAK

Yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için TÜBİTAK tarafından "Yüksek Teknoloji Destek Programları" başlatılacak.  TÜBİTAK ARDEB tarafından yürütülen 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında, 10 Yüksek Teknoloji Platformundan her biri için 50 milyon TL`ye kadar “Yüksek Teknoloji Platformları Desteği” sağlanacak. TÜBİTAK TEYDEB koordinatörlüğünde yürütülen Sanayi Yenilik Ağları Mekanizması (SAYEM) desteğinin ilk kez çağrısı açılacak. Ayrıca, TÜBİTAK TEYDEB tarafından yürütülen, "Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu" kapsamında kurulacak fon şirketleriyle protokoller imzalanacak.

500 Sanayi Doktora Programı öğrencisi desteklenecek, Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği Programı başlatılacak

Yapılan planlama çerçevesinde, TÜBİTAK BİDEB tarafından sanayinin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için sanayi doktora programını başlatılarak 500 Sanayi Doktora Programı öğrencisi desteklenecek.

Milli Teknoloji Hamlesinde stratejik değer taşıyan alanlarda yürütülecek makro projelere katkı sağlamak üzere Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği Programı ilan edilecek.

Bilim Merkezleri desteklenmeye devam edecek ve 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi Kuruluş Sözleşmesi İmzalanacak

TÜBİTAK BİTO tarafından yürütülen, “Bilim Merkezleri Destekleme Programı” kapsamında; Haliç Tersanesi Bilim Merkezi Sözleşmesi imzalanacak, Üsküdar Bilim Merkezi'nin ilk aşaması olarak planetaryum ve eğitim atölyelerinin açılışı gerçekleştirilecek. Bursa Bilim Merkezi içindeki Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezinin açılışı yapılacak. 81 ilde 20 bin öğrenciye Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, STK'ler ve TÜBİTAK iş birliğiyle 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi'nin kuruluşu için sözleşmeler imzalanacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir